Onur Güntürkün akademisyen TÜBİTAK Özel Ödülü Sahibi
1958'de İzmir'de doğdu. 4 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı. Ailesi Almanya'ya göç edince, ilköğretimini bu ülkede tamamladı. Sonra yeniden İzmir’e döndü. 1975 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Almanya'da psikoloji üzerine yaptı. İnsan psikolojisini etkileyen beyin fonksiyonları üzerindeki çalışmaları nedeniyle bir çok ödül aldı. Bochum Üniversitesi Üstün Araştırmalar Ödülü ve Gerhard Hess Bilim Ödülü bunlardan en önemlileri. 2000'de İstanbul Üniversitesi tarafından "onursal doktora" unvanına layık bulundu. En son aldığı ödül, TÜBİTAK Özel Ödülü. Kendisi için söylenen, "Türk Hawking" benzetmesini hayli iddialı buluyor.
Niçin Almanya?
Yükseköğrenimi için Almanya'yı seçmek durumunda olduğunu vurgulayan şunları söylüyor: "Burada (Türkiye'de) olsaydım akademik kariyer yapabilir miydim? Zor bir soru. Ama elbette olasılık daha düşük görünüyor. Türkiye'deki koşullar engelliler için 70'li yılların ortasında daha zordu. Türkiye'deki bilim sistemi içine kapanıktı. Ama kararlıysanız her şeyi her yerde başarırsınız. Türkiye'deki bilim adamları da inanılmaz şeyler başardı. Ama benim için olasılık düşüktü."
Hedefi hafızayı anlamak
Almanya'da Bochum Ruth Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Güntürkün, insan beyni üzerine sürdürdüğü çalışmalarında klinik başarı hedefinden uzak olduğunu belirtiyor. "Sizin benim ismimi nasıl aklınızda tuttuğunuzu, beyninizde öğrenme mekanizmasını sağlayan tek tek nöronları açıklamak istiyorum. Niye hafızanızda bazı şeyleri silip bazı şeyleri sakladığınızı anlamak istiyorum. Kısaca, kendimi ve dünyayı anlamak için çalışıyorum" diyor.
HAKKINDA YAZILANLAR
Bilim Tutkusu Prof. Dr. Onur Güntürkün'ün Yaşamöyküsü Kemal Yalçın Milliyet Yayınları
"Bilim Tutkusu" lateralizasyonla ilgili çalışmalarıyla, beyin konusunda çok önemli buluşlara imzasını atan Türk bilim adamı Prof. Dr. Onur Güntürkün'ün yaşamöyküsü. Henüz dört yaşındayken çocuk felcine yakalanan Onur Güntürkün'ün bu hastalığa karşı verdiği zorlu mücadelenin ve umutsuzluktan umut yaratışının öyküsü. Geçirdiği hastalık nedeniyle bağlandığı tekerlekli sandalye, onun bilim yolunda tutkulu yürüyüşünü engelleyemedi. 15 yıllık geceli gündüzlü yoğun araştırmaları sonucunda elde ettiği önemli buluşları nedeniyle, Bochum Üniversitesi Üstün Araştırmalar Ödülü'nü, Alman Araştırma Fonu Bursu'nu ve Gerhard Hess Bilim Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Güntürkün'e, 1995'te Almanya'nın en büyük bilim ödülü olan Krupp Bilim Ödülü verildi. Prof. Onur Güntürkün'ün yaşamı, bilimin hangi koşullarda, nasıl yapılabileceğinin, bilimsel ilerlemenin ve bilim geleneğinin nasıl gerçekleşebileceğinin, insana verilen değerin bilime giden yolları nasıl açtığının canlı bir örneği.
HABER
Güntürkün, Leibniz Ödülü’nü kazandı ntvmsnbc 9 Aralık 2012
Türk doktor Onur Güntürkün, Almanya’nın Nobel’i olarak kabul edilen Leibniz Ödülü’ne layık görüldü.
Bochum Ruhr Üniversitesi’nde görevli Dr. Onur Güntürkün, Leibniz Ödülü’nü kazandı.
58 yaşındaki Güntürkün, son dönemde beyin üzerinde çalışmalar yapıyordu.
4 yaşında çocuk felci geçiren Onur Güntürkün, tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdürüyor.
ABD ve Fransa'da da çalışmalarda bulunan Güntürkün, bugüne kadar birçok ödüle layık görülmüştü.
Onur Güntürkün, TÜBİTAK Özel Ödülü’nü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den almıştı.
Almanya Araştırma Kurumu tarafından verilen Leibniz Ödülü, başarılı bilim insanlarını ödüllendiriyor.