Aydemir Güler
Komünist Parti Merkez Komite Üyesi


Türkiye Komünist Partisi Eski Genel Başkanı


yazar, çevirmen



1961 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini Saint Joseph Lisesi'nde, yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde tamamladı. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstisü'nde yaptı. 1986-1992 yılları İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Çevirmenlik yaptı.

1986'nın Nisan ayında yayın hayatına başlayan teorik dergi Gelenek'te ilk sayıdan itibaren sürekli yazarlar arasında yer aldı.

1992 yılında kurulan Sosyalist Türkiye Partisi'de (STP) kurucu, siyasi büro üyesi ve İstanbul il başkanı olarak görev yaptı. STP’nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasından sonra 1993 yılında kurulan Sosyalist İktidar Partisi'nde (SİP), kuruluştan kısa bir süre sonra genel başkanlık görevini üstlendi.

SİP'in Türkiye Komünist Partisi (TKP) adını aldığı Olağanüstü Kongre’de yeniden genel başkan seçildi. 2009 yılında yapılan TKP'nin 9. Parti Kongresi'nde kongrede alınan gençleşme ve atılım kararları gereği genel başkanlığı bıraktı. Yerine 29 yaşındaki merkez komite üyesi Erkan Baş genel başkan oldu.


ESERLERİ:

1.Demokrasi'ye Aykırı Yazılar (1996, Nazım Kitaplığı)
2.Asker Partisi ne İstiyor? (1998, Nazım Kitaplığı)
3.Son Kriz: 1990'lar Türkiye’sinde Toplumsal Dinamikler (1999, Nazım Kitaplığı)
4.Yolları Birleştirmek: Sosyalist Devrim ve Ulusal Sorun (2001, Nazım Kitaplığı)
5.Türkiye Sol Tarihinde Yöntem Ve Tartışmalar (2010, Yazılama Yayınevi)
Türkiyelileşememe Öyküsü (2013, Yazılama Yayınevi)




HAKKINDA YAZILANLAR

Komünist parti lideri Mehmet Akif'in torunu
Milliyet 20 Eylül 2004

Mehmet Akif Ersoy'un çocuğunun torunu TKP lideri Aydemir Güler: İnsanın ailesini seçme hakkı olmuyor

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Aydemir Güler'in, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un çocuğunun torunu olduğu ortaya çıktı. Güler "İnsanın ailesini seçme hakkı olmuyor. Ersoy'un, İstiklal Marşı'nı yazması bana hiçbir şey hissettirmiyor" dedi.

Dünden Bugüne Tercüman gazetesinde dün yer alan röportajda Güler, 15 yaşında komünistliği seçtiğini söyledi.

Ailede TKP'ye oy çok

Güler, İslami söyleme sahip bir dedenin torunu olarak, taban tabana zıt bir görüşü savunmanın nasıl bir duygu olduğunun sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
"Mehmet Akif'in ailesinin İslamla çok ilgili olduğu söylenemez. Ben komünistliği seçtim, çünkü yaşadığımız düzenden memnun değildim. Ailem için ilk zamanlar biraz problem oldu. Ancak şimdi bizim ailede TKP'nin oyu oldukça fazla. Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazması da bana bir şey hisettirmiyor. Ne gurur duymak, ne de duymamak."
Röportaj boyunca Güler'in, annesinin dedesi Mehmet Akif Ersoy'a "dede" demekten kaçındığı da gazetede yer aldı. Ersoy'un ismini kullanarak iyi yerlere gelmeyi düşünmediğini dile getiren Güler, "Bu benim savunduğum ilkelere de ters düşüyor" dedi.



HABER

TKP geri dönüyor!
3 Ekim 2016

TKP'nin tüzel kişiliğinin muhafazası görevini üstlenen Heyet'ten TKP üyelerine bir çağrı yapıldı.

Çağrıda TKP'nin 2 yılı aşkın bir süredir ülke siyasetinde yer alamamasının yarattığı boşluğun acil olarak doldurulmasının sosyalizm mücadelesi açısından yaşamsal hale geldiği belirtildi ve 6 Kasım'da kongre çağrısı yapıldı. Bu çağrı TKP’nin siyaset sahnesine dönebileceği anlamına geliyor.

ÇAĞRI MEKTUBU GÖNDERİLDİ

2014'te yaşanan ayrışma sürecinin ardından TKP'nin tüzel kişiliğinin muhafazası, protokolün sorunsuz bir şekilde hayata geçirilmesi görevini üstlenen Heyet, TKP üyelerine bir çağrıda bulundu. TKP üyelerine gönderilen çağrıda, “Güncel durum itibariyle yapmış olduğumuz değerlendirme neticesinde, ülkemizin içinden geçtiği süreç nedeniyle TKP'nin 2 yılı aşkın bir süredir ülke siyasetinde yer al(a)mamasının yarattığı boşluğun acil olarak doldurulmasının sosyalizm mücadelesi açısından yaşamsal hale geldiğini düşünmekteyiz. 27 Temmuz 2016 tarihinde heyetimiz tarafından KP, HTKP ve TKH Merkez Komitelerine hitaben, ‘TKP'nin siyasal mücadeleye dönmesi gerektiği’ konusundaki değerlendirmemizi içeren bir çağrı mektubu gönderilmiştir” denildi.






www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)