Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Osman Çakır

yazar, editör

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Osman Çakır
Osman Çakır
yazar, editör

1951 yılında Ankara'nın Çamlıdere ilçesi Bayındır köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Yüksekokul öğrenimini 1976 yılında Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde tamamladı.

Toprak Reformu Müsteşarlığı ve TRT Genel Müdürlüğü’nde çalıştı. 1981 yılı Temmuz ayında, TRT Trabzon Radyosu'ndaki prodüktörlük görevinden ayrılarak serbest çalışma hayatına atıldı. 1981–1996 yılları arasında Ankara Siteler'de orman envali satıcılığı ve mobilyacılık yaptı. 1996 yılından 2006 yılına kadar, konfeksiyon sektöründe çalıştı. 2006 yılında iş hayatına son verdi.

1967 yılında Türk Ocakları gençlik kollarında görev aldı. Genç Ülkücüler Teşkilatı'nda, çalışmalarına devam etti. 1970–1979 yılları arasında haftalık yayınlanmakta olan Devlet gazetesinin idari işler müdürlüğünü yaptı. Yine bu dönem içerisinde Töre, Devlet ve Bozkurt dergilerinde yazıları yayınlandı. Bu dergilerin yayın hayatına devamında gayretleri oldu. Töre-Devlet Yayınevi’nin kitap neşriyatı çalışmalarına katıldı.

1971–1973 yılları arasında Türk Ülkücüler Teşkilatı Ankara şubesi başkanlığını yaptı. Ülkücü Memurlar Derneği Eğitim Sekreterliği görevinde ve Ülküm gazetesinin yayınına katkıda bulundu. Ülküm gazetesinde yazıları yayınlandı.

1986’dan sonra yeniden faaliyete geçen Türk Ocakları Ankara şubesinin ilk döneminde görev aldı. Türk Ocakları yayın organı Türk Yurdu dergisinin Ankara’da yeniden yayına geçişinde (1989) derginin kuruluş organizasyonunu ve yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Bu görevini aralıklarla 10 yıl sürdürdü. Evli ve üç çocuk babasıdır.

ESERLERİ:

1.Hatıralar yahut bir vatan kurtarma hikâyesi


Osman Çakır
Ötüken Neşriyat

Nevzat Kösoğlu milliyetçi camianın önde gelen isimlerinden. Hayatının büyük kısmını inandığı davası uğruna sarf eden bir kişi. Siyasi fikri onu bu sahada milletvekilliği gibi görevleri üstlenmeye sürüklese de Kösoğlu`nun asıl ehemmiyeti kültür çalışmalarındaki ağırlığından kaynaklanıyor. Osman Çakır imzalı `hatıralar yahut bir vatan kurtarma hikâyesi` başlıklı eser de bu düşünce irkilmesinin bir ürünü nihayetinde. Gelelim kitabın yazılma serüvenine. Senelerce ülkücü camianın içinde yer alan Osman Çakır 2006 itibariyle ticari faaliyetlerini noktalar ya da kendi tabiriyle emekliye ayrılır. Yine şahsi ifadelerinden öğrendiğimize göre etrafta anlatılanlar -üstelik bir kısmı da bizzat içinde bulunduğu hadiselerdir- eksik, yalan ya da yanlıştır. Bunların önüne geçme adına, hareketin tarihinin yazılması gerektiğine dair bir ideale kapılır. Aradaki süreci atlarsak nihayet Nevzat Kösoğlu`nun karşısına hatıralarını dinlemek için oturur. Aslında hoca da hatıralarını kaleme almaktadır fakat bu çocukluk yıllarıyla sınırlı bir çalışmadır. Çakır`ın tabiriyle bu asıl Nevzat Kösoğlu değildir. Neticede hoca 1940`lı yıllardan sonraki Türkiye`ye şahitlik etmişti. Tek parti yıllarını erzurum`da geçirmiş. Çok partili hayatla tanışıldığı yıllarda lise tahsilini tamamlamış. 27 Mayıs öncesi öğrenci olaylarında yer almış. Darbe sonrası İstanbul`da yüksek öğrenimi halletmiş. Belirli bir dönem gazetecilikle hemhâl olmuş. Sonra siyaset ve türkeş ile tanışmayla farklı bir kulvara dalmış. Erzurum milletvekili sıfatıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde (TBMM) görev üstlenmiş. 12 Eylül ile `darbe` yemiş. Sonrasında ayağa kalkmış. Hâsılı hareketli bir hayatın içinden gelmiş.

