Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Lenur İslamov

Kırım Başbakan Eski Yardımcısı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Lenur İslamov
Lenur İslamov
Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yardımcısı 
Kırım Başbakan Eski Yardımcısı 


Ailesi sürgündeyken Özbekistan’da doğdu. Kırım Tatarı bir aileye mensup. Doktor bir ailenin çocuğu. 

Diş hekimliği eğitimi aldı, mesleğini hiç yapmadı. İş dünyasına atıldı. Otomotiv işine girdi. 

SSCB dağılma sürecine girdiğinde işleri açıldı. 

Kendisine ait 'Km/ç'nin 2013 yılındaki değeri 330 millyon dolar olarak hesaplanmaktadır.

Rusya'nın başkenti Moskova’da otomobil bayilik ağlarını ele geçirerek büyük bir gelir elde etti. Alınması zor olan ‘Rus vatandaşlığı’nı elde etti. 

GK CEO'su olarak, Chevrolet, FAW, Fiat, Honda, Opel, Skoda, Ssang Yong, UZ-Daewoo, ZAZ, Chrysler firmalarının merkezlerini ve bu merkeze bağlı geniş ağlarını kurdu. Hükümetle güçlü bağlar kurdu. Bundan dolayı Rusya Federasyonu topraklarına araç ithalatında önemli ayrıcalıklar aldı.

2002 yılında kurulan 'Kvingrup' onu Rusya’daki otomotiv pazarının güçlü isimleri arasına soktu. Daha sonra Kazakistan ve Ukrayna’da önemli ticari başarılar gösterdi. Bu başarılar finans iş koluna yönelmesine sebep oldu. Finans iş kolunda otomobil kredileri sağlayan 180 milyon ruble sermayeli Dzhast Bank’ı kurdu. 

Kırım’a otobüs getirmek için anlaşma yapıp, Kırım’ın taşıma firması olan Simsiti Trans’a ait hisseleri aldı. 

İşadamı Lenur Edemovich, Islamov’un güçlenmesine katkı sağlayacak güçlü bir federal ortak oldu. Bu destek, onun mali ve siyasi gücünü Rusya Federasyonu’nda arttırdı. 

Lenur Edemovich 2011’de hiç beklenmedik bir şekilde yerel medya işine girdi. 

Islamov, 2011 Eylül’ünde Lenur Edemovich’ten ATR Televizyonu, Radyo Meydan ve crimeantatars.org adlı internet sitesininin 59% hissesini satın aldı. Ekim ayında İslamov hissesini 14,934 milyon karşılığında %93,34 çıkardı ve medya holdinginin tek söz sahibi oldu.

ATR TV kanalı, internet portalı, crimeantatars.org, radyo Meydan, Radyo-lider ve sahip olduğu tüm medya grubu Kırım Tatarları’na yönelik yayın yapmaktadır. 

2 milyon USD harcadığı ‘Haytarma’ adlı filmi gösterime sokup, hayır uğruna bu işin yapıldığını vurguladı. Vatansever her bilinçli Kırım Tatarı bu işte görev aldı. Sovyetler Birliği’nin kahraman pilotu Ahmet-Han Sultan’ın hikayesinin anlatıldığı bu film, ticari olarak harcanan paranın kat ve kat üstüne satıldı. 

Başarılı bir planlama hamlesinin katkısıyla başarılı bir siyasi dönüşümle Kırım Tatarları nezdinde büyük sempati kazandı.

Sahip olduğu güçlü ekonomik yapı İslamov’un Kırım’daki statüsü üzerinde kuvvetli bir imaj sağladı.




HABER

Lenur İslâmov: "Kurultay’ın yapısını değiştirmek istiyoruz"
15 Ağustos 2013

AKMESCİT / SİMFEROPOL (QHA) - Ders kitaplarında yazan söyleşi teknikleri ve metotlarına rağmen sohbetin nereye varacağını kestirmek zor. Birçok şey muhattabınıza bağlı. Bazıları için bir soru sormak yeterliyken diğerlerinden cevabı kerpetenle çekmek gerekir.

