Pınar Selek gazeteci, aktivist, eylemci 1971 yılında İstanbul’da doğdu. Erenköy İlkokulu’nu ve Notre Dame De Sion Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Sosyoloji ve Mimar Sinan Sosyoloji Bölümü mezunu. Fransa’da ekonomi alanında master yaptı. Mısır Çarşısı’na bomba konulmasıyla ilgili olarak gözaltına alındı. Bilahare serbest bırakıldı. PKK yanlısı yayın organlarında köşe yazarlığı yaptı.
HABER
Pınar Selek'e müebbet 7 Mart 2012
Mısır Çarşısı patlaması davasında savcı mütalaa verdi. Savcı, Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
HABER
Pınar Selek'i Öcalan görevlendirmiş! sondevir 7 Haziran 2012
Terör örgütü KCK iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan bir belgeye göre, sanıklardan ele geçirilen dokümanda Mısır Çarşısı patlaması davasında sanık Pınar Selek'in terör örgütü adına çalıştığı ve bizzat örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan tarafından görevlendirildiği anlatılıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 2. KCK iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan ve sanık Cengiz Kapmaz'ın evinden çıktığı belirtilen 'rapor-1' adlı dosyada, Mısır Çarşısı patlaması davasında müebbet hapis istemiyle yargılanan Sosyolog Pınar Selek'ten bahsediliyor. Terör örgütünün gerçekleştirdiği bir toplantıda tutulduğu belirlenen raporda, 'Pınar sağa çekti' başlığı altında yer alan bölümde, "Selek'in kendisine uyanı doğru, uymayanı ise çeteci olarak tanımladığını, Selek'te Türk egemen bakış açısı olduğunu, zorlamalarda bırakır giderim resti çektiğini, örgütsel bir yaklaşıma sahip olmayan Selek'in alanı sağa çektiğini bu yüzden kadroda kafa karışıklığı yaşandığını dile getirmiştir." deniyor.
Rapordaki, 'Pınar süreci sorgulanmalı' başlığı altında ise ameliyatta makas unutan doktora benzetilen Selek için şu ifadeler kullanılıyor: "Koçer kod adlı Serbestin zeminine gelen Pınar'ın linçi tetiklediği, eski yöneticileri provokatif olmakla suçladığını, Pınar'ın yarattığı yeni sürecin ölü bebek süreci olduğunu, gazetede hala Türk -Yunan gerginliği benzeri gerginlik bulunduğunu, Pınar'ın cebine doldurduğu doğruları dağıtır bir tarza geldiğini, daha önce madde bağımlılarına uyguladığı terbiye edici tarzı basın yayın alanına uyarlayan Pınar sürecinin sorgulanması gerektiğini, yeniden yapılanma sürecinde örgüt yoldaşlarının linç edildiğini."
Murat Karayılan'ın konuşmasına da yer verilen raporda Karayılan, Selek ile ilgili, "Kişiye dayalı tartışma olmamalı. Pınar'ı önderlik düzenledi. Eski yönetim çalışkandı ama tarzı tartışma götürür. Herkes Pınar'ı destekleyecek, eski yönetim de dahil. Hatalı yaklaşım tek taraflı değil. Pınar taraflaşmamalı idi. Tarafları eleştiriyoruz. Örgüt arkasında durmadı, destek vermedi dedi arkadaş. Örgüt destek verdi. Ben birini tasvip etmesem önderliğe önerir alırım. Pınar'ı da alabilirim. Pınar'ı biz destekledik. Ne kimseyi atarız, ne de kimseyi tutarız. Örgüt size çalış diyor başkada bir şey demiyor." ifadelerini kullanıyor.
Sanık Cengiz Kapmaz 'rapor-1' adlı dosyada yazanlarla ilgili olarak savcılık ve emniyette susma hakkını kullandığı belirtildi.