2.Türk Milletine Borcumuz Var(Bir Cumhuriyet Çocuğunun Hayat Hikâyesi)


İşadamı İdris Yamantürk
Hazırlayan Osman Çakır

Üzerinde yaşadığımız bu topraklar, Malazgirt'te Anadolu'nun tapusunu alanlar ile İstiklâl Savaşında yurdumuza sahip çıkanların bize emanetidir. Bunu başaranlar, yaptıkları işe inanan, insanüstü bir gayretin, azmin ve sabrın sahibi idiler. Allah onlardan razı olsun.

Bize teslim edilen vatanımızı daha mamur hale getirmek, milletimizi refaha kavuşturmak ve çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için durmadan çalışmak bir vatandaşlık görevidir.Türk milletine olan borcumuz budur.
(Tanıtım Bülteninden)

Ötüken Yayınları / Biyografi-Otobiyografi-Monografi Dizisi
İdris Yamantürk
Türkçe
495 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 17 x 24 cm
İstanbul, 2014
ISBN : 9786051551425

3.Yaşadıklarımın Bir Kısmı Bilinsin İstedim Emin Erdoğan Hayatı ve Hatıraları


Hazırlayan Osman Çakır
Ankara 2015
ISBN 978-605-030-131-1




HABER

Osman Çakır anlatacak: İdris Yamantürk Saygı-Türk Milletine Borcumuz Var

7 Haziran 2014 Ocakbaşı Sohbeti

Türk Ocakları Genel Merkezi
Galip Erdem Salonu
Saat: 14.00




HAKKINDA YAZILANLAR

Devlet (17.04.1969-06.1979)

Milliyetçi haber ve yorum gazete-dergisi. Türk Ocağı ve Üniversiteliler Kültür Derneği’nden yetişen gençlerce çıkarıldı. Birbirini izleyen haftalık, ve aylık iki dönem halinde yayımlandı.

1.(Haftalık) dönem (17.04.1969-03.1978)
Devlet, 17 Nisan 1969 günü Ankara’da yayımlanmaya başladı. Yayımına haftalık olarak başlayan dergi, 20 Eylül 1971 günlük 128. sayısından başlanarak, 20 Kasım 1972 günlü 159. sayıya kadar on beş günde bir çıkarıldı; bundan sonra yeniden haftalığa döndü ve bu durum 435. sayıya kadar sürdü.

Her sayısı 12 sayfa olan bu gazete-derginin boyutu 42x29 sm. idi. Gazete kâğıdına basılıyordu. Kapak hizmeti gören ilk sayfasında, siyah üzerine beyaz olarak tasarlanmış olan logosunun altında, “Ey Türk kendine dön...” söylemi, sağ yanında da sayı ve tarih bildirimi yer alıyordu. Bunların altında kalan boşlukta ise önceki haftanın önemli olaylarına ilişkin resimlere ve önemli yorum yazılarının iri harflerle yazılmış başlıklarına yer verilmekte idi.

Devlet dergisinin sahip ve yazı işleri müdürlüğü görevlerini, 1-42. sayılar boyunca Halil Özyıldız yaptı. Özyıldız’ın evini İstanbul’a taşıması üzerine, 43. sayıda bu görevleri üstlenen İbrahim Metin, sahipliği dergi kapanıncaya kadar sürdürdü. Yazı işleri müdürlüğünü ise, 110. sayıdan başlayarak Tevfik Fikret Kılıçkaya yürüttü. Bunun üzerine oluşturulan “umumî neşriyat müdürlüğü görevini ilkin Mehmet Nedim Budak, daha sonra da Sadi Somuncuoğlu üstlendi.

