Leyla Gencer
soprano


"20. yüzyılın son divası"



1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuarı'nda başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti. 1950 yılında Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin Cavalleria Rusticana eserinde Santuzza rolünü yorumladı. İtalyan Napoli San Carlo Tiyatrosu'nda yine Santuzza rolünü oynadı.

Bir yıl sonra Madame Butterfly ve Yevgeni Onegin operalarını seslendirmek için tekrar Napoli'ye döndü. 26 Ocak 1957'de La Scala Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Poulenc'in Les Dialogues des Carmelites operasının dünya prömiyerinde Lidoine rolünü yorumladı.

Şubat 1957'de, La Scala Tiyatrosu koro ve orkestrası eşliğinde, Verdi'nin Requiem'inin final bölümünü yorumladı. 1957 Temmuz'unda, La Scala Tiyatrosu'nun Köln turnesinde La Forza Del Destino operasında başrolü seslendirdi.

Rol aldığı operalar

1957 ile 1980 seneleri arasında La Scala Tiyatrosu'nda, Verdi'nin Don Carlos, La Forza Del Destino, Aida, Macbeth, Simon Boccanegra, I Vespri Siciliani; Bellini'nin Norma; Donizetti'nin Poliuto ve Lucrezia Borgia; Mozart'ın Idomeneo; Monteverdi'nin L'Incoronazione di Poppea; Gluck'un Alceste; Tchaikovsky'nin Maça Kızı; Britten'in Albert Herring ve Pizzetti'nin L'Assassinio nella Cattedrale eserinin 1958 yılı dünya prömiyeri de dahil olmak üzere bir çok başrol yorumladı.

Kısa sürede ulusararası bir kariyere kavuştu. Gui, Serafin, Gavazzeni ve Muti gibi büyük İtalyan şefleriyle çalıştı.

"Donizetti Rönesansı"

Donizetti'nin unutulmuş operalarını başarılı bir şekilde yorumlayarak "Donizetti Rönesansı"nın gelişmesine büyük katkıda bulundu.

Geniş repertuarı, Monteverdi, Gluck ve Mozart'ın eserlerinden neo-klasik döneme; Cherubini, Spontini, Mayr ve romantik dönemden Puccini, Prokofiev, Britten, Poulenc, Menotti ve Rocca gibi sanatçıların eserlerine; lirik sopranodan dramatik koloratüre uzanan bir yelpazede 72 rolü kapsar.

Türkleri konu alan operalar

Paris'te La Scala sanatçılarından Nikita Magaloff ile beraber yorumladığı Chopin'in lirik besteleri, La Scala sahnesindeki Liszt-Bartok yorumu ve 1982'deki Venedik karnavalında La Fenice Tiyatrosu'nda seslendirdiği ve Türkleri konu alan operalardan alınan bölümlerden oluşan konser programı, sanatçının araştırmacı ve titiz tavrını yansıtır.

1985 yılında Venedik La Fenice Tiyatrosu'nda Francesco Gnecco'nun La Prova di un'Opera Seria isimli eseriyle opera sahnelerine veda etti. 1992 yılına kadar konser ve resitallerine devam etti.

Seminer ve yorum kursları

1982'den itibaren, seminer ve yorum kurslarına katıldı. 1983-88 yılları arasında As.Li.Co. di Milano'nun didaktik-sanatsal yönetmenliğini üstlendi. 1997-98 yılları arasında ise şef Riccardo Muti tarafından La Scala korosunun genç sanatçılar okulunda yöneticiliğe atandı.

"20. yüzyılın son divası"

En önemli opera sahnelerinde bir çok başrol yorumlayan Leyla Gencer, "20. yüzyılın son divası" olarak kabul edildi.

