Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Kaya Bilgegil

akademisyen, şair, yazar



1921 yılında Sivas'ın Gürün ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Gürün'de; orta öğrenimini Sivas, Erzurum ve İstanbul'da tamamladı. Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi. Yüksek Öğretmen Okulu öğrencisi olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. İzmit, Trabzon, Adana liselerinde ve Gazi Eğitim Enstitüsü'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Paris Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde lisansüstü eğitim gördü. 1951 yılında doktor unvanını aldı. 1966 yılında Atatürk Üniversitesi'ne Yeni Türk Edebiyatı doçenti olarak tayin edildi.

1970 yılında aynı kürsüde profesör oldu. Aynı üniversitede çeşitli bölümlerin başkanlığını da yaptı. Bir süre İslâmi İlimler Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi dekanlıklarında bulundu.

Edebiyat, ilim ve kültür tarihi sahasındaki çalışmalarıyla tanındı. 1987 yılında vefat etti.

Küçük yaşta şiire merak sardı. Şiirleri, 1934'ten itibaren çeşitli mahalli gazete ve dergilerde yayımlandı. Çalışmalarını şu dergilerde yayınladı: Yedigün, Düden, Değirmen, Türk Yurdu, Türkiyat Mecmuası, Son Havadis, Zafer, Orta Doğu, Atatürk Üniversitesi Araştırma Dergisi, Kubbealtı Akademi Mecmuası, İstanbul Enstitüsü Mecmuası, Gazi Eğitim Enstitüsü İnceleme ve Araştırma Dergisi.

ESERLERİ:

•Kusurî
•Cehennem Meyvası (Mensur Şiirler)
•Türkçe Dil Bilgisi
•Ziya Paşa
•Tevfik Fikret'in İlk Şiirleri
•Mehmet Akif
•Harabat Karşısında Namık Kemal
•Şair Şinasi
•Rönesans Çağı Cihan Edebiyatında Türk Takdirkârlığı
•Yakın Çağ Türk Kültür ve Edebiyatı üzerine araştırmalar





HAKKINDA YAZILANLAR

Kaya Bilgegil poetika sahibi bir şairdi
Ahmet Serin

Kaya Bilgegil, sadece bir edebiyatçı kimliğiyle yetinmemiş, aynı zamanda sosyal-kültürel-siyasal olaylara da kafa yormuş bir akademisyendir. Tam bu noktada, onun Yeni İstanbul gazetesinde yayımlanan ‘Kaybedilen Topraklar’ başlıklı uzun metnini anmak gerek.


Prof. Dr. M. Kaya Bilgegil söz konusu olduğunda, ilk önce şu üç hususu kayda geçmeli mutlaka:
1. M. Kaya Bilgegil, Edebiyat Bilgi ve Teorileri adlı devasa çalışmayı telif etmiş önemli bir akademisyendir.
2. O, sadeleştirilmeye çalışılan Türkçenin, muazzam bir birikime yaslanmış olan insanımızın düşüncelerini anlatmaya yetmeyeceğini görüp Osmanlıcaya dönmüş namuslu bir aydındır.
3. Yine o Cehennem Meyvası adlı şiir kitabına yazdığı kırk sayfalık “Şiir ve Mâbâdı” başlıklı makalesiyle poetika sahibi bir şairdir.

Soylu bir Arap atı olup koşturdukça yeri, göğü ve tüm ufku kaplayan o nebevi uğraş, yani düşünce (tefekkür), hayatımızdan çıkıyor sanki yavaş yavaş. Oysa biz, “Âlimin ölümü, âlemin ölümüdür.” kadim bilgisini baş tacı yaptığımız iddiasındayız hâlâ. Şunu kabul etmeli ki, başka iklimlerde zehirlenen bir narin çiçeğiz biz. M. Kaya Bilgegil de, kökü derinlerde olan o narin çiçeklerden biri. Pekâlâ, kimdir M. Kaya Bilgegil?

Sorbonne’de Lamartine üzerine doktora yaptı

M. Kaya Bilgegil, halk şairlerine yataklık eden bir memlekette, Sivas’ın Gürün ilçesinde ‘Mollavelioğlu’ namıyla bilinen bir ailenin ferdi olarak dünyaya açar gözlerini 1921 yılında. Kaya Bilgegil’in babası, daha lisede okurken yerel gazete ve dergilerde “Filozof Abdullah” ismiyle şiirler, yazılar yayımlamış biri. Cevval biri olduğu için kendisine kaymakamlık görevi verilir ama katıldığı Kurtuluş Savaşından hasta olarak döner ve 1922 yılında vefat eder, kaymakamlık görevini yapamaz. Babasını daha küçücük çocukken kaybeden Kaya Bilgegil, kısa süre sonra da annesi Zeliha Hanımı kaybederek öksüz ve yetim biri olarak kalakalır. Kaya Bilgegil, çocukluğunu dedesinin ve dayılarının himayesinde yaşayarak öğrenim hayatına başlar.
Kaya Bilgegil, ilkokulu Gürün’de, ortaokulu Sivas ve Erzurum’da okuduktan sonra lise öğrenimini İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamlar. Üniversite öğrenimini, İÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladıktan sonra İzmit, Trabzon, Adana gibi illerde edebiyat öğretmenliği yapar. Lise öğretmenliğinden sonra Gazi Eğitim Enstitüsünde edebiyat hocalığı yapan Kaya Bilgegil, akademik çalışma yapmaya karar verir ve 1951 yılında Sorbonne’de Lamartine üzerine yaptığı çalışma ile edebiyat doktoru unvanını alır.

