Kaya Özdemir ( 1931)- (2001)
TÜRK-İş Genel Eğitim Eski Sekreteri


Milli Prodüktivite Merkezi Eski Başkanı


sendikacı


yazar, şair, milletvekili


Kaya Özdemiroğlu



1931 yılında Sivas'ta doğdu. Ankara Erkek Sanat Enstitüsü'nü bitirdi. Çalışma hayatına 1947 yılında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Kırıkkale Kuvvet Merkezi’nde elektrikçi olarak başladı.

1950 yılında Kırıkkale Makine Kimya Sanayii
İşçileri Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı. Burada 1951 yılında Genel Sekreterlik ve Başkan Vekilliği yaptıktan sonra, 1954 yılında Genel Başkanlığa getirildi.

1955 yılında Ankara İşçi Sendikaları Birliği’nin Genel Başkanı oldu. 1960 yılında TÜRK-İş Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevlendirildi. Bu görevdeyken 1963 yılında Türkiye Metal-İş Federasyonu’nu kurdu. 1965’te yapılan Genel Kurulda Genel Başkan seçildi.

AP'den 2. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi (1965-1969). TBMM Çalışma Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Kırıkkale Metal-İş Sendikası ile Metal-İş Federasyonu’nun Başkanlıklarını 1972 yılına kadar sürdürdü.

1 Mart 1972 tarihinde TÜRK-İş Genel Eğitim Sekreterliği görevine getirildi. Bu görevi 22-28 Aralık 1986 yılında yapılan 14. Genel Kurula kadar devam etti.

7 yıl Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Uzun yıllar TÜRK-İş Başkan Danışmanı olarak çalıştı.

Sanat Mektebi Mezunları Cemiyeti Başkanlığı (11 yıl) yaptı.

Dünya ve Adalet gazetelerinde 9 yıl günlük yazılar yazdı. Sendika dergilerinde yazıları yayınlandı.

Evli ve üç çocuk babasıydı.

19 Mayıs 2001 tarihinde Ankara'da vefat etti.

ESERLERİ:

1.Çaresizlik Şarkısı -şiir-

2.Seyfi Demirsoy
Türk Metal İş Yayınları




HAKKINDA YAZILANLAR

SENDİKACILIĞIN ULU ÇINARI VEFAT ETTİ
Şahin Ali Şen

Yemen'de, Galiçya'da 17 yıl savaşan, Kıbrıs'ta İngilizlere esir düşen ve sırtındaki şarapnel parçaları ile ölen Kırıkkaleli Rüstem Ağa'nın oğlu, sendikacılığın duayenlerinden Kaya Özdemir vefat etti.

AP İstanbul milletvekilliği, TBMM Çalışma Komisyonu Başkanlığı, Türk-İş Genel Eğitim Sekreterliği, Metal İş Federasyonu Kurucu ve ilk genel başkanlığı görevlerinde bulunan Özdemir'in "emekle bütünleşmiş bir yaşamı" vardı.

Sendikal hareketin başladığı 50'li yıllardan beri çalışanlara hizmet vermeye çalışan Özdemir, Hakk'a yürüdüğünde Türk-İş Genel Başkan Danışmanı olarak görevini sürdürüyordu. Yani yarım asırlık bir sendikal hizmet.

Özdemir, eli kalem tutan sendikacılardandı. Zaten çocukluk hayali "edebiyat öğretmeni" olmaktı. Birçok gazetede köşe yazarlığı yapan Özdemir, makalelerine Türk-İş Dergisi'nde devam ediyordu. Özdemir, "İş Güvencesi ve Sendikalar" başlıklı son yazısında sendikaların iş güvencesine bakışını anlattı.

Özdemir, iyi bir sendikacı olmanın yanında aynı zamanda iyi bir şair.Özdemir'in "Çaresizlik Şarkısı"ismiyle bir de şiir kitabı bulunuyor.

Özdemir, şairlerin şairi olarak bilinen Necip Fazıl Kısakürek'e sendikalarda konferans verdiren ilk sendikacılardan. Özdemir'in hayran olduğu sendikacıların başında Türk-İş'in liderliğini yapmış ve "Sendikacılık çileli meslektir." sözünün sahibi Seyfi Demirsoy var. Özdemir, Demirsoy'u anlatırken"Hayatta tanıdığım en enteresan, mert, cesur, yürekli, çıkar hesabı gütmeyen şahsiyet sahibi bir insandı. Önünde başbakanlar eğilirdi." şeklinde övgüyle söz ederdi.

Özdemir'in birçok siyasi lider ile anıları bulunuyor. MKEK ekonomik imkansızlıklar nedeniyle kapanma noktasına geliyor. Bu arada toplu iş sözleşmesi görüşmeleri de devam ediyor. Özdemir, sendikanın yöneticileri ile Başbakan Adnan Menderes'e çıkıyorlar. Görüşme sırasında Özdemir, "Biz zam istemiyoruz; yeter ki MKEK kapanmasın." diyor. Bu sorumluluğa duygulanan Başbakan Menderes, yanındakilere "Böyle sorumlu ve vatanperver sendikacılar olduğu sürece Türkiye'nin sırtı yere gelmez." diyerek Özdemir'i tebrik ediyor. Merhuma Allah'tan rahmet, sendikal camiaya da başsağlığı ve sabır diliyorum...



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)