Sami Kohen
gazeteci, yazar



1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde Gazetecilik okudu. Gazeteci Albert Kohen'in oğludur. Babası 1939-1949 yılları arasında Ladino ve Fransızca dillerinde "La Boz de Türkiye" (Türkiye'nin Sesi) gazetesini çıkarıyordu. Babasının vefatından sonra aynı gazeteyi Türkçe olarak önce "Türkiye'nin Sesi" ve sonra "Haftanın Sesi" adları altında yayınladı.

Tan, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres gazetelerinde çalıştı. 1954'de kurulan Milliyet'e Dış Haberler Şefi olarak girdi. 1958 yılında ABD'de birçok gazetede konuk gazeteci olarak çalıştı. 1960 yılında eşi Mirka Hanım ile evlendi.
1960'larda ve 1970'lerde kısa ve uzun süreli olarak birçok dış merkezde görev yaptı. Önemli uluslararası olayları yerinde izledi.

Dış politika yazarı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Newsweek, Christain Science Monitor, Daily Mail gibi yabancı gazete ve dergilere yazıyor. Türkiye ve özellikle dış politikası konusunda konferanslar veriyor.

1980-84 yıllarında Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Türk Basın Enstitüsü başkanlığı yaptı.

18 Ekim 2021 tarihinde İstanbul'da vefat etti.




HAKKINDA YAZILANLAR

Sami Kohen Dünyanın Yazısı

Gazetecilik anıları, 2007 yılında Özer Yelçe tarafından Sami Kohen Dünyanın Yazısı adı altında yayınlandı.




YAZI

Birand gazeteciliğe yanımda başlamıştı
Sami Kohen
Milliyet 18 Ocak 2013

1963 yılında Milliyet Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi bana gencecik bir adam gönderdi ve “Kendisi bir süre için Londra’ya gidiyor, bak orada muhabir olarak işe yarayabilir” dedi.

Ben o zaman gazetenin Dış Haberler Şefi idim. Karşımdaki genç kendisini tanıttı: Mehmet Ali Birand. Bir ameliyat için Londra’ya gidiyordu. Gönlünde yatan, gazeteci olmaktı. Ona Londra’da bulunacağı birkaç hafta içinde Milliyet’in muhabiri olarak çalışma fırsatı verilmesini istiyordu.
Hani derler ya, ilk bakışta gözüm tuttu. Gerçi çok genç ve tecrübesizdi. Ama müthiş bir hevesi vardı.
Kendisine o gün kısa bir “gazetecilik dersi” verdim, Londra’dan bize ne gibi haberler geçebileceğini anlattım.

Bu kısa görüşme, ona Londra’da kaldığı sürece bizi bir “haber bombardımanına” tutması için yetti. Bunlardan gazetenin birinci sayfasında kullandıklarımız da oldu...

Heyecanlı ve hırslı

Mehmet Ali İstanbul’a döndükten sonra gene İpekçi’nin kapısını çaldı. Bu kez başarılı bir dış muhabirin verdiği özgüvenle, Milliyet’te çalışmak istediğini söyledi. Bu isteği kabul edildi ve sonuçta Birand’ı yanımda buldum. Bu kez işi ajansları, yabancı basını taramak ve yabancı radyoları dinlemek suretiyle dış haberleri hazırlamaktı. Bunu da kısa zamanda öğrendi. Artık izinli günlerimde veya yurtdışı seyahatlerimde servisin sorumluluğunu ona bırakabiliyordum. Çalışkandı, işini çok seviyordu, heyecanlı idi.
Ve bütün bunların yanında, hırslıydı. Nitekim çok geçmeden kendisi imzalı yazılar yazmak ve yabancı ülkelerde olayları izlemek için yeşil ışık yakmamı istedi. Ona her seferinde bu şansı verdik. Her seferinde yeni bir başarı gösterdi. Aynı performansı daha sonra yine kendi istek ve önerisiyle Brüksel temsilcisi olduğu ve SSCB’den ABD’ye kadar birçok ülkedeki olayları yerinde izlediği dönemde de sergiledi.

O yıllarda Mehmet Ali dışarıda, ben merkezde çok sıkı ve uyumlu bir işbirliği içinde olduk. 1980’lerden sonra Birand gazeteciliğin yanı sıra yazdığı kitaplarla, TV’deki söyleşileriyle, 32. Gün gibi belgeselleriyle parladıkça parladı. Sadece Türkiye değil, dünya çapında bir üne sahip oldu. Ben onun meslek hayatındaki “take-off” (kalkış) aşamasına bir katkıda bulunmanın mutluluğunu her zaman yaşadım. Daha doğrusu, Mehmet Ali her vesile ile bizzat bunu hatırlatarak bu mutluluğu ve gururu bana yaşattı.

Uyumlu ve mutlu

Birand’ın evliliğinde de galiba dolaylı bir katkımız oldu. 1968’de gazetenin sahibi Ercüment Karacan beni çağırdı ve Fransa’da tahsilden yeni dönen üvey kızı Cemre’yi tanıştırarak “Bak o da gazeteci olmak istiyor, İngilizce ve Fransızcası çok iyi, onu yetiştirir, servisinde çalışsın” dedi. O dönemde ufacık bir odada Birand’ın dışında Halit Kıvanç ve Altan Erbulak ile birlikte çalışıyorduk. Açıkçası Cemre’yi (ne de olsa “patronun kızı” oturtacak) rahat bir yerimiz yoktu. Onu Birand’ın yanında sıkışık bir şekilde oturttuk. Bu yakınlık çok geçmeden sonucunu verdi: flört ve ardından evlilik! Tanıdığım en uyumlu, en mutlu çift oldular...

Başarısının sırrı

Birand’ın mesleğinin zirvesine çıkmasının, özel yaşamında da çok sempati toplayan, çok sevilen bir kişi olmasının sırrına gelince: O genç yaşından itibaren hayata veda ettiği güne kadar gazeteci (muhabir, yazar, haber sunucusu, yorumcu) hevesini ve heyecanını korudu. Çok hırslı, çok çalışkandı, ne istediğini ve buna nasıl ulaşacağını biliyordu. Etrafındakilerle iyi geçinirdi, kavgacı değildi, sevecen, esprili, neşeli idi, hayatın iyi ve keyifli tarafına bakardı. Bütün bu nitelikleriyle “müstesna bir insan”dı. Bizler için de yokluğu doldurulamayacak bir meslektaş, bir arkadaş...
Mekânı cennet olsun.



VEFAT-HABER

Sami Kohen hayatını kaybetti
18 Ekim 2021

Milliyet Gazetesi yazarlarından Sami Kohen, 18 Ekim 2021 tarihinde hayatını kaybetti. Gazeteci, dış siyaset konusunda yazılar kaleme aldı. Kohen, Türkiye'nin yanı sıra ABD basınında da yazılar yazdı.

Sami Kohen, Milliyet Gazetesi'nde 66 yıl boyunca yazılar yazdı. Duayen gazeteci 18 Ekim günü ise vefat etti. Kendisi gibi gazeteci Albert Kohen'in oğludur. Birçok gazetede yer alan Kohen, 1954 yılında Milliyet'e katıldı.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)