10 Mayıs 2008 tarihinde, İtalya'nın Milano şehrindeki evinde öldü.




HAKKINDA YAZILANLAR

Tutkunun Romanı Leyla Gencer
Zeynep Oral
Doğan Kitapçılık

Tutkunun Romanı Leyla Gencer, içinin ateşiyle yeryüzünü tutuşturmaya hazır; acıyı ve sevinci, korkuyu ve öfkeyi, dostlukları ve ihaneti, aşkı ve nefreti, kendi özel bahçesinde yeşerten; güçlüklere, engellere, baskılara meydan okuyarak savaşmaktan yılmayan; yeryüzü uçurumlarını sınayan Leyla Gencer'in "La Diva Turca"nın romanıdır. Onu, hep uçurumların kıyısına götüren tutkusu ve sesi... Onu, hep uçuruma, boşluğa, hiçliğe, yokluğa düşmekten kurtaran tutkusu ve sesi... Tutkusu, var olma nedeni şarkı söylemek... İnançla, inatla, hırsla, aşkla tutkusunun ardından koşuyor... İnançla, inatla, hırsla, aşkla, ülkeden ülkeye, sahneden sahneye, dipsiz kuyuların en dibiyle, gökyüzündeki bulutların en yükseği arasında gidip gelirken cenneti ve cehennemi yaşıyor... Zeynep Oral'ın ustalıklı anlatımı, sıcak biçimiyle soluk soluğa okunan Tutkunun Romanı Leyla Gencer'i, Doğan Kitapçılık yeniden yayımlarken okurlara yeni belgeler sunuyor. Bugün birçoğu aramızdan ayrılmış ünlü yazarların, 1950'li yıllarda Leyla Gencer'e ilişkin yazılarından bir seçki, kitabın sonuna eklenen "Ülkem beni hatırladı" bölümünde yer alıyor. Bu yazılar yalnız Türkiye'nin onuru Leyla Gencer üzerine düşünceleri açıklamakla kalmıyor, ülkemizdeki ve sanat dünyamızdaki "Bizans Oyunları"na da ışık tutuyor.




HABER

'La diva Turca' adına kültür ve sanat evi
9 Temmuz 2013

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, opera tarihinin en büyük isimlerinden biri sayılan ve dünyada “La diva Turca” olarak tanınan soprano Leyla Gencer adına kültür ve sanat evi açılacak.

"Leyla Gencer Kültür ve Sanat Evi", 450 yıllık konakları, çamaşırhanesi, camisi ve çeşmeleriyle Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan, 1997 yılında koruma altına alınan ve Gençer'in akrabalarının bulunduğu Yörük köyünde, tarihi bir konağın restore edilmesiyle oluşturulacak.

Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya opera tarihinin en büyük sopranolarından Gencer'in, Safranbolu'dan çıkmış olmasından gurur duyduklarını ve adına her yıl "Leyla Gencer'i Anma ve Sanat Günleri" düzenlediklerini söyledi.

Evin çatı restorasyonunu valilik olarak üstlendiklerini ifade eden Küçük, "Kalan diğer bölümleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştük. Yaklaşık 500 bin liraya ihtiyacımız var. Leyla Gencer, ülkemiz ve ilçemizin ismini bütün dünyaya duyurmuştur. Sanatçımızı kaybettik ama biz onun eserlerini yaşatmak için çalışıyoruz" diye konuştu.





HABER

Leyla Gencer Anı Evi, İdil Biret konseriyle açılacak
29 Kasım 2015

Türkiye'nin opera dünyasına en büyük armağanı olan Leyla Gencer'e ait Leyla Gencer Anı Evi önümüzdeki hafta açılıyor.

Anı Evi, 2008'de hayatını kaybeden Gencer'in uzun yıllar operalarında birlikte çalıştığı dekoratörü Pier Luigi Pizzi ile Melahat Behlil, Franca Cella ve Massimo Gasparon'un yardımlarıyla gerçekleşecek bir davetle ziyarete açılacak. 3 Aralık Perşembe günü saat 19.00'da gerçekleşecek özel davetle açılacak Leyla Gencer Anı Evi'nde, sanatçının operadan ayrı tutulamayan hayatının öne çıkan yönleri sergilenecek. Açılışın ardından saat 20.00'de İdil Biret, ekim ayında kaybettiğimiz Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nin Sanat Danışmanı Arda Aydoğan anısına sadece Chopin'in eserlerinden oluşacak bir repertuvar seslendirecek.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)