Kemal Güran
din adamı, bürokrat



1935 yılında Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi Alpagut köyünde doğdu. Köyün imamı olan babası Osman Gürün'dan hafızlık eğitimi aldı. Üç sınıflı ilkokulu köyünde tamamladı. Amcası hafız Ali Güran'dan tecvit ve talim dersleri aldı. İstanbul Nuruosmaniye Kuran Kursu'nda eğitim aldı. 1951-1952 öğretim yılında Ankara İmam Hatip Okulu'na girdi. 1957-1958 öğretim yılında Ankara İmam Hatip Okulu'nu bitirdi. 1965 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Ankara'da çeşitli camilerde ve uzun süre Maltepe Camiin'de imam hatiplik yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatında Müfettişlik, Başmüfettişlik, Personel Dairesi Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. Ankara Tevfik İleri İmam Hatip Okulu'nda bir yıl meslek dersleri öğretmenliği ve Müdür Yardımcılığı görevi yaptı. 1976 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi seçildi. 1981 yılında kendi isteği ile emekli oldu.

1981 yılında Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü'ne atandı. 11 yıl bu görevi aralıksız sürdürdü. 4 yıl süre ile bu vakfın ikinci başkanlığını yaptı. Kocatepe Camii'nde cuma hutbeleri okudu. Çeşitli dini dergilerde yayınlanmış yazıları mevcuttur.

Din eğitiminin geliştirilmesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunun 1960 darbesi sonrasında yeniden yapılandırılmasında, din görevlilerinin ve İmam-Hatip Liseleri mezunlarının kurdukları dernek ve federasyonların kuruluşlarında, Türkiye Diyanet Vakfı'nın kuruluşunda ve geliştirilmesinde yıllar süren yoğun çalışmaları oldu. 1992 yılından itibaren Kızılcahamam - Çamlıdere Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın faaliyetlerine katkılarda bulundu.

1995 yılında onun öncülüğünde düzenlenen "Tarihte ve Günümüzde Kızılcahamam-Çamlıdere Yöresi" adlı sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirildi.

Evli ve 4 çocuk babasıydı. 2009 yılında Ankara'da vefat etti.

ESERLERİ:

1."KOCATEPE CAMİİ MİNBERİNDEN HUTBELERİM" isimli kitabı Kılıç Kitapevi tarafından yayınlandı.

2."HATİPLERE HUTBELER" isimli üç ciltlik hutbeleri Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayınlandı.

3."MÜSLÜMANIN EL KİTABI" isimli kitabı önce Türkiye Diyanet Vakfı, sonra da Timaş yayınları tarafından yayınlandı.

4.Hazırladığı "DİNİ BİLGİLER VE KUR'ÂN OKUMA ALFABESİ" Akit gazetesi tarafından okuyucularına dağıtıldı.

5."Hz. Muhammed ve İlk Müslümanların Hayatından Düşündürücü Tablolar" isimli kitap ESYAV tarafından bastırıldı.

6."Kızılcahamam-Çamlıdere'de Yetişen Ünlü Hâfızlar" kitabını tamamladı ve ESYAV vakfınca bastırıldı. Aynı zamanda ünlü hafızların okuyuşları TRT ve özel arşivlerden bulunarak ses CD'si olarak çoğaltılıp dağıtıldı.




HAKKINDA YAZILANLAR

BİR NESLİN ÖNCÜLERİ
İlk İmam Hatip Kuşağından Portreler

Yazar: Mahmut Çetin
Ön İnceleme: Şükrü Öztürk, Süreyya Balkış, Ömer Kara
Kapak Kompozisyonu: Ömer Kara
Sayfa Düzeni: Vadi Grafik
ISBN: 978-605-9004-04-6
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
1.Baskı Kasım 2017 Ankara
Sayfa: 702
Ebat: 16x23


BİR NESLİN ÖNCÜLERİ’nde anlatılan isimler:

Tayyar Altıkulaç, Hüseyin Albayrak, Hüseyin Aydın, Halis Ayhan, Niyazi Baloğlu, Ahmet Baltacı, Ali Şakir Ergin, Halit Güler, Kemal Güran, Ahmet Gürtaş, Yasin Hatiboğlu, Halil Hayıt, Avni İlhan, Hayreddin Karaman, Mehmet Kervancı, Hamdi Mert, Şevki Özkan, Şükrü Öztürk, Selahattin Parladır, Mehmet Ali Sarı, Rıza Selimbaşoğlu, Mehmet Solmaz, Bekir Topaloğlu, Sami Uslu, Ahmet Uzunoğlu, Mustafa Uzunpostalcı, Yakup Üstün, Mustafa Saim Yeprem, İrfan Yücel.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)