Altan Tan
HDP Diyarbakır Milletvekili


siyaset adamı, yazar



1958 yılında Batman'da doğdu. Aslen Midyatlı. İlk ve orta öğretimini Diyarbakır’da tamamladı. 1976 yılında Diyarbakır Maarif Koleji’nden (Diyarbakır Anadolu Lisesi) mezun oldu. 1981'de Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi İnşaat Fakültesi’ni bitirdi.13 yaşındayken Aykut Edibali’nin lideri olduğu sağ siyasi hareket Mücadele Birliği'ne katıldı. 12 Mart 1971 yılından sonra bu hareketten ayrıldı. Bağımsız İslamcı gruplara yöneldi. Mehmet Metiner gibi Güneydoğulu arkadaşlarıyla radikal İslamcı Girişim dergisini çıkardı. Melih Gökçek, ANAP'tan Keçiören Belediye Başkanı seçilince onun yardımcılığını yaptı (1984-85). 1987 yılında RP'ye girdi. Partinin Güneydoğu müfettişi oldu. 1991 seçiminde RP'nin MHP'yle ittifak kurması üzerine istifa etti. Ali Bulaç, Yalçın Akdoğan, Mehmet Metiner'le birlikte Sözleşme ve Yeni Zemin dergilerini çıkardı. Aydın Menderes'in kurduğu Büyük Değişim Partisi'nde Genel Başkan Yardımcısı oldu. 2000-2002 yılları arasında HADEP'te PM üyeliği yaptı. Halen müteahhitlikle uğraşıyor. Özgün Duruş gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Kürtçe, İngilizce, Arapça biliyor. Siyasi kürtçü oluşum Demokratik Toplum Kongresi (DTK) daimi üyesi. Kürt Sorunu (Ocak 2009, Timaş Yayınları) kitabının yazarı. Evli ve altı çocuk babası.




HABER

BDP'li Altan Tan Denktaş'a saygıdan rahatsız oldu
Milliyet 17 OCAK 2012

TBMM Genel Kurulu’nda, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın saygı duruşu sırasında salondan çıkması dikkat çekti.




HABER

'İmralı tutanaklarını Altan Tan sızdırdı' iddiası!
sondevir 1 Mart 2013

İmralı'da yapılan görüşmelere ilişkin tutanağı sızdıran kişinin İmralı heyetinde yer alan Altan Tan olduğu iddia edildi.

İmralı'da Öcalan ile gerçekleşen görüşmenin ayrıntılarını Altan Tan tarafından sızdırıldığı iddia edildi. Eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün köşe yazısı yazdığı son.tv.com adlı internet sitesinin 'istihbarat kaynaklarına' dayandırdığı haberine göre 27 Şubat 2013 tarihinde TBMM'deki kameralar tarafından da sızdırma olayı dakika dakika tespit edildi.

GÖRÜŞME ALTAN TAN'IN ODASINDA GERÇEKLEŞTİ

Haberi yazan Milliyet muhabiri Namık Durukan'ın İmralı'ya giden heyetin de içinde bulunan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile görüştüğü tespit edildi. Kameralara da yansıyan görüşme TBMM'de Altan Tan'ın odasında gerçekleşti. Kamera kayıtlarında Namık Durukan'ın, Tan'ın odasına öğle saatlerinde gittiği ve 15:30'a kadar odada kaldığı tespit edildi.





HABER

BDP'de Altan Tan çatlağı!
23 Ekim 2013

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Halkların Demokratik Kongresi’ni (HDP) ‘‘kadük’’ bir proje olarak değerlendirdi.

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) TBMM Grubu üyesi Altan Tan, partisinin yerel seçimlerdeki politikasını keskin ifadelerle eleştiriyor. Tan, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ise ‘‘kadük’’ bir proje olarak değerlendirdi.

BBC'nin haberine göre, Londra’da gerçekleştirilen bir toplantıda konuşan Altan Tan, HDP projesini eleştirerek, Kürtlerin yaşadığı bölgeler dışındaki yerlerde bu partinin desteklenmesini yanlış bulduğunu belirtti.

HDP KONGRESİ HAFTA SONU

Halkların Demokratik Partisi'nin hafta sonu yapacağı kongrede, BDP'li milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder'in bu yeni partiye katılması bekleniyor.

BDP'nin merkezinde olduğu ittifağın desteğiyle İstanbul'dan Bağımsız Milletvekili seçilen Emek Partisi eski Genel Başkanı Levent Tüzel ile siyasi yasaklarının kalkması için gün sayan Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün de HDP'ye katılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

BDP BATIDA HDP'Yİ DESTEKLEYECEK AMA

BDP, iddialı olduğu ve birçoğunu yıllardır yönettiği Kürt il ve beldeleri dışında kalan yerlerde, HDP adaylarını destekleyeceğini açıklamıştı. Ancak HDP'ye, bizzat omurgasını oluşturan BDP'nin içinden sert eleştiri geliyor.

