Ferdinand Magellan
denizci, kaşif




1480 yılında Sabrosa’da doğdu. 27 Nisan 1521 Mactan’da, Filipin; Latin Amerika’nın güney burnundaki, bugün kendi adıyla anılan ünlü Portekizli gemici. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulundu. Sonra Portekiz donanmasında görev aldı. Gençliği Portekizli denizciler yanında gemilerde denizciliği öğrenmekle geçti. Hindistan’da, Doğu Hintler’de ve Fas’ta çarpışmalara katıldı. Fas’taki çarpışmalar sonunda sakatlandı. Daha sonra Portekiz kralı ile arası açıldı. Gözden düştü ve kısa bir süre sonra Portekiz donanmasındaki görevine son verildi.


517 yılında İspanya’ya gitti. Kral Beşinci Şarl tarafından İspanya donanmasında görevlendirildi. Denizciliğin yanısıra coğrafyaya da meraklı idi. Hep batı istikametinde yol alınması halinde doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmaktaydı. Hatta bu teorisinin gerçekleştirilmesi için zamanın Portekiz kralından yardım istedi. O zamana kadar, Amerika kıtasının Labrador’dan Rio de Plata’ya kadar olan kısmı keşfedilmişti. Magellan, kıtanın kuzeyden ve güneyden bir geçit vereceğine inanıyordu.

Ancak bu isteği kabul edilmemişti. Aynı teklifin, İspanya Kralı Beşinci Şarl tarafından kabul edilmesi üzerine, 20 Eylül 1519′da beş küçük tekne ve 270 mürettebat ile yola çıkan Magellan, 13 Aralıkta Rio de Janerio’ya ulaştı. Buradaki nehirler vasıtasıyla batıya geçmek isteyen Magellan bir geçit bulamayacağını anlayınca Latin Amerika’nın güneyine doğru yelken açtı. Kıyı boyunca güneye doğru inmeye başladı.

1520′de Magellan ismi verilen geçidi keşfetti. Magellan Boğazına giren filo, bu boğazdan büyük sıkıntılardan sonra çıkabildi. Böylece Büyük Okyanusu kuzeybatı doğrultusunda aşmış oldu. Bu sırada, hava şartları, açlık ve denizle boğuştu. Gemilerde isyan çıktıysa da bastırıldı. Sonunda binbir güçlükle boğazı aşabilen Magellan bu yeni okyanusun sularını Atlas Okyanusundan daha sakin bulduğundan ona, Pasifik adını verdi. Pasifik Okyanusunda 98 gün açlık ve sıkıntı ile geçen zor bir yolculuk yapıldı.

521′de Mariona Adalarında Fuan’da karaya ayak basan kafile, 16 Mart’ta Filipin Adalarına geçti. Filipinlerde geçirdiği günler esnasında yerliler ile arasında çıkan tartışma çarpışmaya döndü ve bu sırada Magellan 27 Nisan 1521′de öldürüldü.

Daha sonra, Magellan’ın mürettebatından, geriye kalanlar yolculuklarına devam etti. 6 Eylül 1522′de İspanya’ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanusun varlığı ortaya çıktı.





HAKKINDA YAZILANLAR

Magellan ve Güney Amerika
Colin Hynson
Alkım Yayınları

Bu kitap, uzun yıllar boyunca süregelen Asya'ya batıdan giden yeni bir yol bulma hayalini gerçekleştirmek ümidiyle harekete geçen Ferdinand Magellan'ın cesur yolculuğunu adım adım izliyor. 16. yüzyıldan günümüze kadar gelen resimlerle Magellan'ın neler yaptığını öğrenin.

- Yolculuk için hazırlıklar
- Güney Amerika'nın alt ucunda bulunan Ateşeli'ni (Tierra del Fuego) geçişi
- Büyük Okyanus'tan geçerken facialarla karşılaşması
- Yolculuğu bitmeden önce ölümü

Magellan dünya etrafındaki bu tarihi yolculuğunu yaparken Güney Amerika'nın keşfi de devam ediyordu.

Bu kitapta:
- Hernando Cortes'in yolculuğunu
- Büyük Aztek ve İnka İmparatorluklarının nasıl yok edildiğini
- Diğer kaşiflerin başarılarını
- Avrupa'nın ve Güney Amerika'nın birbirleri üzerindeki etkilerini bulacaksınız.
(Arka Kapak)



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)