Lenur İslâmov'la konuşmak kolay ve ilginç, o bir eylem adamı ve alışılagelmişin dışında düşünüyor. Onun cevapları yeni soruların kapısını aralıyor.



Söyleşimizin ilk bölümünde (onu buradan okuyabilirsiniz) Lenur İslâmov, "Birilerinin projesi misiniz" sorusuna "Bir işletme 10 yıldır neden kurulsun? Kırım’a gelerek Meclis’in yapısını bozmak amacıyla mı? Bunun için bunca masraf yapmaya gerek yok." şeklinde cevap vermişti. 



Lenur Bey, siz Rusya Federasyonu vatandaşısınız. Kırım Tatar Kurultayı delegesi olarak seçilmeseniz de Kurultay’da seçimlerden iyi bir sonuçla çıkan siyasi teşkilatınız faaliyet gösteriyor. Bununla belirli bir maksat güdüyor musunuz?



- Daha önce de kendiniz söylediniz. Meclisin dağılmasını sağlamak, daha sonra Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasını ve daha başka bir ülkeye bağlanmasını sağlamak, ABD’ye veya Rusya olabilir…(gülüyor)



- Ben bunu kastetmemiştim ve ayrıca çalışmalarıma ‘Diyorlar ki…’ şeklinde başlayan ifadeler yerine muhatabıma açık bir şekilde beni ilgilendirecek soruları sormayı tercih ederim. Bundan hoşlanmayanlar olabilir, o ayrı bir mevzu. Zannedersem, sizin gazetecileriniz de benzer şeylerle karşılaşıyor. Bunlar, mesleğimizin gereği. Kurultay’dan ne gibi beklentileriniz var?



- Geçen Kurultay’ı hatırlıyor musunuz? Ben o zaman ilk kez bizim milli kongremize katılmıştım (canlı yayındaydık) ve o olaydan sonra değişimin ATR kanalı ile sınırlı kalamayacağı sonucuna varmıştım. Bu, kanalı satın almaktan daha ciddi bir sorundu. Kurultay’da birçok şeyin değiştirilmesi gerektiği fikri oluştu. Bunun çoktan zamanı gelmişti bile. Diğer adayların programlarını inceledikten sonra seçimlere kendi başımıza katılma kararı aldık. Tarafsız kalamazdık. Halkın bir parçası olduğumuzu düşünüyorsak, Kurultay seçimlerine katılmamız şarttı.



- Kırım Tatarları tarihte hiçbir zaman başkalarına yardım için yalvarmamışlardır, günümüzde ise eğitim ve kültür çalışanlarımız, sporcularımız ve gazetecilerimiz siyasetçilerimiz tarafından anlaşılmadan hareket etmek zorunda kalmakta. Kurultay’ın yeni birleşimi toplumda anlaşılır ve şeffaf şartlarda birlikte varolmanın siyasi ve pragmatik koşullarını yaratabilecek adımlar atmalıdır. Görüş farklılıkları olabilir, ancak belirli eksen ve politikaları konusunda birlik ve beraberlik içinde olmalıyız.



- Eksenimiz Kırım’a yönelik olmalıdır, yani vatanımızın çıkarı neyi gerektiriyorsa yerine getirilmelidir. Şüphesiz Türkiye ve Rusya’yla, Ukrayna’yla pragmatik ilişkilerin kurulması gerekiyor, ancak bunu yaparken bizim evimizde diğer ülke ve halklar için anlaşılır, kendimize ait bir Kırım Tatar topluluğu kurmamız gerektiğini unutmamak gerekir.



- Somut olarak ne yapmayı planlıyorsunuz? Faaliyetlerinizin genel stratejisi nedir?



