Kubilay .
öğretmen, asker


Mustafa Fehmi Kubilay



1906 yılında Kozan'da doğdu. Giritli bir ailenin çocuğudur. Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep'tir. İzmir'in Menemen İlçesi'nde askerlik görevini öğretmen olarak yapıyordu. 23 Aralık 1930 tarihinde Derviş Mehmet, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki'nin başında olduğu bir grup tarafından öldürüldü.




HABER

Şehit Kubilay'ın torunu Nazilli'de
Makbule Cengiz
Odatv.com

Babası Vedat Kubilay 17 yaşından bu yana Nazilli’deymiş. Bir dönem Sümerbank Basma Fabrikasında da çalışmış. “Bizim burayı bilirsiniz, ya Sümerbank ya Tariş ya da çiftçilik” diyor Mehmet Bey.

Bedel ödeyen insanlardan geriye kalanlara, onların miraslarına sahip çıkamamak bir gelenek haline geldi bizim ülkemizde.

Sadece bizim zamanlarımızda değil üstelik...

Bir dönemin simgesi olmuş, toplum için büyük bedeller ödemiş insanları özel günlerde hatırlarken onlardan geriye kalanlara neden aynı ilgiyi göstermiyoruz? Neden kaderine terk ediyoruz hala bedel ödemeye devam eden, zor bir hayatın içine atılan o evlatları. Yılmaz Özdil’in pazar günü yazdığı “Devrim Şehidi” yazısını okuyunca kalbimde derin bir sızı hissettim.

Birgün önce sosyal medyada herkes boy boy Kubilay fotoğrafları paylaştı.

Cumhuriyet Döneminin gericilikle mücadelede simge ismi olmuş devrim şehidi “Kubilay”...

Bizler hala gericilikle mücadele ederken, Cumhuriyeti korumaya çalışırken, Devrim Şehidi Kubilay’ın çocukları torunları sahi neredeydi?


Unutmuş muyduk?

Üstelik Kubilay’ın oğlu Vedat Kubilay, Nazilli’de yaşamış, bizim topraklarımızda ölmüştü. Ondan geriye kalanlar olmalıydı. Hem üzüntü hem de utançla peşine düşme gereği hissettim. Bir Nazillili olarak Kubilay’ın çocuklarının bizim orada yaşadığını bilmiyor olmanın utancını da duydum.

Kurtuluş Savaşı’nın direnen efelerinin, Cumhuriyet’in ekonomi devriminin sembol emekçilerinin memleketinde yaşamıştı demek Kubilay’ın mirası.

Nazilli’de Efe dedelerimizin anıları, direnen kadınlarımızın hikayeleri, hep dilden dile dolaşır. Sümerbank Basma Fabrikasının açılışında Atatürk’e şiir okuyan Güler Teyze’nin yıllar yılı aynı heyecanla o şiiri ezbere okuduğunu hep anlatır büyüklerimiz. Yunanlılara teslim olmamak için intihar eden kadınlarımızın hikayeleri konuşulur.

Kubilay’ın ailesinden geriye kalanlara ulaşmak, bize ulaşan hikayelerini dinlemek için hemen Nazilli’deki akrabalara, tabiri caizse eşe dosta ulaştım. Mutlaka birileri tanıyor olmalıydı.

Nazilli Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Nimet Akcan tanıyordu Kubilay’ın torununu. “Biz her sene Menemen’e anmaya gideriz, evlerini biliyorum. Gider konuşurum” dedi. Öğlen gittiğinde evde bulamadı, bahçeye gitmişlerdi. Akşam gittiğinde ise evdelerdi. “Mütevazı bir evleri var, mütevazı da bir hayatları” dedi Nimet Teyze ve Kubilay’ın torununa verdi telefonu.

Mehmet Kubilay...

54 yaşında, Kubilay’ın torunu.

Nazilli’de doğmuş büyümüş. Her sene dedelerinin anma törenine katıldıklarını, görevlerini yerine getirdiklerini, bir beklentilerinin de olmadığını söylüyor.

Babası Vedat Kubilay 17 yaşından bu yana Nazilli’deymiş. Bir dönem Sümerbank Basma Fabrikasında da çalışmış. “Bizim burayı bilirsiniz, ya Sümerbank ya Tariş ya da çiftçilik” diyor Mehmet Bey.

Babası elindeki kıt imkanlarla yetiştirmiş onları; “Biz kendi halinde kendi yağı kendi tuzu ile kavrulan insanlarız” diyor.

Babası Vedat Bey’in şehit babası Kubilay’a dair bir şeyler anlatıp anlatmadığını soruyorum. Böylesine acı ve travmatik bir olayın etkilerini taşıyor olmalıydı.

“Babam hiç konuşmazdı” diyor. “Atatürkçü, Cumhuriyetçi kimseye bir düşmanlığı, kızgınlığı olmayan birisiydi. Elbette kalbinde bir sızıydı babasızlık, yetim olmak zordu. Ama hiç konuşmaz, anlatmazdı. Her sene anma törenlerine katılırdı” diyor ve babası Vedat Kubilay’ın Menemen’de katıldığı bir anma töreninden fotoğrafı gönderiyor.

Babaanneleri de bir dönem Nazilli’de onlarla yaşamış, sonra Edremit’e yerleşmiş.

Sümerbank sonrası babasının Nazilli Belediyesinde çalıştığını söylüyor. Mehmet Kubilay da babasından sonra belediyede çalışmış. 2014’de emekli olmuş. Şimdilerde Nazilli'deki evlerinde mütevazi bir hayatları var.

Kendisinin ya da babasının siyasetle alakası olup olmadığını, bir şeyler söylemek isteyip istemediğini soruyorum.

Kendisinin gündemi takip ettiğini ama kendi halinde bir hayatı olduğunu söylüyor.

Babası Vedat Bey ise yaklaşık 20 sene önce CHP’ye üye olmuş. Nazilli İstasyon Meydanında Kubilay’ın oğlu Vedat Kubilay’a parti rozetinini Deniz Baykal takmış. Ama partide ne babası ne de kendisi aktif bir görev almamış.

Bizim insanımızın güzelliğini yansıtıyor konuşmaları; sade, mütevazı, beklentisiz...

Bir fotoğraflarını istiyorum. Hem kendisi hem eşi hem de Nimet Teyze ve eşiyle bir fotoğraf çekip gönderiyorlar evlerindeki Atatürk’ün mareşal üniformalı çerçeveli fotoğrafının önünde. Hani şu darbe girişimi sonrası Meclis’teki milletvekili kulisinden kaldırılan mareşal üniformalı fotoğrafı var ya, işte o fotoğraf evlerinin duvarında. Kısacası evlerinin baş köşesinde Mustafa Kemal Atatürk var.

Bedel ödemiş insanların, bizim yeterince sahip çıkamadığımız şehitlerimizin aileleri ve evlatları bir yerlerde mütevazı hayatlarına devam ediyorlar.

Beklentisiz, samimi ve içten...

Ne demeli bilmiyorum.

Bildiğim Nazilli’ye gider gitmez onları ziyaret edeceğim.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)