Sanık Kapmaz'ın evinden ele geçirilen 'rapor-2' adlı belgede ise Murat Karayılan'ın yaptığı bir konuşmaya yer veriliyor. Pınar Selek ile ilgili Karayılan, 'Öcalan'ın önerdiği kişi' olarak bahsediyor. Belgede Karayılan'ın Selek ile ilgili değerlendirmeleri, "Selek'in taraflaştığını, daha geniş ve esnek davranamadığını ifade etmiş, ancak Öcalan'ın önerdiği kişi olması itibari ile Selek'e desteklerinin sürdüğünü belirtmiştir." şeklinde belirtiliyor.
Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili davada yargılanan Selek'in beraat kararı Yargıtay'dan ikinci kez dönmüş, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararında direnerek beraat kararı vermişti. Savcı ise beraat kararına itiraz etmişti. HABER
Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet talebi ntvmsnbc 22 Kasım 2012
Yerel mahkeme Mısır Çarşısı'ndaki patlamayla ilgili davada Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, mahkeme heyeti başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun izinli olması nedeniyle heyete başkanlık eden Mehmet Hamzaçebi, sanıklardan sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'ün yargılanmasıyla ilgili yeni bir karar alındığını bildirdi.
Başkan Hamzaçebi, sanıklar Selek ve Öztürk hakkındaki beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası'' verilmesi yönündeki kararına daha önce direnme kararı verildiğini hatırlattı.
Hamzaçebi, direnme kararının usule aykırı olduğunu ve mahkemenin direnme kararından vazgeçtiğini bildirdi.
HABER
Pınar Selek'e müebbet Milliyet 24 Ocak 2013
Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
HABER
Bombada Selek'in parmak izi var! ntv 6 Mart 2013
‘Mısır Çarşısı’nda gerekçe: LPG değil bomba
15 sene önce 7 kişinin ölümüne neden olan Mısır Çarşısı'ndaki patlamayla ilgili davada gerekçeli karar açıklandı. Patlamanın LPG’den değil, bombadan kaynaklandığı belirtilen gerekçede, bomba yapılan malzemede Selek’in parmak izinin bulunduğu da ifade edildi.
HABER
Selek İstanbul'u yazdı Hürriyet 12 Nisan 2013
Pınar Selek, geçtiğimiz çarşamba akşamı Strasbourg ‘La librairie Quai des brumes’ kitabevinde 8’inci kitabı ‘Boğaz’ın Evi’ni (La maison du Bosphore) tanıttı.
Kitabevini tıklım tıklım dolduran Fransızlar iki saat süren tanıtımın ardından kitabı Selek’e imzalatmak ve hatıra fotoğrafı çektirmek için bir saat ayakta beklediler. Kitabında İstanbul ve semtlerini anlatan Pınar Selek, şunları söyledi: “İstanbul’un her semti ayrı yaşar, nabzı farklıdır. Ayrı yerlerde benzer hikâyeler yaşıyoruz; aşk, yaşam, hayat, özgürlük, paylaşım her yerde başka şekillerde ama aynı içerikli. Romanım beni çok mutlu kıldı. Sürgün acımı hafifletti. Edebiyat beni mutlu etti.”
MISIR Çarşısı’nda 1998 yılında yaşanan patlamayla ilgili olarak 14 yıldır süren yargılamanın ardından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan yazar Pınar Selek yurtdışında yaşıyor.
HABER
Pınar Selek kırmızı bültenle aranıyor 27 Ağustos 2013
Mısır Çarşısı patlaması davasında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan Sosyolog Pınar Selek için kırmızı bülten çıkarıldı.
Mısır Çarşısı patlaması davasında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan Sosyolog Pınar Selek için kırmızı bülten çıkarıldı.
Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili 2 kez aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek'in davası 24 Ocak'ta karara bağlandı. Mahkeme yaptığı 3. yargılama sonucunda Selek'i ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. 9 Temmuz 1998 tarihinde Mısır Çarşısında gerçekleşen eylemde 7 kişinin öldüğünü ve 127 kişinin yaralandığını belirten mahkeme, "Sanıklara atılı eylemin devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik olarak vahamet arz edici nitelikteki silahlı eyleme katıldıklarını" belirtti. Selek'i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme Selek hakkında tutuklanması için yakalama kararı da çıkardı. Mahkeme, bu kararı oy çokluğuyla aldı. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu karara muhalefet şerhi koydu.
KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI
Mahkemenin yakalama kararını gönderdiği Adalet Bakanlığı, Selek'in yurtdışında olduğuna dair mahkemeye yazı gönderdi. Bunun üzerine davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na yazı gönderdi.
HABER
Pınar Selek için iade başvurusu Zaman 30 Aralık 2013
Adalet Bakanlığı, Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanık Pınar Selek için Fransa’ya iade başvurusu yaptı.
7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili 2 kez aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Pınar Selek’in davası 24 Ocak’ta karara bağlandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi yaptığı 3. yargılama sonucunda Selek’i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkemenin yakalama kararını gönderdiği Adalet Bakanlığı, Selek’in yurtdışında olduğuna dair mahkemeye yazı gönderdi. Bunun üzerine davaya bakan mahkeme, Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılmasını istedi. Kırmızı bülten çıkarılan Selek için Adalet Bakanlığı, Fransa’dan iade talebinde bulundu.
HABER
Yargıtay 'o ceza onansın' dedi HÜRRİYET 2 Ocak 2014
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Pınar Selek hakkında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onanmasını istedi. Başsavcılığın tebliğnamesi, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, tutuksuz yargılanan sosyolog Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Pınar Selek'in “Devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak” suçunu düzenleyen 765 sayılı eski TCK'nın 125. Maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkemenin kararının temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay'a geldi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnamede, Selek hakkındaki hapis cezasının onanmasını istedi. Tebliğnamede, temyiz itirazlarının reddine, usul ve yasaya uygun hükümlerin onanmasına karar verilmesi talep edildi.
Tebliğnamede, diğer sanıklar Abdulmecit Öztürk ve Heval Öztürk hakkında verilen hapis cezalarının da onanması istendi.
Başsavcılığın tebliğnamesinde, patlayıcı madde bulundurmak suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan sanık Maşallah Yağan'ın cezasının ise bozulması talep edildi. Sanığa yüklenen suçun gerektirdiği cezanın yasada belirtilen türü ve üst sınırına göre davanın, 10 yıllık asli, 15 yıl kesintili zamanaşımı süresine tabi olduğu vurgulanarak, suçun işlendiği 4 Temmuz 1998 tarihinden 15 Kasım 2013 günlü inceleme tarihine kadar bu sürenin geçtiğinin anlaşıldığı kaydedildi. Tebliğnamede, bu nedenle hükmün bozulmasına ve zamanışımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verilmesi talebinde bulunuldu.
Başsavcılığın tebliğnamesi Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderildi. Davayla ilgili son kararı 9. Ceza Dairesi verecek.
HABER
Pınar Selek için müebbet hapis istemi Zaman 5 Aralık 2014
"Mısır çarşısı" patlamasına ilişkin davada savcı, mütalaasında Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmasını istedi.
OLAY
Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin 2 kez aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek'in davası, 24 Ocak'ta karara bağlanmıştı. Davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Kararın açıklanmasından sonra Pınar Selek hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 27 Ağustos'ta da Selek hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.
HAKKINDA YAZILANLAR
Pınar Selek’in dedesi Cemal Hakkı Selek Mahmut Çetin sondevir 10 Aralık 2014
1.Pınar Selek, Batıcı ve Batılı bir tasarımdır
Pınar Selek, Batıcı jakoben bir projedir. Karşımızda teröre alet olması bile kutsallaştırılmış bir tasarım var.
Bir yanda ‘milli mağdure’ sunumu öte yanda tinercilere, fahişelere, travestilere ve Kürtçüler’e kol kanat geren bir azize var. Çizer Necdet Şen’in deyimiyle o ‘Cihangir’in azizesi’, Yalçın Küçük’ün deyimiyle Büşra Ersanlı ile beraber ‘Kürtler’in iki anacığı’dır.