- Meclis sadece başkanın otoritesi altında oldukça uzun bir süre faaliyet gösterdi. Mustafa A. Kırımoğlu çok şey yaptı. Meclisin yeni bir seviyeye çıkmasını sağladı. Ancak bu organın diğer üyeleri de görevlere gelmeli. Biri eğitim konularından sorumlu, diğeri kültür ve medya konuları, üçüncüsü anavatanlarına dönen Kırım Tatarlarına arsa tahsisi sorununun çözüme kavuşturulmasından sorumlu olmalıdır…



- Yalan söyleyen veya yolundan sapmış bir bireyi bile halkımıza dönmesini sağlamalıyız, bu birey ne kadar dar görüşlü olursa olsun onun kendi halkımızdan kopmasını ve uzaklaşmasını önlemeliyiz. Bu adam katil de olsa, nihayetinde onu Kırım Tatar toplumuna geri kazandırmalıyız.



- Günahtan arındırılmış bir toplum mu kurmalıyız? Henüz kimse bunu yapmayı başaramadı. Sayımız az, sağcı-solcu, kırmızı-beyaz, Türkiye yanlısı - Moskova yanlısı ayrımının oluşması lüksüne sahip değiliz.



- Bu yüzden Kurultay’ın yeni kompozisyonunda şimdiki dikey olarak entegre edilmiş yapısını yatay ve kurumsal bir yapı ile değiştirebilecek bir şekilde süreçleri etkilemeliyiz. Yapının çalışmasını ve şeffaf bir şekilde çalışmasını istiyoruz. Tabii ki, Kurultay’da delegeleri olan diğer partilerin bizim girişimimizi desteklemesi şartıyla. Gerçi, diğer partilerin bazı temsilcileri her şeyin eskisi gibi kalacağı görüşünde. Hafif bir format değişikliği ile sınırlı kalacağını düşünüyorlar. Böyle olması üzücü olur…



- Meclis Başkanı seçimleri yaklaşıyor. Bu makam için birkaç adayın ve en muhtemel iki adayın ismi söyleniyor. Bunlardan hangisini destekleyeceksiniz?



- Kurultayın yeni kadrosuna girmiş birçok kuruluşla görüşme yapıyoruz. Bu durumda isimler önemli değil. Daha sonraki gidişatın ne yönde olacağı önemli. Kurultay’ın kadrosuna girmiş herhangi bir siyasi oluşumu ele alın, örneğin en büyük siyasi oluşumu ele alın. Bundan sonra ne olacak? Onlar ne yapmayı planlıyor? Bu, ne şekilde işleyecek? Yine tek kişi üzerinden mi?



- Bu yapıyı bozmak mı istiyorsunuz?



- ‘Bozmak’ kelimesi bu bağlamda uygun değil. Bu yapının değişmesini istiyorum.



- Remzi İlyasov’un programında sadece dış yönetim değil, aynı zamanda diğer yönetim araçları da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na verilmektedir. Buna kesinlikle karşıyım. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na onuruna yakışır bir şekilde saygı gösterilmesini istiyorum. Bunu bir Kırım Tatarı olarak ve ‘Küreş’ teşkilatının temsilcisi olarak söylüyorum. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun onuru ile emekliye ayrılmasını ve emeklilik dönemini çocukları ve ailesiyle birlikte geçirmesini istiyorum.



- Zira kendim de 60-65 yaşıma kadar çalışıp daha sonra Allah kısmet ederse zamanımı torunlarıma ayırmak istiyorum.



- Meclis’in şu anki yapısı ne aslında? 33 üye var, bunların 7’si Başkanlık Divanı üyesi. Onlar tüm kararları alıyor. Ama bunlardan biri tüm 33 üyenin kararını değiştirebiliyor. Yani Meclis’in yapısı canlı değil, son derece dikey bir şekilde entegre edilmiş. Kanımca Putin’in bile Meclis Başkanının sahip olduğu kadar yetkisi yok…



