Albert Einstein ( 14.3.1879)
bilim adamı, akademisyen



14 Mart 1879 tarihinde Almanya’nın Ulm kentinde doğdu. 1896’da Zürich Politeknik Enstitüsü’ne girdi. 1909’da profesör olan Einstein, önce Zürich’te sonra da Prag’da çalıştı. 1913’te Almanya’da Berlin Kaiser Wilhelm Enstitüsü Direktörlüğü’nü yaptı. 1922’de Nobel Ödülü aldı. 1933’e kadar Berlin’de yaşayan Einstein, Nazilere karşı tavır aldığı için Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı. Fransa, Belçika, İngiltere ve son olarak da ABD’de yaşadı.

Albert Einstein’in fizik alanında bilime yaptığı katkılar hiç kuşkusuz 20. yüzyılın en büyük katkılarıdır. 1905’te yayınladığı dört önemli çalışması; Rölativite Teorisi, Kütle-Enerji Eşitliği (E=mxc'2), Brownsal Devinmenin Açıklanması ve Işığın Foton Teorisi, Einstein’i fizik biliminin yaşayan en önemli otoritesi durumuna getirdi. Fakat onun bilime en önemli katkısı 1916’da açıkladığı “Genel Rölativite” teorisidir. Fizik biliminin eski mekanik fiziği aşarak kuantum fiziği aşamasını yakalamasında en büyük pay sahibi olan Einstein, hayatının son yıllarını elektromanyetik ve çekim alanlarını birleştiren Birleşik Alanlar Teorisi’ni oluşturmak için harcadı.

20. yüzyılın dehası olarak da anılan ünlü fizikçinin oluşturduğu teoriler astronomi başta olmak üzere birçok bilim dalının önünü açıcı bir işlev yüklendi. 1955’te ABD’de Princeton’da ölen Einstein, yalnızca bilimsel dehasıyla değil, alçak gönüllü oluşu ve sadeliğe düşkünlüğüyle de anılırdı. Ayağında terlikler ve dağınık saçlarıyla ünlü üniversitelerin salonlarında konferanslar veren bu büyük deha insancıllığını hiç yitirmedi.


ESERLERİ

Yaşamla Yazışma: Mektuplar
Albert Einstein
Belge Yayınları / Düşünce Dizisi

"İşte elinizde Einstein'in mektuplarından yapılmış bir seçki. Çok değişik, geniş bir insan yelpazesi ile yazışmalar; insanlığın ve bilimin o anki gündeminde ne varsa, alabildiğine duru ve anlaşılır bir dille tartışılmakta. Kuantum Kuramı, Toplum Siyaset, Aydınlar, Hitler,....Bilim ve güncelliğin bir bilim ve düşün adamının yaşamında nasıl soluklandığını, bir söyleşi tarzındaki
mektuplarda keyifle okuyacaksınız."


HAKKINDA YAZILANLAR

1.Çizgilerle Einstein
Yeni Başlayanlar İçin
(Einstein)
Joseph Schwarz, Michael Mc Guinnes
Milliyet Yayınları / Yeni Başlayanlar İçin Dizisi

2.Einstein
Jeremy Bernstein
Pan Yayıncılık / Nar Yayın Dizisi

Albert Einstein'ı herkesin anlayacağı bir şekilde tanıtan bu kitap, Einstein'ın üzerinde çalıştığı üç temel konu çerçevesinde düzenlenmiş: özel görelilik kuramı, genel görelilik kuramı (bilim tarihinin en estetik yaratısı olduğu söylenir) ve Einstein'ın kuantum fiziğine önemli katkıları.
Jeremy Bernstein, Einstein'ın bilimsel bulgularının yanısıra ünlü bilim adamının yaşamını da aktarıyor.
"(Jeremy Bernstein) içeriği zarif ve ilgi çekici tutmuş. Einstein'ın kişiliği ve düşüncelerini derinlemesine ele almış."
-The New York Times-




HABER

Einstein'ın kişisel arşivi, dijital ortamda
19 Mart 2012

Nobel ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın sevgililerine yazdığı mektuplar ile bilim dünyasında devrim yaratan keşiflerine dair not aldığı defterlerini içeren kişisel arşivi, ilk kez dijital ortama aktarıldı.

Kudüs İbrani Üniversitesi, nem ve sıcaklığın belirli seviyelerde tutulduğu depolarda sakladığı ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış parçaların da bulunduğu arşivin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarının çekildiğini ve bu fotoğrafların internette yayımlandığını açıkladı.

