Yaman Arıkan ( 22.3.1937)
yazar, çevirmen



Doğum Yeri: Manisa Salihli-Gökeyüp Kasabası
Doğum Tarihi: 22-03-1937

Öğrenim Durumu:
Gökeyüp Kasabası İlkokulu, Beyoğlu Ortaokulu, Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Edebiyat Fakültesi-Filoloji Bölümü.

Yabancı Dili: Arapça-Farsça-İngilizce

Yaptığı Çalışmalar:
1967-1987 yılları arasında gazete ve dergilerde yazarlık yaptı. Yayınlanmış, Telif-Tercüme 23 adet eseri vardır. En uzun, yorucu ve muhtevalı çalışmayı da Bizim Yûnus “YÛNUS EMRE” üzerine yaptı. Halen ülkemizin temel meseleleri ile ilgili bazı projeler üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.

Yaman Arıkan 7 Haziran 2021 tarihinde İstanbul'da vefat etti.


Tercüme eserleri

* Ahmet Er Rufai- Hak Yolcusunun Düsturları
* İmâm-ı Gazâlî- İlâhî Nizam, Arifler Yolu, Abidler Yolu, İlâhî Ahlâk, Mukaddes Merdivenler, Hak Yolcularının Miracı, Sorular-Cevaplar, Kırk Esas
* Abdülkadir Geylânî- Abdülkadir Geylânî’nin Sohbetleri
* Ebulleys Semerkandi- Gafletten Kurtuluş
* Eşrefoğlu Rumi- Müzekkin Nüfus

Telif eserleri

* Gençlere Dini Bilgiler
* Türklük Gurur ve Şuuru
* İslam Ahlâk ve Fazileti
* Mızraklı İlmihal

Yeni Çıkacak eser

Yûnus Emre ve Deyişleri

İrtibat Adresi:
Divanyolu Caddesi Ticarethane Sokak Tevfik Kuşoğlu Hanı 41/13 Sultanahmet İstanbul
İrtibat Telefonu: 0212 5272949
Belge geçer: 0212 5275887
E posta: [email protected]




HABER

Kültür adamına özel site

Yaman Arıkan'ın özel sitesi yayına girdi. www.yamanarikan.com, yazarın okurlarıyla yeni bir iletişim alanı oluşturdu.




HABER

Klasik eserlerde Yaman Arıkan damgası

Klasik eserlerin çevirisinde Yaman Arıkan imzası Türk okuyucusuna güven veriyor. Yazarın çevirdiği eserlerden bazıları:
* Ahmet Er Rufai- Hak Yolcusunun Düsturları
* İmâm-ı Gazâlî- İlâhî Nizam, Arifler Yolu, Abidler Yolu, İlâhî Ahlâk, Mukaddes Merdivenler, Hak Yolcularının Miracı, Sorular-Cevaplar, Kırk Esas
* Abdülkadir Geylânî- Abdülkadir Geylânî’nin Sohbetleri
* Ebulleys Semerkandi- Gafletten Kurtuluş
* Eşrefoğlu Rumi- Müzekkin Nüfus




HABER

İmam-ı Gazali yazdı, Yaman Arıkan çevirdi: ÂBİDLER YOLU

İlhâmlarını doğrudan doğruya Kur’ân’dan ve peygamberin hayâtından alan gerçek İslâm âlimleri, sâdece kendi devirlerinin insanını aydınlatıcı birer ışık kaynağı olarak kalmazlar. Bıraktıkları değerli eserlerle, yüzyıllar sonrası, hattâ kıyâmete kadar gelecek insanların ufuklarını da aydınlatırlar. İşte, elinizdeki kitap Âbidler Yolu da, büyük İslâm âlimi Gazâlî’nin asırlar öncesinden bize sunduğu, ufuk aydınlatıcı bir ışık kaynağıdır. Gelin onları dikkatle okuyalım ve insanlık ufkumuzu aydınlatalım…

Isbn 978-605-62401-6-4
135 x 195 x 22
Ekim 2012
Karton Kapak
352 Sayfa



HAKKINDA YAZILANLAR

Yaman Arıkan’ın kaleminden Bizim Yunus…
İbrahim Ethem Gören
sondevir.com 23 Kasım 2012

Yaman Arıkan, modern zamanların parıltılı hayatı içerisinde cemiyetin hakkıyla idrak ve dolayısıyla istifade edemediği önemli bir şahsiyet: Yazar-mütefekkir…

Yazarın, İslâm Ahlâk ve Fazileti’yle, Türklük Gurur ve Şuûru isimli kitapları bir dönem gençlerin baş ucu kitabı olmuştu…

