Murat Ülker ( 1959)
Ülker Yönetim Kurulu Başkanı


işadamı



1 Ocak 1959 tarihinde İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu.

1982 yılında iş hayatına başladı. Önce yurt dışında çeşitli mesleki kurslara (AIB ve ZDS) katıldı. ABD'de Continental Baking şirketinde staj yaptı. İki yıl süreyle Ortadoğu'da ihracat konusunda çalıştı.

ABD ve Avrupa'da üç yıl boyunca bisküvi–çikolata–gıda sektörüyle ilgili yaklaşık 60 kadar fabrika ve tesiste inceleme yaptı. Çeşitli IESC projelerinde görev aldı.

Ülker Grubu'nda ilk görevine 1984 yılında Kontrol Koordinatörü olarak başladı. Devam eden yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür olarak görev yaptı. Daha sonra İcra Komitesi Üyeliği ve grubun çeşitli şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

2000 yılında Ülker grubunun İcra Kurulu Başkanı oldu. 2008 yılında Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

İngilizce ve Almanca biliyor. Evli ve üç çocuk babası.




AİLE

Murat Ülker, Kırım Aluşta asıllıdır.

Ailesi Kırım'da "Devletler" adıyla bilinirdi. Dedesi Hacı İslam Efendi, Fatih Medresesi mezunu bir öğretmendi. Trakya'da yine bir Kırımlı göçmenle evlenen Hacı İslam Efendi, Tekirdağ Saray'da görev yaparken Balkan Savaşları dolayısıyla İstanbul'a, oradan da Kırımdaki yurtlarına geri döndü.

Babası Sabri Ülker de 1920 yılında Aluşta'nın Korbek köyünde doğmuştur. Aile Sovyetler Birliği'nin kurulması ile birlikte Müslümanlara yapılan baskı nedeniyle 1929'da İstanbul'a göç etmiştir.

Murat Ülker, Sabri Ülker'in 3 çocuğunun en küçüğüdür.

Tıp doktoru Prof. Asaf Ataseven'in kızı Betül Ataseven ile evlidir.

Yahya (d.1993) ve ikiz Mustafa ile Fatih (d.2000) adlı üç oğlu vardır. Yahya, Koç Üniversitesinde ekonomi-işletme tahsili yapmakta iken; Mustafa Özel Üsküdar Amerikan Lisesi'nde ve Fatih Özel Sev Amerikan Koleji'nde, eğitim gördü.

Ablası Ahsen, (d. 1950) Ülker yöneticisi Orhan Özokur ile evli olup Ali, Ömer ve Ahmet adlı evlatlara sahiptir. Ağabeyi Ali, (d. 1954) henüz 9 yaşında geçirdiği bir ev kazasında vefat etmiştir. Ailenin tek erkek varisi olarak babasının yerine geçmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile liseden sınıf arkadaşıdır. Ayrıca yeğeni Ahmet Özokur ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kızı Sefure ile evlendi. Fakat 12 Mayıs 2015'te Ahmet Özokur ve Sefure Davutoğlu çifti tek celsede boşandı.




HABER

Ülker'den ilginç Kırım mesajı
7 Mart 2014

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ukrayna’da, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in azledilmesine yol açan çatışmaların Kırım’a sıçramasından kaygı duyuluyor. Rusya ve Ukrayna arasında kalan Kırım’ı, bir çok ülke yakından izlerken, babası Sabri Ülker Kırım doğumlu olan Murat Ülker, dikkat çekici bir mesaj paylaştı.

Murat Ülker, Twitter hesabında 4 saat kadar önce paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi: Kırım'ı, babamın memleketini izliyorum merakla ve hüzünle... Bugününü anlamak için dünü düşünüyorum; Altınordu Devleti geliyor aklıma.”





HABER

Ülker ailesi, dedelerinin hocalık yaptığı camiyi yeniden inşa ettirdi
6 Temmuz 2014

Ülker ailesi, dedeleri Hacı İslam Efendi’nin hatırasına sahip çıktı. Aile, dedelerinin hocalık ve öğretmenlik yaptığı Kırım’ın Aluşta bölgesi, Körbek köyündeki camiyi yeniden inşa ettirdi. Selçuklu tarzı yapılan cami haziran ayında açılmıştı.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in dedesi Hacı İslam Efendi, Kırım’da öğretmenlik ve hocalık yapmış. Karadeniz kenarındaki Aluşta bölgesi Körbek köyündeki cami aynı zamanda medreseymiş. Hacı İslam Efendi, 1929’da çocukları ile birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış. 1930’lu yılların sonunda minaresi yıkılan cami, 1990’larda kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılmış. Bir seyahatinde durumu öğrenen Yıldız holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dedesinin hatırasına sahip çıktı. Dedesi Hacı İslam Efendi’nin hocalık ve öğretmenlik yaptığı camiyi yeniden inşa ettirdi.

Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı aracılığı ile finansmanını karşılayıp camiyi yeniden yaptırmaya karar veren Ülker’e Körbek köyündeki akrabaları da idari işlerin çözülmesine yardımcı oldu. Cami, klasik Selçuklu tarzında inşa edildi. Kündekari kapıları, ahşap minberi, mihrabı, altın varakları ve çıtakari tavanlarında Selçuklu mimarisinden esinlenildi. Caminin iç dekorasyonunun malzemeleri Türkiye’den gitti. Çiniler Kütahya’dan özel olarak gönderildi. Caminin içindeki Naht yazılarını ünlü hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Mermer işçiliği Türkiye’den giden mermer ustaları tarafından yapıldı. 500 kişilik caminin giriş katında yemekhane, medrese, gasilhane de bulunuyor. Caminin projesini ve yapımını Kırım bölgesinde iş yapan Erbek İnşaat şirketi üstlendi. Bir seneden az bir sürede tamamlanan cami, 20 Haziran 2014’te açıldı ve Kırım Müftülüğü’ne teslim edildi. Açılışa Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, KTMM Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve Ayder Acimambetov da katılmıştı. Küçük cami, mimarisi ile bölgenin en güzel örneklerinden biri.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)