- İşte bu yüzden her şey şeffaf ve demokratik olabilecek bir yapı oluşturmamız lazım. Biz sürekli iple kontrol edilmeye zorlanan bir halk değiliz ki, biz onuru için yaşayan savaşçılarız. Bu yüzden biz bazı konularda birbirimizle rekabet halindeyiz, bu ortak bir dava içinse normal bir durumdur…



- Kurultay delege adaylarının hepsi öncekilerin sağlamış olduğu belirli bir hareket alanına sahipti. Bunlardan bazıları gerçekten çok şey yaptı ve daha da yapacaklardır. Onların yerinde olsam Kurultay’ın önünde hesap verirdim. Onlardan her biri şunları söylemeli: “Yönetimde olduğum 10 yıl içinde şunu yaptım, şu kadar okul yaptırdım, şu kadar kitap bastırdım vs.” Ayrıca her birinin bundan böyle ne yapmayı düşündüğünü ilan etmesi, kendi programını açıklamasını isterdim.



- Gelecekte Kırım Tatarlarının da kendi ‘Vadim Novinskiy’si (Ukrayna vatandaşlığına geçmiş ve Ukrayna milletvekili seçilmiş Rus milyarder – yazarın notu) ortaya çıkmasını bekleyebilir miyiz? Bunun için temeliniz var: iş, medya, Kurultay bünyesinde siyasi oluşumunuz, çeşitli mini-projeler. İleride Rusya vatandaşlığını Ukrayna vatandaşlığı ile değiştirmeniz ve Ukrayna milletvekili seçileceğinize dair tahminde bulunabilir miyiz?



- Neden olmasın? Ancak bir ‘ama’sı var: aşamalı süreçlerden yanayım ve önce halkımızın sorunlarını çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Tamam, örneğin şu anda Ukrayna Parlamentosunda bir milletvekilimiz var, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu. İleride ne olacak? Bu noktada çok sorum var. Çünkü şu anda Kurultay’ın başarılarıyla övünemeyiz. Olimpiyat şampiyonlarımız, iyi güreşçilerimiz, gazetecilerimiz, fizikçilerimiz, tarihçilerimiz, ressamlarımız, müzisyenlerimiz var. Yenilenmiş ATR’ın çalışması sayesinde bu değerli insanlarımızı keşfettik. Ancak bir şeyin daha gözler önüne serilmesi için yapılması gerekenler var. Kırım Tatarlarının sadece bir lider etrafında değil, aynı zamanda ortak bir fikir etrafında birleşebildiklerini göstermemiz gerekiyor. Şimdi ise bu fikrin içi neredeyse boşaltılmış. Bu fikrin temel yapıtaşı ne? İşte bu fikir yeni Kurultay delegeleri tarafından şekillendirilmeli ve daha sonra Meclis üyelerine bu fikri hayata geçirme talimatı verilmelidir.



- Şu anda ’20 yıl boyunca ne yaptınız?’ tarzında konuşmalar başlamış durumda. Yukarıda yapılan eleştiriye göre, siz bu tür konuşmaların yapılmasından yanasınız. İlk önce bu tür soruları kime sormak isterdiniz?



- Meclis’te olan herkese.



- Yani 20 yıl boyunca size göre Meclis ve diğer Kırım Tatar siyasi oluşumları hiçbir şey yapmadı mı?



- Hiçbir şeyin yapılmadığı yönünde bir iddiada bulunamam. Bence çok az yapıldı. Daha çok yapılması gerektiğini düşünüyorum. Eleştirmek ve karşı karşıya getirmek işin en basiti. Meclis sonuçta ticari bir kulüp değil. Meclis, Kurultay delegelerinin talimatlarını yerine getirmekle sorumlu bir organdır.



- İnsanların güçleri neye yettiyse onu yaptığını hiç düşünmediniz mi? İnsanların mitinglerde konuşma yaptığı, grev yaptığı bir dönem vardı, ama günümüzde bu tür eylemlere talep yok, ama bir zamanlar bunlara ihtiyaç vardı. Şimdi ise insanlara ‘tüm bu 20 yıl boyunca ne yaptınız?’ şeklinde sorular yöneltiliyor.



