Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Hüseyin Yıldırım

ajan

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Hüseyin Yıldırım
Hüseyin Yıldırım
ajan

1928 yılında Kırşehir'de doğdu. Ailesi Almanya'ya misafir işçi olarak göç etti.  1970'lerde Mercedes-Benz'de otomotiv mühendisi olarak işe başladı. 1979 yılına kadar Stuttgart yakınlarındaki otomotiv fabrikasında çalıştı. Daha sonra ABD Ordusu'nun Andrews Kışlası'nda iş bulduğu Batı Berlin'e taşındı. Ordu personeline otomotiv mekaniğini öğrettiği bir oto zanaat atölyesinde sivil usta tamirci olarak çalıştı. 

Yıldırım'ın başka Amerikan askerlerini ve kadın askerlerini işe aldığı ortaya çıktı. Ordu'nun soruşturmaları, Yıldırım'ın FBI tarafından tutuklanmasına yol açtı. 21 Aralık 1988'de tutuklandı.

29 Aralık 2003 tarihinde, Lompoc Federal Islahevi'nden serbest bırakıldı. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki esir mübadelesine ilişkin ikili anlaşma kapsamında kendi ülkesine iade edildi. 30 Aralık 2003'te Türkiye'ye geldiğinde savcı tarafından sorguya çekildi ve İstanbul Bakırköy'de mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, casusluk suçundan 15 yıl hapis ve Türk Ceza Kanunu'na göre iki yıl hapisten kaçış cezasına çarptırdı.

Ancak, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tutukluluk yılları düşüldükten sonra cezası bir gün hapis cezasına indirildi.[Kanunlara uymak için İstanbul'daki Metris Cezaevi'nde bir gün kaldı ve 31 Aralık 2003'te cezaevinden tahliye oldu.

27 Nisan 2004'te Berlin'e döndü.


HABER

Efsanevi Türk casusundan ’usta’ya veda
Aydın ULUN / BERLİN
28 Kasım 2006

Eski Doğu Alman gizli servisi Stasi’nin şefi Markus Wolf’un Berlin’deki cenaze törenine, baş casusun emrinde yıllarca çalışan Türk ajan Hüseyin Yıldırım da katıldı.

BERLİN’de soğuk savaşın son efsane isimlerinden olan casus Markus Wolf’un cenazesinde "Benim en iyi casusum" dediği Türk ajan Hüseyin Yıldırım da hazır bulundu. Batılı istihbarat servisleri 20 yıl boyunca fotoğrafını çekemediği için "Yüzü olmayan adam" olarak anılan Wolf’un cenaze törenine 1500 kişi katıldı. Doğu Almanya’nın (DDR) ünlü istihbarat birimi Stasi’nin şefi Markus Wolf’un cenazesinde kırmızı bir gülle ’Usta’sına veda eden Yıldırım, "Biz onu teşkilatta ’Mischa’ olarak bilirdik. Bugün Micha’ya, ustama karşı artık en son görevimi yapıyorum" dedi. 

PUTİN BİZE İMRENİRDİ

Soğuk savaş yıllarında "Blitz" (Yıldırım) kod adıyla en gizli Amerikan askeri bilgilerini yıllarca Wolf’a aktaran Yıldırım, bir anısını şöyle aktardı: "(Rusya Devlet Başkanı) Putin, KGB’de binbaşı, Wolf ise Stasi’de orgeneraldi. Her buluşmada Putin esas duruşta onu hayranlıkla dinlerdi. Stasi’ye hep gıpta ile bakar, KGB’nin de öyle olmasını isterdi. Bize çok imrenmişti."

Ajanlığı her şeyden önce bol parası için tercih ettiğini belirten Yıldırım, ancak soğuk savaşın NATO ile Varşova Paktı arasında bir nükleer savaşa dönmemesi için çok çalıştığını anlattı. Yıldırım, "Sanırım çorbada benim de tuzum vardır. Atatürk’ün veciz deyişi ’Yurtta sulh, dünyada sulh’ benim de ilkem olmuştur" dedi. Yıldırım, 15 yıl boyunca beraber çalıştığı ustası Wolf’un ölümünü "Dünya en iyi casuslarından birini kaybetti" şeklinde değerlendirdi. Wolf’un kendisine "En iyi ajanım sendin" dediğini de belirtti. 

Hüseyin Yıldırım’ın ajanlık öyküsü

BERLİN’de faaliyet gösteren Amerikan istihbaratında (US. Army Field Station Berlin) uzun yıllar bir Amerikan ajanı görüntüsüyle çalışan Hüseyin Yıldırım, aslında Doğu Alman Milli İstihbarat bakanlığındaki en yüksek kademede görevli ajan olarak 1980’da ABD istihbaratı içine sızdırılmıştı. Kırşehir, Kamanlı Yıldırım, 1988’de ABD’deki bir STASİ ajanıyla görüşmeye gittiğinde, ajanın FBI tarafından keşfedilip konuşturulmasından sonra tutuklanmıştı. ABD’de soğuk savaş esiri olarak yargılandığında Amerikan basını kendisini "Soğuk savaşın en tehlikeli en çok tahribat yapan (2.5 milyar dolar) casusu" olarak nitelemişti.