1967–1987 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapan Yaman Arıkan’ın telif ve tercüme, yirminin üzerinde eseri bulunuyor. İmam Gazali, Ahmed Rufai ve Abdülkadir Geylani, Yaman Hoca’nın uzmanlık alanları… Arıkan, İslâm toplumu için önem arz eden üç büyük insanın düşüncelerini güçlü kalemiyle hüvesi hüvesine, milimi milimine günümüz Türkçesine aktardı…

Geçtiğimiz hafta sonu Son Devir’in yemeğine giderken Mahmut Çetin "Mümkünse KOCAV bünyesinde Yaman Arıkan’a vefa gecesi düzenlenmesi vakıa mutabık olacaktır" demişti… Mahmut Ağabeyimizin hatırlatmasıyla bu hafta köşemizde Yaman Arıkan’ı misafir etmiş olduk…

Yaman Arıkan’ın, yüreği, Hakk sevgisiyle yufka gibi incelmiş olan Anadolu alperen dervişi üzerine oldukça geniş kapsamlı tetebbuatı ve kitapları bulunuyor… Bizim Yunus ve Yunus Emre ve Sergilenen Maskaralıklar kitaplarından sonra araştırmacı-yazar Yaman Arıkan Yunus Emre deyişleri üzerine geniş bir çalışma yapıyor.

Dünya edebiyat tarihi için önemli bir miras olan Yunus Emre’yle ilgili pek çok araştırma yapılıyor, kitaplar yayınlanıyor.

Yunus ve eserleri üzerine ilk araştırma, vefatından 650 sene sonra 1915’lerde yapılmış. Yunus Emre’yle ilgili yapılan çalışmalarda insanlık âlemi için ürettiği katma değer, şahsiyeti, tevazuu, bilge kişiliği ve misyonu ortaya konulmaya çalışılıyor…

Yaman Arıkan, ince bir kuyumcu hassasiyetiyle yakın dönem edebiyat tarihinde genç neslin “Bizim Yunus” olarak sevdiği Yunus Emre eserlerinde saf Türkçeyi ustaca kullanarak dilimize mûsîkîli-âhenkli bir divan kazandırma gayretinde…

Yunus Emre’yi millî mürşit olarak niteleyen yazarın bu babtaki kanaati şöyle: “Vâde dolunca her fani gibi: millî mürşitler, millî önderler, millî kahramanlar ve millî abide şahsiyetler de bu hayattan ayrılırlar. Fakat onların ayrılması, alelade kişilerin ayrılmasına benzemez. Onlar geride izler ve eserler bırakırlar. Milletleri için aşklar, şevkler bırakırlar. Hakk’a doğru götüren nişaneler, işaretler bırakırlar. Milletlerini ebedî yaşatacak ilkeler, umdeler, prensipler bırakırlar. Kürşâd olurlar, kırk yiğidi ile birlikte nâmlar, şanlar, şerefler bırakırlar. Göktürk Hakanı olurlar, kitâbeler bırakırlar. Yunus Emre olurlar, yirminci asırda bir yabanı Türkiyatçıya, “Eğer Yunus’un dili günümüze kadar yaşayabilseydi, bugün dünyada konuşulan dillerin en güzeli Türkçe olacaktı” dedirtecek bir Türkçe bırakırlar.”

Şu sıralar Yunus Emre mahreçli üçüncü kitabı olan Yunus Emre Deyişleri üzerine eğilen Yazar Arıkan, Bizim Yunus’un güzel dille ifâde ettiği dînî terennümleri doğrudan Kur’ân’ı Kerîm’in ruhundan aldığını belirterek, yaptığı çalışmayı şu cümlelerle özetliyor:

“İşte, Yunus'un bu hususiyetlerini gün ışığına çıkarma bahsinde, kelimenin tam manasıyla kırk yıllık bir çalışma naçiz şahsımıza nasip oldu. Kütüphanelerde mevcut, eski yazılı el yazmalarını karşılaştırmalı tarayarak Yunus Emre’nin 1000 (bin) civarında “deyiş”ini ve bunların ışığında şahsiyetini ortaya çıkarmaya gayret ettik. Şiirlerde geçen kelimeleri teker teker inceleyerek her kelime, ait olduğu şiirde hangi manaları ifade ediyorsa, onları o şiirin hemen altına kelimeler-açıklamalar başlığıyla kaydettik. Böylece, hiçbir şiirde, anlaşılmayacak bir tek kelime dahi bırakmadık. Öyle ki, kültür seviyesi ne olursa olsun, okuma-yazması olan ve “Yunus”u anlama azmini taşıyan hiçbir insan, “Şu kelimeyi veya şu ifâdeyi anlayamadım.” diyemeyecek.”

