İhsan Tunçoğlu
gazeteci, yazar


Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı


Dumlupınar Üniversitesi e.Öğretim Görevlisi



9 Eylül 1948 tarihinde Kütahya /Altıntaş/ Saraycık Köyünde doğdu. “Tarihi eğitim çınarı, Taş Mektep” olarak bilinen Kütahya Lisesinden mezun olan Tunçoğlu 1973 yılında,Marmara Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulundan mezun oldu.(İstanbul İTİA)

İstanbul’da gerek öğrencilik dönemi,gerekese mezun olduktan sonra Türkiye’nin en yüksek trajlı Günaydın Gazetesi, THA (Türk Haberler Ajansı)gibi büyük trajlı gazete ve önemli ajanslarda çalıştı. Bir çok ödüller kazandı. Daha sonra; 22 Nisan 1985 tarihinde kurulan “Sabah” Gazetesinin kuruluşundan beri Kütahya İl ve İlçeleri yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından yaptığı haberler yayımlandı.Halen Sabah Gazetesi temsilci ve muhabirliği devam etmektedir. Bunun yanı sıra, ATV ve AHaber muhabirliği de devam etmektedir.

Henüz öğrencilik yıllarında mahalli gazetelerde muhabirliğe başladı. Halen yayın hayatını sürdüren Dumlupınar Gazetesinde kadrolu muhabir, sonraki
yıllarda ise mes’ul Müdür(sorumlu Yazı İşleri Müdürü) olarak görev yaptı 1974 yılı başında,dönemin Ülke çapında tanınmış Belediye Başkanı Abdurrahman Karaa’nın teklifi ile Kütahya Belediyesine Müdür olarak atanan Tunçoğlu; 1976 yılında 141.Dönem yedek subay olarak; askerlik görevini (kısa dönem) yaptı.

Belediyede Basın Halkla İlişkiler Müdürü olarak; Macaristan Pecs Şehri “kardeş şehir Koordinatörü”, protokol, fuar, turizm,Kütüphane konularında
aralıksız olarak 21 yıl görev yaptı.

Kütahya’da bir çok Dernek ve Vakfın kurucuları arasında aktif görev alan ve halen yöneticiliğini yapan Tunçoğlu; örnek oluşturan sosyal Yardımlar, Üniversite öğrencilerine karşılıksız burslar veren ve gençlerin meslek sahibi olmalarına katkı sağlayan Vakıf ekibinin mensupları ile, ortak başarı göstermişler ve bir çok “İlk’leri başlatmışlar” ve halen artan bir tempo ile sürdürmektedirler.
Almanya ve Macaristan da gazetecilik halkla ilişkiler konularında incelemeler yapmıştır. Bulgaristan, Macaristan,Fransa, Almanya , KKTC’de yaptığı haberler mahalli basında olduğu kadar büyük tirajlı İstanbul gazetelerinde yayınlandı.

“Dünyada ilk toplu iş sözleşmesinin Kütahya’da yapıldığını ve Türklerin; çalışanların haklarını vermesinde önderlik ettiğini” gerek Türk basınında gerekse dış basında duyuran Tunçoğlu’nun bu haberi “Guinnes Rekorlar Kitabında” yer almıştır.Tunçoğlu’na bu haberi ile THA Genel Müdürü tarafından ödül verilmiştir.

Son yılların en ciddi kaynak kitabı olan “Atatürk’ün doğumunu 100. Yılına armağan Kütahya” kitabının hazırlanmasında İstanbul Üniversitesi Öğretim
Üyesi Prof. Dr.Ara Altun ve bazı mesai arkadaşları ile birlikte üç yıl emek sarfetmiştir.

40 Yıllık meslek birikimlerini aktardığı “Dünyada İlk’ler ve Sırlar Kenti:
KÜTAHYA” Kütahya Kitabının 2.baskısı da tükenmiş, 3.baskı hazırlıkları sona ermek üzeredir. Türkiye çapında ilgi gören Kitap hakkında; Gülten Dayıoğlu, Yavuz Donat, Nail Güreli gibi tanınmış yazarlar, köşelerinde; takdir dolu yazılarla yer verdiler.

Üst düzey Devlet adamları ve Öğretim üyeleri olan Profesörler de; Kitap hakkında takdirlerini bildiren yazılar kaleme aldılar. Çeşitli kitap, dergi, broşür ve büyük gazetelerde çok sayıda haber, inceleme röportajları, TV. programları yayınlandı.