Einstein'ın arşivinde yer alan 80 bin parça, İsrail Ulusal Kütüphanesi'nin Isaac Newton'un teolojik metinlerini dijital ortama aktarmasına yardım eden Polonsky Vakfı'nın katkılarıyla kataloglandı.
Site, 7 bin sayfadan oluşan 2 bin belgeye erişim sağlıyor.

Projeye ABD'deki Princeton Üniversitesi ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü de destek verdi.

İbrani Üniversitesi'nin koleksiyonunda, Einstein'in elyazısı ile araştırmalarına dair not düştüğü 14 defter, ünlü fizikçinin meslektaşlarına ve sevgililerine yazdığı mektuplar, görecelik kuramına dair elyazısı ile yazılmış bir açıklama, E=MC2 formülü ile ilgili bir özet ve Einstein'in hasta annesine gönderdiği bir posta kartı da yer alıyor.

Koleksiyon, bilim adamının hayranlarından aldığı mektupları da içeriyor. Bu mektuplardan birinde 6 yaşındaki bir kız çocuğu, ünlü bilim adamına "Gazetede bir resminizi gördüm. Sanırım saçınızı kestirirseniz daha iyi olacak" yazmış.
Einstein, koleksiyondaki mektuplarında nükleer silahsızlanmadan, İsrail-Filistin çatışmasına kadar birçok farklı konuda düşüncelerini açıklamış.

İsrail devletinin kurulmasından önce bir Arap gazetesine gönderdiği mektupta Einstein, Ortadoğu'da barışın ancak Arap ve Yahudi doktorlar, yargıçlar, din adamları ve işçi temsilcilerinden kurulacak 8 üyeli bir "gizli konsey" tarafından sağlanabileceğini ileri sürmüş.

Genel görecelik kuramını geliştirerek bilim dünyasında devrim yapan ve 1921 yılında fotoelektrik etki üzerine çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen Einstein, İbrani Üniversitesi'nin kurucularından biriydi. 1955 yılında yaşamını yitiren Einstein, arşivini ve fotoğraflarını kullanma hakkını İbrani Üniversitesi'ne bağışlamıştı.
Einstein'ın internet ortamındaki arşivine, "http://alberteinstein.info/" adresinden ulaşılabilecek.





HABER

Einsten'i abdominal aort anevrizması öldürdü
23 Nisan 2013

İzmir’de Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Beşir Akpınar, Albert Einstein ölümüne sebep olan vücudun ana atardamarı aortun karın bölgesindeki kısmının genişlemesiyle oluşan ’abdominal aort anevrizması’na karşı vatandaşları uyardı.




HABER

Einstein'ın zekasının sırrı lobları
ntv 7 Ekim 2013

Nobel ödüllü Alman fizikçi Albert Einstein'in beyninin sağ ve sol lobları arasındaki bağlantının alışılmadık biçimde güçlü olduğu belirlendi.

Doğu Çin Üniversitesi Fizik Fakültesi’nden Weiwei Men, geliştirdiği yeni teknikle, Albert Einstein’in beyninin her iki lobu arasındaki bilgi iletişimini sağlayan sinir ağlarından oluşan yapıyı daha detaylı inceleyebildi.

Einstein’in beynine ilişkin bulgular, Alman fizikçininin hayatının en verimli yılı 1905’te, 26 yaş ve daha üstünde erkeklerinkiyle karşılaştırıldı. Sonuçta, ‘genel görelilik’le kainatın oluşum ve işleyişi konusunda en önemli teorilerden birine imza atan Nobel ödüllü Alman fizikçinin beyninin sağ ve sol lobları arasındaki bağlantının alışılmadık biçimde güçlü olduğu belirlendi.

26 yaşında yazdığı dört makaleyle modern fizik anlayışında devrim yaratan Einstein’ın beyin loblarında bazı bölümler arasındaki bağlantıların daha uzun olduğu görüldü. Araştırmanın sonuçları, “Brain” dergisinde yayımlandı.





HABER

Einstein’ın ‘Tanrı Mektubu’3 milyon dolara satıldı
ntv 9 Eylül 2014

Einstein’ın Yahudi filozof Erik Gutkind’e gönderdiği mektup, 3 milyon dolara satıldı.

Alman fizikçi Albert Einstein’ın ölmeden önce yazdığı ‘Tanrı Mektubu’nu satın alanın kim olduğu bilinmiyor.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)