Yazar, Yunus Emre Deyişleri serlevhalı yedi ciltlik kitabını millî kültürümüzün alfabesi olarak nitelendirerek Bizim Yunus’un içten deyişlerine şu örnekleri veriyor:

Bu Yunus, Allah aşk ve sevgisiyle deli-dîvâne olup yollara düşen, dağlara düşen Yunus’tur:
Aşkın şarâbından içem,
Mecnûn olup dağa düşem,
Sensin dünü gün endîşem,
Bana seni gerek seni!

Bu Yunus, yakılıp havaya savrulan küllerinin bile orada “Allah! Allah!” dediği Yunus’tur:
Eğer beni öldüreler,
Külüm göğe savuralar,
Toprağım anda çağıra,
Bana seni gerek seni!

Bu Yunus, öyle bir sevdâya düşmüştür ki, o yolda yana yana yürür, aklı başında mı yoksa dîvâne mi belli değildir. Yeller gibi eser, yollar gibi tozar, seller gibi akar:
Gönlüm düştü bir sevdâya,
Gel gör beni aşk neyledi.
Başımı verdim kavgaya,
Gel gör beni aşk neyledi!
Ben yürürüm yana yana,
Aşk boyadı beni kana,
Ne âkılem ne dîvâne,
Gel gör beni aşk neyledi!
Kâh eserim yeller gibi,
Kâh tozarım yollar gibi,
Kâh akarım seller gibi,
Gel gör beni aşk neyledi!

O, düştüğü bu yolda sular gibi çağlar, dertli ciğerini dağlar, Yaradan’ını anıp ağlar:
Akar sulayın çağlarım,
Dertli ciğerim dağlarım,
Dostum anuban ağlarım,
Gel gör beni aşk neyledi!

Bu Yunus, ilden ile gezer, diyâr diyâr dolaşır, hep Yaradan’ı anar. Fakat hâlini kimse bilmez, anlamaz:
Ben yürürüm ilden ile,
Dost anarım dîlden dile,
Gurbette hâlim kim bile,
Gel gör beni aşk neyledi!
Yaman Arıkan’ın yazmaya başlamasının üzerinden tam elli yıl geçmiş. Yarım asır boyunca millî, dînî, edebî, içtimaî mevzularda neşrettiği telif ve tercüme eserlerle okuyucularının ruh cephelerini takviye etme gayretiyle Türkiye sathını edebî mektep hâline getirmeye gayret eden Yaman Arıkan’a hayırlı ömürler niyaz ediyorum. İnşallah yakın zamanda Kültür Ocağı Vakfı’nda Üstadımız adına düzenlenecek vefa gecesinde bir araya geliriz…



HABER

Uyanış Yayınevi "Yayıncılıkta 38. Yıl"

11 Şubat 1976 - 11 Şubat 2014

Muhterem okuyucularımız,
Yayınevimiz, uzun bir fikrî hazırlıktan sonra, siz değerli okuyucularımızın rûh cephesini devamlı besleyip geliştirmeğe vesîle olabilecek vasıftaki eserleri neşretmek gâyesiyle kuruldu.

Millî, dînî, edebî, içtimaî,... mevzularda neşrettiğimiz veya neşredeceğimiz telif veya tercüme eserlerimiz yuvanızı bir edebî mektep hâline getirecektir.

Evinizde akşamları âilece okuyup dinleyeceğiniz UYANIŞ YAYINLARI sizi âilece mutluluğa götürecektir. Uyanış Yayınları size insan olmanın mânâsını öğretecek, insanca yaşamanın zevkini tattıracaktır. Uyanış Yayınları size ebediyyetin sırlarını öğretecektir.

Unutmayın, UYANIŞ YAYINEVİ, her müslüman - Türk’ün evini bir EDEBÎ MEKTEP hâline getirmek için kuruldu.

Yıldönümüyle ilgili bir video hazırladık:

http://www.youtube.com/watch?v=P-VDWDH-dEw&feature=youtu.be&a







HABER

Yaman Arıkan Yunus Emre’yi anlatacak

700 yıldan beri ilahileri dilden dile okunan mutasavvıf şair Yunus Emre İstanbul’da bir toplantıda yâd edilecek. Sohbet toplantısı Timaş Kitapkahve’de, 21 Ağustos 2014 Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak.

Araştırmacı yazar Yaman Arıkan, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nde Yunus Emre’nin hayatını, eserlerini, fikirlerini tesirlerini anlatacak. Arıkan, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek. Programda sanatkârlar da Yunus Emre’nin ilahilerini seslendirecekler. Hanende Selçukhan Yılmaz, Tanbur’da Nesim İsa Enver ve Ritim’de Enes Durceylan, Yunus Emre’nin eserlerinden meydana gelen bir müzik programı sunacaklar. Yazar Recep Seyhan’ın takdim edeceği toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin, 0 (212) 5112323-5112324 numaralı telefonları aramaları gerekiyor.