- Bazıları ise şunları ilave etmekteler: “Siz Moskova’da iş yaparken biz güneşin altında yer mücadelesi veriyorduk, bu yüzden şimdi bizim de para kazanmamız lazım. O günler bunu yapmak için zamanımız yoktu”. Bu tür konuşmaları birilerine karşı itirazda ve suçlamalarda bulunmak için değil, bir şey yapabilecek insanları gerçekten seçmemiz için yapmak lazım. Kırım Tatarları arasında bir söz vardır: ‘Meyve vermeyen ağaç kesilir’. Bahçenizde herhalde meyve vermeyen bir elma ağacını yetiştirmezsiniz değil mi? Böyle bir ağaç ne için lazım? Bahçe düzenleme ve tasarım için mi? Sizin meyvelerine ihtiyacınız var. Biz de aynı şekilde bir sonuca ulaşmak istiyoruz. Sonucun ne olması gerektiğini belirlediğimiz anda konuşmalar da farklı olacaktır.



- Yani sorular olumsuz bir şekilde değil, yapıcı bir şekilde sorulmalı: ne yaptınız ve şu anda birlikte ne yapabiliriz?



- Tabii ki! Sonuçta bir sonuca ulaşan insanlar var. Bu insanların daha ileriye gitmesi için bunlara sahip çıkalım ve destek verelim. Üstelik Kurultay delegeleri tarafından bir stratejinin geliştirildiği anda hepimiz omuz omuza olacağız ve bu stratejiyi hayata geçirmeye yardım edeceğiz.



- Kurultay delege seçimlerinde ATR yaptığı haberlerde sadece Küreş teşkilatı hakkında yayın yaptı. Kırım Tatarlarının başka kuruluşları olmadığı yönünde bir izlenim oluşabilirdi. Her basın kuruluşunun kendi yayın politikası olabilir, ancak bu durumda ATR’de sansür olup olmadığı konusuna bir açıklık getirebilir misiniz?



- Öyle mi? Yayın akışında ‘İnkişaf’ blokuna yer verilmedi mi? Peki diğer partilere yer verilmedi mi?



- Ücreti ödendiği takdirde herkesin yayında yer bulabileceği reklamı kastetmiyorum. Haberleri kastediyorum.



- ‘Zaman’ haberlerinde reklam klipleri prensip olarak yayınlanamaz. Bu oyunun kurallarını kendimiz için en baştan belirledik. Görüş dengesi ilkesine uyuyoruz, yani her sorunla ilgili olarak bizim muhabirlerimiz en azından iki görüşü aktarıyor. Bu, insanların çoğunun hoşuna gitmiyor. Bu konuda hem Meclisin, hem de iktidarın bize karşı itirazı aynı. Hem teknik araçlarımıza zarar verenler oldu, hem de çeşitli tehditler aldık.



- Gazetecilerimizin neredeyse tümünün kendi görüşü var. Ben hiçbir zaman gazetecinin bakış açısına müdahale etmedim.



- Kurultay seçimlerinde ATR’in görevi belliydi: tarafsız olmak. ‘Küreş’ dahil olmak üzere tüm siyasi oluşumların haber şeklinde hazırlanan reklam klipleri de dahil olmak üzere, reklamın bedelini ödemek zorundaydı. Fiyatlandırma ise herkes için aynıydı.



- Yani ATR’deki haberler için de mi bedel ödemek gerekiyor?



- Haberler için değil, Zaman haber bülteninden önce veya sonra yayınlanan klipler ücrete tabidir. Bu rating kuşağı olduğu için reklam verenler için caziptir. Haber bülteninin kendisinde reklam klipleri yayınlanamaz. Siyaset adamlarının ‘Zaman’ haber bülteninde yer alabilmesi için ‘haberi kendi elleriyle yaratması’ gerekiyor.



