Korhan Yurtsever ( 1947)
sinema yönetmeni



1947 yılında İstanbul'da doğdu. 1965-1970 yılları arasında amcasının stüdyosunda çalışmaya başladı. Önce laboratuarda, sonra dublaj makinisti, montajcı, senkroncu , ses kayıtçısı olarak çok iyi yetiştirildi.

Birsel Film'de yönetmen yardımcısı olarak işe başladı. 55 filmde Türk Sinemasının usta yönetmenlerine asistanlık yaptı.

Türk Sinemasının kriz içinde olduğu bir dönemde yönetmen ve yapımcı olarak "Fırat'ın Cinleri" adlı filmi çekti. "Fıratın Cinleri", San Remo Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü, Antalya Film Festivali'nde üç dalda Altın Portakal, Bulgaristan Varna Film Festivali'nde "En İyi Yabancı Film" ödülü aldı.

1979 ve 1980 de Amerika'da Şikago, İran'da Tahran, İspanya'da San Sebastian, Portekiz'de Fuguera Da Foz, Hollanda'da Rotterdam, SSCB'de Taşkent, Almanya'da Berlin Film Festivallerinde yarıştı ve ödüller aldı. Fransa'da George Sedoul Ödülü'ne aday gösterildi.





Korhan Yurtsever Kronolojisi

1978
Türkiye Motokros yarışmasında 3. kez Türkiye şampiyonu oldu.

1979
Berlin Film Festivali’ nde Fıratın Cinleri gösteriminde Almanya Cumhurbaşkanı Schell ile tanıştı Berlin Başbakanı Dietrich Stobbe'nin davetlisi olarak Berlin'de 6 ay kalarak yeni filmi için araştırmalar yaptı. Usta senaryocu Bülent Oran ile birlikte yazdığı “KARA KAFA” adlı senaryoyu Almanya' da Berlin, Köln, Essen, Duisburg ve Oberhausen’de filme çekti.

1980
Kara Kafa’ nın Türkiye’ de gösterimi ve yurt dışına çıkışı yasaklandı.

1980
Agustos sonunda Berlin’ e yerleşti. SFB (Sender Freies Berlin) televizyonunda çalışmaya başladı.

1981 / 1985
Berlin'de Troja Film Produktion’u kurdu. Alman TV'leri için filmler yapıldı.

1982
Kızı, Berivan Reutliengen’de doğdu.

1986
Türkiye’ye döndü. Adıyaman, Adana, Bursa ve
İstanbul’da ZİNCİR isimli filmi çekti. Zincir, Antalya film festivaline ve yurt dışındaki 20'ye yakın festivale katıldı. Ödüller aldı. Satışlar yapıldı, yurt dışında sinema ve TV'lerde gösterildi. Türkiye’ de ise filmi gösterecek sinema bulunamadı. Türk Sineması’na uygulanan bu ekonomik baskı ve sansürü protesto etmek adına Moda Kültür Merkezi önünde filmini yaktı...



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)