1950 yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde doğdu. Resim tutkusu Gaziantep Öğretmen Okulu'nda eğitim gördüğü yıllarda başladı. Daha sonra 1972 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü'nden mezun oldu. 1973-1976 yılları arasında Resim-İş öğretmenliği yaptı. 1976'dan 1983 yılına kadar Uludağ Üniversitesi Bursa Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nde öğretmenlik ve bölüm başkanlığı görevlerini yürüttü. Ancak dönemin siyasi olayları nedeniyle görevinden istifa etti.
Bursa'da tanınmış bir tekstil firmasının sahibi oldu. Bursa'da vergi sıralamasında ilk ona giren bir işadamı olsa da tuali ve fırçasıyla yeni dünyalar yaratmaya devam etti.
Fabrikasının yanında kurduğu resim atölyesi çalışmalarına zemin oluşturdu.
25 Temmuz 2018 tarihinde Bursa’da vefat etti.
HAKKINDA YAZILANLAR
Mazlum Ümit Ağabey Hakk'a yürüdü. Mehmet Ali KALKAN
1970 li yıllarda Türk Edebiyatı, Hisar, Töre gibi dergilerde, Dilaver Cebeci Ağabey’in Hun Aşkı, Yetik Ozan’ın Atmaca Uçurumu gibi kitaplarında desenlerini bildiğim ve görmeden sevdiğim insanlar vardı. Coşkun Karakaya, Mehmet Başbuğ, Garipkafkaslı, Suzan Çataloluk, Ali Düzgün bunlardan bazılarıydı. Mazlum Ağabey de bu güzel insanlardan birisiydi.
Mazlum Ağabey 1950 yılında Nizip’te doğmuştu. Resim öğretmeniydi. Siyasi hadiseler dolayısıyla tayinini çıkarınca istifa edip tekstil işiyle uğraşmaya başlamış ve Bursa’nın vergi rekortmenlerinden -ilk on arasına giren- birisi olmuştu. Bazen Kilis’ten Eskişehir’e kargo ile patlıcan, biber kuruları vs. gibi bir şeyler gelirdi, bilirdim ki gönderen Mazlum Ağabey.
Balıkesir’de kaldığım bir gün sabah erkenden yola çıktım, istedim ki Eskişehir’e gelirken üzerimizde hakkı olan insanları ziyaret edeyim. Balıkesir’den Manisa Akhisar Sünnetçiler köyünde on dörtlerden Ahmet Er Ağabey’e uğradım. Sonra aynı yoldan geri dönüp Bursa’ya Mazlum Ümit Ağabey’i ziyaret ettim. Bu fotoğraf o günden. Mazlum Ağabey bu resmin altına şunları yazmıştı;
“Efendim, Bir elma gönül alma" der atalarımız. Mehmet Ali Kalkan kardeşim bunu bilen devamlı hal hatır soran gönül dostu şiirlerini sevdiğim güzel insan.
Dün bizlere uğradı. Sohbet ettik. Balıkesir den gelirken, Hoşmerim ve Kırkağaç kavunu getirdi.Allah ondan razı, Geçmişlerine de rahmet olsun.”
Mazlum Ağabey’e Eskişehir’den gidişimizin birinde de, büyük ve güzel bir tesadüf eseri İnegöl’de mola verdiğimiz yerde, aynı dönemde aynı kaderi paylaşan Prof. Dr. İskender Öksüz ve eşi Emine Işınsu ile karşılaşmış, selamlarını götürmüştük.
Her gittiğimizde -tok olmamıza rağmen- bir şeyler yedirmeden göndermezdi.
Prof.Dr. Nusret Çam Ağabey’in Şiir Diliyle Kur’an-ı Kerim Meali’ni de Mazlum Ağabey hediye etmişti. ( Şu anda Nusret Ağabey’de arkadaşı Mazlum Ağabey’i uğurlamak üzere Bursa yolunda)
Mazlum Ümit Ağabey’in cenazesi 25 Temmuz Çarşamba günü -bugün- Bursa’da FSM Bulvarı Fatih Sultan Mehmet Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip Hamitler Kent Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Ben o güzel insanlardan razıydım. Mazlum Ümit Ağabey’e, evvel gidenlere ve Ahmet Er, Coşkun Karakaya, Mehmet Başbuğ Ağabeylere Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.
Suzan Çataloluk, Garipkafkaslı’ya (Ahmet Ali Arslan Ağabey), Ali Düzgün ve bizim neslin üzerinde hakkı olan yazan, çizen, söyleyen, anlatan insanlara sağlıklı, uzun ömürler versin.
Mazlum Ümit Ağabey bir gidişimizde yaptığı bir resmi hediye etmişti. Dün baktım, evde duvarda mahzun bir şekilde duruyor.
İz bırakan insanlar hep bir yerlerimiz de yaşamaya devam edecekler. Çok şükür ki onları tanıdık. Çok şükür ki onlar var. Onlar var olduğu müddetçe de Türk Milleti ilelebet var olacak inşallah...