- Öğrendiğimiz üzere televizyon prodüksiyon stüdyosunun inşaatını yapmaktasınız ve bu stüdyo şimdiden ‘Bahçesaray Yıldızları’ dizisinin yapımına başladı. Daha ayrıntılı bilgi verir misiniz lütfen?



- Şimdilik sadece sinopsis yazılmakta ve gelecekteki dizinin konsepti hazırlanıyor. Bu yüzden ayrıntıları daha sonra açıklayacağım.



- Akmescit’in Kamenka semtinde büyük bir spor kompleksinin inşaatı ne zaman başlayacak? Nasıl bir spor kompleksi öngörülüyor?



- Bunun üzerinde çalışıyoruz. Ancak birçok sorun var. Örneğin Kırım Tatar mahallelerinde kültürel ve sosyal ihtiyaçlara yönelik arsalar özel kişilere satılmış. Spor kompleksi nerede inşa edilecek? Bu inşaat için arsa yok. Oysa inşaat için en az iki hektarlık bir arsanın olması gerekiyor. Ancak kompleksin taslak projesini şimdiden yaptırıyoruz. Şimdilik Kırım’ın çeşitli yerlerinde salon kiralıyoruz. En önemlisi, bizim çocukların galip gelme hırsı var var. Bu konuda tek başıma değilim, Rüstem Kazakov, Enver Üseyinov, Seydahmet Yahyayev gibi arkadaşlar var. Tek başıma bu konuda bir şey yapamam.



- Kırım Tatar tarihinde önemli bir sayfa, dönüm noktası oluşturduğu kabul edilen, önemli bir başarı sayılan ve büyük bir yankı uyandıran Haytarma filmine değinmeden edemem. Filmle ilgili heyecan ve duygular yerini derin analize bıraktı. Haytarma filmini kendiniz nasıl değerlendiriyorsunuz, hangi olumlu ve olumsuz yönlerin altını çizmek isterdiniz?



- Bu filmi nasıl değerlendirmeli? Biz bu filmi Allah’a yapılan ortak bir dua olarak planlamıştık. Bu bizim yaşlılarımıza ödediğimiz gönül borcumuzdur. Filmde özveri ile rol alan sürgün tanıkları, kendi ifadeleriyle gelecek nesillere Kırım Tatar tarihinin bu trajik sayfası hakkında hatıra bırakmak istemişler.



- Bazı medya kuruluşlarının yayınlarında Haytarma filminin yönetmeni Ahtem Seitablayev’in ileride sizinle çalışmayacağına dair açıklamalarına yer verilmişti. Gerekçe olarak sizin filmi festivallere sokmamanız gösterilmişti. Kontratın şartları neydi ve bu konuda görüşünüz nedir?



- Bildiğiniz gibi, oyuncu ve yönetmenlerin açıklamalarına yorum yapmak çok zor ve yapıcı değil. Ahtem’in ATR’e gelmesi ağabeyi Ayder Muradosilov sayesinde olmuştur. Ayder Muradosilov, kanalda festivallere katılma işlerinden sorumlu. Bu yüzden kendisi ile temasa geçmeniz lazım, kendisi bu konuda tüm bilgiye sahip, gerekli görürse, ayrıntıları paylaşacaktır.



- Film üzerindeki emeğin ücretini herkes aldı. Kimsenin bu konuda itirazı bulunmuyor. Kontrat metninde promosyon, halkla ilişkiler ve reklam, festivallere katılma ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor. Sanat dünyasında skandallar alışılagelmiş bir olgudur. Haytarma filminin gösteriminden elde edilen gelir çocuk kanalı Lale’nin desteklenmesi için harcanıyor. Film ticari bir proje değil. Filmin ticari bir proje olmadığını film kadrosundaki herkes göz önünde bulunduruyor ve biliyordu. Filmin bu özelliği Kırım Tatar işadamlarının çoğunun filmin finansmanına katkıda bulunması konusunda isteksiz olması sonucunu doğurmuştur ki çoğu bunu itiraf etmiştir.