BDP'li Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, bu yeni partinin Öcalan'ın kafasındaki gibi, "bütün Kürtleri ve Türkiye'yi kucaklayacak bir Türkiye partisi" kimliğinden uzak olduğunu düşünüyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Tan, daha da ileri giderek, BDP'nin gelecek yıl yapılacak seçimlerde HDP adaylarını destekleme kararının yanlış olduğunu ve birçok milletvekilinin de toplantılarda bu yöndeki "endişelerini" dile getirdiklerini söylüyor.

SOLCULAR İSLAMLA BARIŞIK DEĞİL

Tan, HDP ile ilgili ‘‘Bu işi yürüten arkadaşlarımız sadece marjinal solla sınırlı kaldılar Türkiye'de. Bu marjinal solun önemli bir kısmı da dinle, İslam'la barışık değil. Kürt İslamcılar da bunlara sıcak bakmıyor, Türkiyeli Müslümanlar da sıcak bakmıyor. Hatta liberal çevrelerle bile bu marjinal solun arası iyi değil. Dolayısıyla, HDP projesi bütün liberal demokratları, Müslüman demokratları, Kürt halkının büyük bir kısmını içine alması gereken bir projeyken, maalesef sadece marjinal Türk soluyla sınırlı kalan, dar bir proje haline geldi" ifadelerini kullandı.

DTK DA İSLAMLA SAĞLIKLI BİR İLİŞKİ KURAMIYOR

Tan, Demokratik Toplum Kongresi’ni ise İslami kesim ile BDP arasında ‘‘sağlıklı bir ilişki’’ kurulmasını engellediği gerekçesiyle eleştirdi.

Tan, DTK içindeki "bir grup kişinin", İslami kesimle sıhhatli bir ilişki kurulmasını engellediğini söylüyor: "Onların kafasında şu var: Türkiye Cumhuriyeti nasıl Diyanet İşleri'ni kontrol ediyorsa biz de kendimize göre bir İslamcılık ortaya koyalım, kontrol edebileceğimiz Müslümanlarla, İslamcılarla ittifaka girelim ve mümkünse bunları da bir süre sonra PKK'lileştirelim. Bu yanlış bir proje. Herkesin PKK'li olmasına gerek yok; adam İslamcı olur, demokrat olur, senden farklı düşünür ama Kürtlerin hak ve hukuk mücadelesine destek verir; Kürt olarak da verir, Türk olarak da verir."

GÜLENCİLER DE GELSİN KATILSIN

BDP'li Tan, Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da toplanmasını istediği "Demokratik İslam Kongresi" ile ilgili olarak da Gülen Cemaati ve Mustazafların da içinde olduğu bütün İslami grup ve cemaatlerin katılması gerektiğini söyledi.

Çağrıcılar kurulunda ve gündemin belirlenmesinde İslami gruplardan "herkesin" bulunması gerektiğini vurgulayan Tan, "Herkesten kastınız kimler? Fethullah Gülen hareketi mesela olmalı mı?" sorusuna şu karşılığı veriyor: "Gülen hareketi de olmalı, Hüda-Par da olmalı, Zehra grubu da olmalı, Med Zehra da olmalı, Özgür-Der de olmalı, herkes olmalı."

Tan, "eşit, özgürlükçü, şeffaf ve sansürsüz" olmayan ve "yukarıdan aşağıya dizayn" edilen bir kongrede yer almayacağını dile getiriyor.





HABER

Altan Tan: Keşke Bahçeli gibi yapabilseydik
Hürriyet 15 Ekim 2014

HDP Milletvekili Tan, Kobani eylemleri için konuştu: "Biz sokağa çağrı yaparken özenli davranmalıydık. Öncesini ve sonrasını yeterince hesaplamalıydık. Keşke Bahçeli gibi yapabilseydik."



HABER

Tan, Mardin'in aşiretler haritasını çizidi
4 Ocak 2015

Türkiye'nin özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşamın her alanında etkili olan aşiretler ile ilgili ilk kez bir harita ortaya çıkarıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın, 20 yıllık bir çalışma ve araştırma ile yazdığı, 'Turabidin'den Berriye'ye Aşiretler - Dinler - Diller - Kültürler' adlı kitapta, yazar İbrahim Halil Baran ile Mardin'in Aşiretler haritası çizildi. Haritada, sadece Mardin bölgesinde 40 aşiretin yaşadığı ortaya çıktı.

Kitap, konu ile ilgili ulaşılan Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, İngilizce, Fransızca ve Almanca tüm yazı, belge ve kitapların incelenmesi ve sözlü aktarımla günümüze taşınan bölge tarihi ile oluşturuldu.

Altan Tan'ın yazar İbrahim Halil Baran ile birlikte, elde edilen bilgiler ve belgelere göre çizdiği haritada Mardin bölgesinde aralarında Barava, Surguçi, Dereveri, Kose, Tat, Erbani, Kika, Xelecan, Daqori, Qelendara, Omeriya, Mahalmi, Eliki, Dasika, Dermemka, Hesar, Kercaz, Memika, Hesena, Dorika, Ernas, Memika gibi 40 aşiretin halen yaşadığı belirtildi.








www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)