Aydýn Yabancýlaþmasý
‘Aydýn Yabancýlaþmasý’, kronolojik manada bir batýlýlaþma tarihi deðildir… ‘Aydýn Yabancýlaþmasý’nda bir çözülmenin zihniyet planýndaki süreç, aþama ve iliþkileri kavram ve kiþiler bazýnda tespit edilmek istenmiþtir.

‘Aydýn Yabancýlaþmasý’ adlý çalýþmamýz, Türk aydýnýnýn düþünce deðiþim halkalarýný incelemektedir. ‘Aydýn Yabancýlaþmasý’nda gelenek karþýtý cephenin zevkçilik, heterodoks inançlara yöneliþ, masonluk, pozitivizm, sosyalizm ve kozmopolitizm þeklinde oluþan deðiþim aþamalarý ele alýnmýþtýr.

Yabancýlaþma tarihimizdeki aþamalar arasý iliþki, önemli olmasýna raðmen, üzerinde durulmamýþ bir husustur…

‘Aydýn Yabancýlaþmasý’nda yer alan ara bölümlerde, birbiriyle zýt gibi görünen anlayýþlarýn, ülkemizdeki heterodoks inançlarla kaynaþtýklarýný ve giderek kozmopolit bir ortak cephede, nasýl aynileþtiklerini de göreceðiz.

Osmanlý Devleti’nin yýkýlýþýný ve Ýslam Dünyasý’nýn, batý karþýsýnda maðdur hale gelmesini tek faktörle izah etmek mümkün deðildir. Çünkü bizzat sosyal deðiþmenin mantýðý, çok faktörlülüðü kabul etmektedir. Biz çözülmenin, ‘Aydýn Yabancýlaþmasý’ faktörünü ele aldýk. Bunu incelerken de heterodoks inançlarýn bu yabancýlaþmaya katkýsýný, iþaret etmeðe çalýþtýk.

Bir medeniyetin yeniden doðuþu için, daha önce niçin çözüldüðünün izahý gerekmektedir. ‘Aydýn Yabancýlaþmasý’, ‘niçin’ sorusuna cevap olmak niyetindedir.

Deðiþme, vazgeçilmez bir hadise... Toplum kesimlerinin ortaya çýkmasý ve deðiþmelerini anlamadan saðlýklý bir siyasi anlayýþ ortaya koymak mümkün deðildir. Bugün analitik düþünceyle meselelere yaklaþmak, sadece entelektüel bir eðilim deðil, ayný zamanda, tarihi bir zorunluluktur. Sýradanlaþan durumlar haline gelen “ulusal direncin yitirilmesi ve birliktelik bilincinin zaafa uðramasý, yüzeysel analizlerle açýklanabilecek nitelikte olaylar deðildir; temellerin sorgulanmasý gerekmektedir.”

Bu zorunlu tarihi incelemeyi yaparken, sonuca varmak için önyargýlardan kurtulmak zorundaydýk, bunu yapmaya çalýþtýk. Yaþadýðýmýz olgular bizi, ‘hiçbir þey sadece kendisi deðildir’ hakikatine ulaþtýrmýþtýr. Evet her þey, görüntünün ötesinde baþka bir þeydir.

DAÐITIM
Final, Alfa, Artý, Kitabevi, D&R, Ýnkýlap,
Remzi, Yeni Zamanlar

ÝNTERNET SATIÞI
www.kitapyurdu.com


  Satýn Al
Yazarý Mahmut Çetin
Fiyatý  0 YTL