HABER

Uyanış Yayınevi: Yayıncılıkta 40 Yıl
11 Şubat 1976 - 11 Şubat 2016

Yıllar ne güzel geçmiş, tam kırk yıl...
Tam kırk yılda binlerce mektep kurduk. Mektebi duvarlar içine değil, gönüller içinde.

Gönlün sahibine şükürler olsun. Olsun en güzeli; her girdiğimiz evlerde Hakk'tan şaşmadan, yanlışa karışmadan.

Yanlışı doğrulamadan tam kırk yıldır doğru yolda çalıştık.

Kimisini huzur, kimisini onur, kimisini kültür, kimisini de hayır dualarıyla yoğurduk.
Tam kırk yıldır onurumuzla girdiğimiz her evi edebi mektep kıldık.

Uyanış Yayınlarının Girdiği Her Ev Bir Edebi Mektep Olur.


Ahmet Bilgehan Arıkan


Uyanış Yayınevi
Ajans Organizasyon

Telefon : 0212 527 29 49
Belgegeçer : 0212 527 58 87
Cep : 0533 464 52 70
e-posta : [email protected]
www.uyanis.com.tr




ESER-AYRINTI

İki Mustafa'mız
Yaman Arıkan

ISBN: 9786257175043
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 528
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13.5 x 21 cm

Türk Milleti, bugün yeryüzünde bulunan Müslüman milletler içinde en talihlisi. Zira, diğer Müslüman milletlerin bir Mustafa’sı var. Bizim ise iki Mustafa’mız var.

Birinci Mustafa’mız, Tanrı’nın yeryüzüne en son gönderdiği elçisi Muhammed Mustafa. İkinci Mustafa’mız ise, bir devrede, “Türk Milleti’nin adı-sanı yok olmasın” diye, İLÂHÎ İRÂDECE bilhassa görevlendirilmiş olan Kemâl Mustafa – Mustafa Kemâl.

Tanrı’nın elçisi olan birinci Mustafa’mız, bize dünya ve ahret; ebedî saadet, selâmet, huzur, sükûn ve güven yollarını gösteren Mustafa’mız. İkinci Mustafa’mız ise, Türk Milleti’nin gelecek bütün nesillerine yeryüzünde ebedî var olmalarını ve tarihi şan ve şereflerine yaraşır bir konumda bulunmalarını sağlayacak ilke ve esasları gösteren ve öğreten Mustafa’mız. Türk Milleti, temelde bu vasıflardaki iki Mustafa’ya sâhip bulunmakla, aslında çok bahtiyardır. Geriye, yapması gereken sâdece bir tek şey kalır. O da her iki Mustafa’mızın da getirdikleri umdeleri, ilkeleri, esasları ve prensipleri hayata geçirip titizlikle uygulamaktır. Zira hayata geçirilmeyen ve uygulanmayan herhangi bir şey, aslında ne derece iyi ve mükemmel olursa olsun, durduğu yerde bir fayda sağlamaz.




VEFAT-HABER

Yaman Arıkan vefat etti
7 Haziran 2021

Yazar ve çevirmen Yaman Arıkan vefat etti.

Milli kültürümüze önemli katkılar sunan yazar ve çevirmen Yaman Arıkan İstanbul'da vefat eti. Uzun süredir solunum sorunları yaşayan Arıkan'ın vefatı kültür ve sanat camiasında derin üzüntüye yol açtı.




HABER

Uyanış Yayınevi, 54. yılını kutluyor

1968 yılında dil bilimci yazar mütercim Yaman Arıkan tarafından kurulan Uyanış Yayınevi, yayın hayatında 54. yılını kutluyor.

Abdülkadir Geylani, İmam-ı Gazali, Ahmed Er Rufâî, Ebulleys Semerkandi, Eşrefoğlu Rumi gibi İslam âlimlerinin eserlerinin tercümelerini yapan, telif eserleri olan, Yunus Emre'ye hayatının 50 yılını adayan dil bilimci yazar mütercim Yaman Arıkan 7 Haziran 2021 tarihinde Allah'ın kendisine verdiği süreyi tamamladı, vefat etti.
Evli ve dört çocuk babasıydı. Arapça, Farsça ve İngilizce bilmekteydi.

Uyanış Yayınevi "çocuk, deneme, fikrî eser, gezi, hatıra, kişisel gelişim, öykü, roman, sözlük, şiir, tarih, tasavvuf" kategorilerindeki eserleri ile evlerinizi edebî mektep haline getirmeyi mesele edinmiştir.

Uyanış Yayınlarının Girdiği Her Ev Bir Edebî Mektep Olur.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)