Bir üniversite hocası olarak Kaya Bilgegil
Paris dönüşü Gazi Eğitim Enstitüsünde bir süre daha çalışan Kaya Bilgegil,1966 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne yeni Türk edebiyatı doçenti olarak atanır. 1970 yılında profesör olan Kaya Bilgegil, bu üniversitede İslami İlimler Enstitüsünün kurucu dekanı olarak görevlendirilir.
İlgi alanı sadece edebiyatla sınırlı olmayan Kaya Bilgegil, tarih ve siyasete de ilgi duyar. Disiplinli biri olup titiz çalışmayı sevdiği için arşivlerin ve belgelerin en çok bulunduğu şehre yani İstanbul’a geçip Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olur. Artık zamanını İstanbul kütüphanelerinde arşiv kazısı yaparak değerlendiren Kaya Bilgegil’in sağlık durumu çok fazla çalışmasına izin vermez ve Kaya Bilgegil, sağlık sorunları yüzünden 1986 yılında emekli olur. Zaten bir yıl sonra da Rahman’ın mekânına iltica eder. Vefat tarihi, 21 Ekim 1987. Kabri, Karacaahmet Mezarlığındadır.

Bir edebiyatçı olarak Kaya Bilgegil

Kaya Bilgegil, sanatkâr kimliğini amatör bir ruhla hep sürdürür ama bu kimliğinin akademisyen kimliğinin önüne geçmesine hiçbir zaman izin vermez. Nasıl ki babası daha lise öğrencisiyken şiir ve düşünce yazıları vadisinde at koşturmuşsa, Kaya Bilgegil de daha öğrenciliği zamanında hem edebiyat vadisinde gezinmiş hem de akademik çalışma yapmıştır. Onun Darendeli Saz Şairi Kusuri çalışması, daha fakülte öğrencisiyken yaptığı bir çalışmadır. Bu çalışma, onun hem kültür-edebiyatın kaynaklarını nerede aradığını, hem de nasıl disiplinli çalışma yaptığını göstermesi bakımından önemli bir çalışmadır.

Kaya Bilgegil, hem öğrencilik yıllarında ve hem de gençliğinin ilk dönemlerinde çeşitli dergilerde şiirler yayımlayan yetenekli bir şairdir aynı zamanda. Ama akademik çalışmanın hem zaman hem de disiplin istemesi, zamanla onu bir seçim yapmaya itmiş, o da akademisyenliğini öncelemiştir.
Kaya Bilgegil, kendine has bir akademisyen olduğu kadar, kendine has bir şairdir de aynı zamanda. Yayımlanan şiir kitabı Cehennem Meyvası mensur (artistik) şiir tarzında yazılmış şiirlerden oluşmuştur. Ama bu ilginç kitap kadar önemli olan bir başka şey de, Kaya Bilgegil’in bu kitabın başında yer alan makalesidir. Kaya Bilgegil, “Şiir ve Mâbâdı” başlıklı bu makalesinde, şiir hakkında düşüncelerini anlatır. Yani bu makale, aslında şiirin ne olduğu ve nasıl olması gerektiğine dair bir yazı yani poetikadır.

Müsvedde dergisinin 2009 tarihli 2. sayısında Kaya Bilgegil’in mensur şiirlerini inceleyen Serpil Akgül, Kaya Bilgegil’in lirik bir şair olarak mensur şiir türünün en yetkin örneklerinden birini verdiği tespitinde bulunmaktadır.

Bir kültür adamı olarak Kaya Bilgegil

Kaya Bilgegil, sadece bir edebiyatçı kimliğiyle yetinmemiş, aynı zamanda sosyal-kültürel-siyasal olaylara da kafa yormuş bir akademisyendir. Yaşadığı dönemin güncel olaylarını, bu olayların tarihsel sebeplerini de ortaya koyarak yorumlamış, çözüm yolları önermiştir. Düşüncelerini geniş kitlelere ulaştırmak için her türlü mecrayı kullanmış, yerel gazetelerden başlayarak günlük gazetelere, edebiyat dergilerine, akademik dergilere kadar çok geniş bir yelpazede yazmıştır. Ama o, mutlaka sanatçı naifliğinden kaynaklanan duygusallığı, memleketine âşık bir vatanseverin tavrını ve akademisyen ciddiyetini de yazılarına sindirebilmiştir. Bu da onu, ayrıcalıklı bir akademisyen, önemli bir kültür adamı, üslup sahibi bir yazar yapar. Tam bu noktada, onun Yeni İstanbul gazetesinde yayımlanan “Kaybedilen Topraklar” başlıklı uzun metnini anmak gerek. Osmanlının Rumeli’den ayrılışının hazin bir türküsü denebilecek bu metin, Kaya Bilgegil’in düzyazıdaki yetkinliğini ve irfan sahibi bir kültür adamı kimliğini göstermesi bakımından önemlidir.

Geçmişi yitirdiğimiz gibi, yakın tarihimizi, yakın tarihimizin önemli değerlerini de yitiriyoruz sanki. Göğümüzü aydınlatan kandiller, aramızdan birer birer çekiliyor ve bizler, sanki onların inşa ettiği coğrafyada yaşamıyormuşuz gibi, bir hayatı, bir toplumu inşa etme yükümlülüğümüz yokmuş gibi, hayatı alabildiğine kayıtsız bir biçimde yaşıyoruz. Bu memleketin sahici evlatlarının kandil olup yanma zamanıdır artık. Kandilin fitilini yakacak akkor ateş, hemen yanı başımızda, geçmişimizde duruyor.





Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com