Devletin çok geniş bir yazar ailesi vardı. Yüzlerce kişinin yazılarını yayımladı. “Devletten millete” başlıklı başyazılar imzasız yayımlanıyordu. Sürekli yazarları olan Galip Erdem, Emine Işınsu, Cezmi Kırımlıoğlu (Bayram), Hikmet Tanyu, Ârif Nihat Asya, Nuri Gürgür, Sadi Somuncuoğlu, Ayhan Tuğcugil (İskender Öksüz), Dilâver Cebeci, Abdürrahim Karakoç, İsmail Gerçeksöz, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu yanında Alparslan Türkeş, Atsız, Nejdet Sançar, Necmettin Hacıeminoğlu, Aziz Alpaut, Sait Ali Ankara, Osman Turan, İmre Toht, Tuncer Gülensoy, Sadık Kemal Tural, M. Fah¬rettin Kırzıoğlu, Mehmet Eröz, Şevket Kutkan, Gökçeoğlu Yavuz Yücel, M. Zeki Sofuoğlu, Nevzat Kösoğlu, Süleyman Hayri Bolay, Ahmet Kabaklı, Enis Öksüz, Mehmet Orhun, Kurt Tarık Özhan, Akdes Nimet Kurat, Yavuz Bülent Bâkiler, Nejat Göğünç, Mehmet Eröz, Âmiran Kurtkan, Sakin Öner, Ömer Öztükmen, Mustafa Kafalı, Necdet Sevinç, Kurt Karaca (Fikret Eren), Ahmet Rifat (Ahmet Nuri Yüksel), Hasan Oraltay, Enver Esenkova, Suat İlhan, Acar Okan, Mustafa Hacıömeroğlu, Hakkı Dursun Yıldız, Şaban Karataş, Ahmet Temir, Kâmil Turan, Yaşar Kutluay, Mehmet Altınsoy, Şeref Yılmaz, Şevket Bülent Yahnici ve daha pek çok yazar dergiye katkıda bulundular.
Devletin bu dönemdeki yayını Mart 1978 ayında çıkan 435. sayısı ile son buldu. Dergi, dokuz yıl süren bu yayını ile ülkücü gençlik hareketi için önemli bir yetiştirici ve yönlendirici hizmeti yapmakla kalmamış, o dönemin karmaşık olaylarını tespit ve kayıt etme görevini de başarı ile yürütmüştü. Bir ara satışı 23 bine kadar yükselen Devletin malî ve idarî yüküne dokuz yıl katlanan İbrahim Metin bu yükü taşıyamaz duruma gelince, derginin kapatılmasından başka yol kalmamıştı.

2.(Aylık) dönem (04-05.1978-06..1979)
Haftalık Devletin kapanması kesinleşince, o günlere kadar derginin çıkmasına yardımcı olan ve dergilerinin kapanmasına gönülleri razı olamayan, aralarında Osman Çakır, Osman Oktay, Meriç Coşkun, Nedim Ünal, Sadık Tokuçoğlu'nun bulunduğu on iki kişilik genç ülkücü topluluğu, maddî ve manevî imkânlarını birleştirerek derginin sürdürül¬mesi görevini üstlendiler. Nisan 1978'den başlayarak aylık olarak çıka¬rılmaya başlanan dergi, haftalık olanla olan bağlantısını belirtmek üzere, biri 1'den, öteki 436'dan başlayan iki ayrı numara ile yayılmanıyor ve “ikinci dönem” söylemine yer veriyordu.

Aylık Devlet, 27x19 sm. boyutlu, 32 sayfalı idi. Değişik kâğıda basılan kapağın ilk sayfası, ortası boş renkli bir çerçevenin üst bölümünde, büyük, dişi harflerle yazılmış ad logoyu, altında “Milliyetçi aktüalite-fikir ve yorum dergisi' söylemini taşıyor, çerçevenin alt bölümünde de sayı belirteci veriliyordu. Derginin 1-11. sayılarda 10, 12-14. sayılarda 15 lira olan fiyatı, arka kapağın altında yer alıyordu.

Ilk dokuz sayısında Mehmet Çağatay Özdemir'in “sahibi ve yazı işleri müdürü” olarak gözüktüğü dergide, 10. sayıdan başlayarak sahiplik görevini Şeref Savaş, yazı işleri müdürlüğünü de Süleyman Kürkçü üstlenmişti. Baş yazı niteliğindeki “ayın yorumu” yazılarını, imzasız olarak Acar Okan yazıyordu. Sürekli yazarlar olan Nuri Gürgür, Ayvaz Gökdemir, İlteriş Metin (Galip Erdem), Necmettin Hacıeminoğlu, Mehmet Özkan (Necdet Özkaya), Ahmet Ârif (Ahmet Nuri Yüksel), Mete Demirkan (Sadi Somuncuoğlu), Ayhan Tuğcugil (İskender Öksüz), Tevfik Ertüzün'ün yanında, Turgut Günay, Rasih Demirci, Orhan Düzgüneş, Aziz Alpaut, Süleyman Hayri Bolay, Orhan Kavuncu, A. Oktay Güner, Ahmet Kabaklı, Ergun Göze, Kâmil Kutluay da yazıları yayımlanan başlıca yazarlardı.

Derginin yayımı, 14. (450.) sayısı ile son buldu. Böylece Devlet, en uzun ömürlü milliyetçi dergilerden biri oldu.




ETKİNLİK

OSMAN ÇAKIR İMZA GÜNÜ VE SÖYLEŞİ
15 Mayıs 2022
Saat: 14:00

Yeni Ufuk Kitabevi
Hacettepe Mahallesi Hamamarkası Sokak N: 23/A Altındağ/ Ankara