Sosyal , kültürel, turizm iç ve dış tanıtım milli ve uluslararası sempozyum- kongreler ve basın görevlerine katkı sağlayanlardan birisi olarak ödüller kazanmıştır. Başta bakanlıklar olmak üzere, yabancı ülke büyükelçilikleri ve temsilcileri, basın kuruluşları, üniversite ve çeşitli önemli kuruluşlardan çok sayıda plaket, madalya, şilt ve teşekkür belgesi almıştır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (İstanbul) Anadolu Basın Yarışmasında ve Nezih Demirkent adına DÜNYA Gazetesi’nin düzenlediği yarışmalarda; ünlü isimler arasında “jüri üyeliğine seçildi” ve bu görevi yerine getirdi.

Fransa’da (Strasbourg) Avrupa Konseyi Sarayında; Kütahya’nın kazandığı Avrupalı Diploması Ödül Töreninde, ödüle emeği geçenlerden birisi olarak
hazır bulundu.

Macaristan devleti adına; Macaristan Büyükelçiliği tarafından Türk-Macar ilişkilerine katkısından dolayı “Altın Madalya” ile ödüllendirildi. Altın madalya ve beratı Ankarada düzenlenen bir törenle takdim edildi.

T.C. Turizm Bakanlığınca; 1995 yılında Türk Turizmi ve ülkemizin tanıtımına katkılarından dolayı “Bakanlık plaketi” kendisine verildi.

Dumlupınar Üniversitesine; dönemin Rektörü Prof.Dr.İsmail Hakkı Düğer tarafından “akademik kadro”ya, Öğretim Görevlisi olarak atanan Tunçoğlu,
Üniversitenin kuruluş çalışmaları, Merkez kampüsü ağaçlandırma ve yapılanma esnasında Rektör’ün unutulmaz hizmetlerine ve kazandırdığı tesislere kendi çapında “çorbada tuz misali” bir destek ve katkı sağlamanın onuru ve mutluluğu içindedir.

Basın Halkla ilişkiler Yöneticisi olarak; Macaristan Kardeş Üniversite ve kardeş basın ilişkilerine katkıda bulunanlardan biridir. İletişim, Halkla ilişkiler, Basın tarihi, Yönetim,turizm gibi dersler vererek öğretim görevlisi olarak da deneyimlerini öğrencilerine aktardı.

Kuruluşunu arkadaşları ile gerçekleştirdiği ve “seçilmiş ilk başkanı” olduğu Kütahya Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanı olarak; Türkiye’deki basın
kuruluşları içinde rekor sayılabilecek bir süre; tam 35 yıl Başkan seçilmesi ve görev yapma şansı bulmuştur. Görev dönemi içinde Kütahya Gazeteciler
Cemiyetini Türkiye çapında bir saygınlığa kavuşmasında arkadaşları ile birlikte emek vermiş, hizmet etmiştir. Türkiye’nin en güçlü “basın Meslek kuruluşlarının” kuruluş yıllarından beri içinde bulunmuştur.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca; yasal süreyi dolduran ve hak eden gazetecilere verilen “sürekli Basın Kartı” sahibi olan Tunçoğlu; yerel gazeteler,İstanbul Gazeteleri ve Televizyonlarda muhabirlik yapmış olup, bu görevleri halen aktif olarak devam etmekte olup,İngilizce bilmektedir.
BTV’de 14 yıl “Basın Kulübü” haber,yorum ve Kütahya’nın sorunları ve çözüm önerileri programını Nuri Sarıışık’la birlikte hazırlayıp sunmuştur. Yine
Araştırmacı-Yazar Mehmet Dumlu ile 10 yıl süre ile “Kütahya’nın yetiştirdiği şairler, Edebiyatcılar ve devlet adamlarının” hayatlarını inceleyen ve kamuoyunda büyük beğeni ve takdir toplayan programlar hazırlayıp sunmuştur.

Tunçoğlu; “varlıkları ile onur duyuyorum” dediği; e.öğretmen ve editör Zeliha Tunçoğlu ile evli olup; Emre ve Burak isimli iki oğlu, gelini Feyza
Tunçoğlu, Yağmur ve Irmak isimlerinde iki torunu bulunmaktadır.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)