Sadi Somuncuoğlu ( 1940)
Milli Düşünce Merkezi Kurucu Genel Başkanı


eski milletvekili ve bakan



1940 yılında Aksaray'da doğdu. İlk ve ortaokulu Aksaray'da, lise ve yüksek öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1957-58 yıllarından itibaren Türk Ocakları'nda bulundu ve fikri yetişmesi bu yıllarda başladı. Çeşitli devlet memuriyetlerinde bulundu. 1965 yılında Bab-ı Ali'de Sabah gazetesini çıkardı. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde Organizasyon ve Metot ile İdarecilik kurs ve eğitimi gördü.

1967 yılında aktif siyasete atıldı. Bu dönemde Parti Genel İdare Kurulu tarafından Gençlik Kolları Genel Başkanlığı görevine getirildi. 1969 Adana Kongresi'nde GİK'na seçildi. Sonra 12 Mart 1971 tarihine kadar kısa bir dönem dışında, gençliği eğitim ve teşkilatlanma ile geçti. 1967-69 döneminde Türkiye'deki bütün fakülte ve yüksek okullarda Ülkü Ocağı Öğrenci Derneklerini kuruluşu tamamlandı. 1970'de Ülkü Ocakları Birliği kuruldu. Yüksek öğrenim dışındaki gençliğin teşkilatı olarak Genç Ülkücüler Derneği kuruldu ve Türkiye'nin il ve ilçelerinde şubeler açıldı. Böylece Türk gençliğini yüksek öğrenimdeki ve öğrenim dışındaki kesimleri iki ayrı çatı altında toplandı ve eğitimleri bu esasa göre yürütüldü. 1977 yılı seçimlerinde Niğde milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Demirel Kabinesinde Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 1980 darbesiyle birlikte MHP davasında idamla yargılandı ve beraat etti. Devlet, Töre ve Bozkurt gibi dergilerin yayınında görev aldı. Pek çok yazı ve makalesi yayınlandı. Yurt içinde ve dışında birçok konferanslar verdi. 1985-1995 yılları arasında siyasetten ayrıldı. Türk Ocakları Genel Merkez Heyet Üyesi ve Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1995 seçimlerinde Aksaray Milletvekili olarak ANAP listesinden TBMM'ye girdi. 1.5 sene son 1997 yılında ANAP'tan ayrılarak, MHP'ye katıldı. MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yaptı. 1999 seçimlerinde MHP'den Aksaray Milletvekili seçildi. Kurulan 57. hükümette Emlak Bankası, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır.


28 Şubat 2022 tarihinde Ankara'da vefat etti.




HAKKINDA YAZILANLAR

Bozkurt - II (10.1972- 1976)

“Aylık ülkü dergisi” olarak, Ekim 1972'de Ankara'da yayımlanmağa başladı. 01 Aralık 1975'den başlanarak on beş günde bir çıkarılmağa başlandı. Ülkücü gençliğe hitap eden, onların yazılarına da yer veren bir yayın organı idi.

28x20 sm. büyüklüğünde olan derginin sayfa sayısı 16 idi. 3. hamur kâğıda basılıyordu. Kapağında, logodan başka kurt başı amblemi ile değişik renkli tabanlar üzerinde çeşitli tasarımlar yer alıyordu. Fiyatı 150 kuruş olan dergi, sayı, çıkış tarihi, fiyat gibi bilgileri arka kapakta vermekte idi.
Bozkurtun sahibi Sadi Somuncuoğlu idi. Yazı işleri müdürlüğünü Nedim Ünal yaptı, İmtiyaz sahipliğin 1974'ten başlayaraki Osman Oktay, yazı işleri müdürlüğünü ise Osman Çakır üstlendi. Bu dönemde Burhanettin Özbilici “umumî neşriyat müdürü” idi.

Başlıca yazarları arasında Abdülkadir İnan, Sadi Somuncuoğlu, Ayhan Tuğcugil (İskender Öksüz), Dilâver Cebeci, Şevket Bülent Yahnici, Niyazi Yıldırım Gencosmanoğlu, Osman Oktay, Osman Çakır, vb. bulunuyordu.

Derginin yayımı 1977 başında son buldu.




VEFAT-HABER

Sadi Somuncuoğlu vefat etti
28 Şubat 2022

Devlet eski Bakanı, MHP eski Milletvekili ve Türk Ocakları eski Genel Başkanı Sadi Somuncuoğlu hayatını kaybetti.

Milli Düşünce Merkezi'nin kurucu Genel Başkanı olan ve Yeniçağ Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapan Sadi Somuncuoğlu bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Türk milliyetçiliği fikriyatına ömrünü vakfeden, Töre ve Devlet gibi pek çok milliyetçi yayın organının çıkmasına vesile olan ve Ülkü Ocaklarının kuruluşunda da bizzat aktif rol oynayan Sadi Somuncuoğlu vefat etti.

Türk milliyetçiliğinin yaşayan hafızalardan biri olan Somuncuoğlu, 20. ve 21. dönemde milletvekilliği yapmıştı. 57. Hükümet döneminde devlet bakanlığı yapan ve Milli Düşünce Merkezi kurucu Genel Başkanı olan Somuncuoğlu bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Somuncuoğlu, bu sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)