- Lenur Bey, son olarak okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?



- Kırım Tatarca olan her şeyi okuyun, Kırım Tatar kanallarını izleyin, gazetelerimize abone olun. Kırım Tatar tiyatrosuna gidin, şu anda çok iyi oyunlar sergileniyor. Çocuklarınızı müsabakalarımıza, ana spor dalımız olan güreş müsabakalarına götürün. Kültürümüzün ve sanatımızın gelişmesine katkıda bulunun. Desteğiniz olmadan bunların hiçbiri ayakta kalamayacaktır. En önemlisi, Kırım Tatar olan her şeye önem verin ve destekleyin.



Sohbetin ardından Lenur İslâmov bana Prof. Dr. Valeriy Vozgrin'in 4 ciltlik "Kırım Tatar Tarihi" eserini hediye etti. 20 yıl evvel çıkan "Kırım Tatarlarının Tarihi Kaderi" kitabı o zorlu yıllarda her Kırım Tatar ailesinin başucu kitabı olmuştu. Rus bilim adamının yeni, kapsamlı çalışması okurlarına sunuldu.



Valeriy Vozgrin'in yıllardır basılmayı bekleyen kitabı yine Lenur İslâmov'un bağışları sayesinde günyüzü gördü.

Söyleşiyi yapan: Gayana YÜKSEL
Çeviri: Esma KASAR

QHA




HABER

Kırım Başbakan Yardımcısı Lenur İslâmov, şirketlerinin yönetimini bırakıyor
25 Nisan 2014

AKMESCİT / SİMFEROPOL (QHA) - Kırım Başbakan Yardımcısı Lenur İslâmov sahibi olduğu Just Bank'ın yönetiminden istifa etti. İslâmov ayrıca Rusya ve Kırım’daki tüm şirketlerinin yönetim kurulu üyeliğinden de ayrıldı.

Lenur İslâmov’un basın servisi “Devlet memuru makamına atandığı için memurlara ticari ve teşebbüs faaliyetini yasaklayan Rusya Federasyonu Devlet Memurluğu Federal Kanunu gereğince Lenur İslâmov banka yönetiminden istifa etti ve yönetim yetkilerini bıraktı. İslâmov ayrıca Rusya ve Kırım’daki daha önce yönetim üyesi olduğu tüm şirketlerden çıktı” şeklinde açıklama yaptı.

Rusya’da lisansı olan Just Bank'ın Akmescit ve Akyar’da şubeleri açılmıştı.

Lenur İslâmov’un basın servisi, “Halk ve müteşebbislerin ruble işlemlerini yapan bankalara ihtiyaç duyulduğundan dolayı Kırım Cumhuriyetin genelinde banka şubelerin açılması planlanıyor” açıklaması yaptı.

Bankanın Yönetim Kurulu üyesi Vladimira Mihaylovskaya QHA’ya verdiği demeçte, Kırım genelinde en kısa sürede ‘Just Bank’ ltd.şti’nin yaklaşık 20 şubesinin açılması planlandığını bildirmişti.




HABER

Lenur İslâmov görevden alındı
28 Mayıs 2014

AKMESCİT / SİMFEROPOL (QHA) - Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu'nun, 28 Mayıs Çarşamba günü yapılan toplantısında Lenur İslâmov’un Kırım Başbakan Yardımcısı Vekili görevine son verildi. Onun yerine Kırım Tatar Milli Meclisine zır görüşleri ile blinen Ruslan Balbek atandı.

Bu kararı, Parlamento toplantısında bulunan 78 milletvekilinden 76’sı destekledi.

Daha önce Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu, Lenur İslâmov’u Kırım Başbakan Yardımcısı Vekili görevinden alma gündemini ertelemişti.




HABER

Refat Çubarov: Lenur İslâmov’un görevden alınması siyasi bir karar
28 Mayıs 2014

AKMESCİT / SİMFEROPOL (QHA) - Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Lenur İslâmov’un Kırım Başbakan Yardımcılığı görevinden alınmasının siyasi bir karar olduğunu ifade etti. 

Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu'nun, 28 Mayıs Çarşamba günü yapılan toplantısında Lenur İslâmov’un Kırım Başbakan Yardımcılığı görevine son verildi. Onun yerine Kırım Tatar Milli Meclisi'ne zıt görüşleri ile bilinen Rusya yanlısı Ruslan Balbek atandı.

Refat Çubarov, kişisel Facebook sayfasında, “Moskova ve Kırım’da bir çok projeyi başarılı şekilde yürüten son derece profesyonel ve çok yönlü yönetici Lenur İslâmov’un görevden alınarak yerine devlet organlarında çalışmayan ve yönetim alanında kendini göstermeyen insanı atama nedeninin, yönetim değil siyasi temellere dayandığını söyleyebilirim” diye yazdı. 

Çubarov, Kırım hükümetinin atama yaparken bir insanın sadakatine önem verdiğini belirtti.

Refat Çubarov, “Bazı insanların böyle yaklaşımların yıkıcı olduğunu anlamaları için geçmişte böyle yönetimin sonuçlarını görmek yetersiz. Bugünkü hükümet, aynı hataları tekrarlamak istiyor ve bugün bunun için ilk adım atıldı” diye kaydetti. 

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Lenur İslamov'un Kırım Başbakan Yardımcılığı görevinden alınarak yerine KTMM'ye zıt görüşlere sahip Ruslan Balbek'in atanmasının, Kırım hükümetinin Kırım Tatarlarıyla diyalog kurmak istemediğinin göstergesi olduğunu söylemişti.




HABER

İslâmov: Kırım Tatar aktivistlere kötülük yapanlar cezalandırılacak
3 Kasım 2015

Kırım’ın barışçıl ablukası organizatörü İslâmov, kendisine ait şirketlerde yapılan aramaları yorumladı. 

Rusya kolluk kuvvetleri, 2 Kasım sabah saatlerinde Kırım’ın barışçıl ablukası organizatörü ve ATR Kırım Tatar televizyon kanalı sahibi Lenur İslâmov’un evinde aramalar düzenledi.

Olayları yorumlayan İslâmov, “Kırım’da annem, babam ve çocuklarım bulunuyor. Onlar orada iken aramalar yapılıyor ve onlar çile çekiyor. Benim evimde ve ablamın evinde aramalar yapıldı. Ablam, Yuşçenko ve Yanukoviç zamanlarında hayatı boyunca doktor olarak çalıştı. ATR ve Lale televizyon kanallarında da aramalar yapılıyor” dedi.

Avukat Cemil Temişev, sabah saat 6.30’da silahlı kişilerin Lenur İslâmov’un evine girip hiçbir belgeyi göstermeyerek arama yapmaya başladığını bildirdi.

Daha önce Rus işgalcilerin ona işbirliği teklifinde bulunarak ATR televizyon kanalı gazetecilerine yüksek maaş, Jast Bank bankasına ise Gazprom ve Rosneft’ten büyük yatırımları vaat ettiğini anlatan İslâmov, “Biz satılık değiliz! Kırım’dan sürgün edilmiş medyalar, KTMM, Ukrayna’nın anakarasına taşınmak zorunda kalan insanlar... Onların hepisi, Kırım Tatar halkımızın vicdan ve onuru. Şahin Giray’ın hikayesini hepimiz biliyoruz. Sonucunu da hatırlıyoruz” diye konuştu.

Ukrayna yönetimini, işgalcilerin Ukrayna vatandaşların haklarını ihlal etmesini izlemekle yetinmeyip bu hakları savunmaya çağıran İslâmov, “Kırım’da kalıp işgalciler ile anlaşmaya çalışan gazetecilere ne olduğunu görüyoruz. Ancak Kırım Tatar aktivistlere kötülük yapan tüm insanlar cezalandırılacak” diye belirtti.