O bir proje ise, projeyi yorumlamak yerlilerin en tabii hakkıdır.
Biz ‘Pınar Selek Tarihi’ne dedesi Cemal Hakkı Selek’in hayatını ele alarak giriyoruz. Sonraki yazılarda Pınar Selek’in PKK ile ilişkilerini de anlatacağız.
Mahkeme kararı ağırlaştırılmış müebbet!
Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin Pınar Selek’in aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.
Davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek’in yeniden ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Kararın açıklanmasından sonra Pınar Selek hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 27 Ağustos 2014’te deSelek hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.
2.Ayrıntılarla dede Cemal Hakkı Selek
Pınar Selek’in dedesi Cemal Hakkı Selek, 1902 yılında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde doğar. 1928 yılındaAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve 1934 yılında İsviçre Cenevre Hukuk Fakültesi mezunudur.
Samet Ağaoğlu; Ankara Hukuk Fakültesi anılarını anlatırken okul arkadaşları arasındaki anahtar isimleri ardı ardına sıralar: Kibar Sarım’ın büyük oğlu Osman Kibar, kocaman gözleriyle Süha Şamlı, Şeriye Vekili Mustafa Feyzi Efendi’nin oğulları Haldun ve Hulki ve Üniversite Kütüphanesi sahibi Cemal Hakkı Selek… Anlayan bu isimlerin parçalarından bir bütün oluşturur.
Cemal Hakkı Selek, 1921 tarihinde komünisttir. TKP’nin Sabetaycı lideri Şefik Hüsnü çevresindendir. Dönemin yayın organı Aydınlık dergisidir. Nazım Hikmet’in arkadaşlarındandır. Yahya Kemal ve İbrahim Çallı gibi ünlüler dostları arasındadır.
Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, Emlak ve Eytam Bankası Muhaberat Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Tedris İşleri Direktörlüğü yapar.
Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü yaptığı dönemde bakan Mahmut Esat Bozkurt’tur. DönemMedeni Kanun’un hazırlanma dönemidir. Bakan Bozkurt, özel kalem müdürünün evlenme cüzdanına şu notu yazar: “Kanun-u Medeni’nin yaradılışında bana sabahlara kadar bugünkü sabahı görmek için yardım eden ve yanımdan ayrılmayan genç mesai arkadaşım.”
Cemal Hakkı Selek, Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevinden sonra İsviçre’ye gider.İsviçre’den dönüşünde yayıncılığa başlar. 1940 yılında ‘Fen ve Teknik’ dergisini çıkartır. Bunu altı yıl sonra ‘Bilgi Dünyası’ ve dokuz yıl sonra da ‘Köylünün Kılavuzu’ dergileri takip eder. Bu dergilerin çoğuCumhuriyet gazetesinin matbaasında basılır.
Cemal Hakkı Selek, Üniversite Kitabevi’nin kurucusudur. 1980’li, 90’lı yıllarda Gelişim Yayınları’nın yürüttüğü tarzda popüler bilim kitapları yayınlar. Şevket Rado, Cemal Hakkı Selek’in yayınladığı ‘Atomlar ve Yıldızlar’, ‘Arıların Hayatı’ ve ‘Kadınların Hijyeni’ gibi halka yönelik bilim kitaplarının büyük bir boşluğu doldurduğunu söyler.
Cemal Hakkı Selek ile Profesör Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Dr. Fritz Funck’un ‘Borçlar Kanunu’ adlı eserini ‘Türk Kanunu Medenisi ve Borçlar Kanunu’ adıyla tercüme ve şerh ederler. Kitap, Cemal Hakkı Selek’in sahibi olduğu Üniversite Kitabevi tarafından neşredilir.
Torun Pınar Selek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her aile için en az üç çocuk projesini eleştirse de dedeCemal Hakkı Selek, nüfusun artırılmasını savunan bir yazardır.
3.Cemal Hakkı Selek ‘Boğaz’daki Aşiret’ten Aybar’ın yakın arkadaşları arasında
Cemal Hakkı Selek yayıncılıktan sonra siyasetle uğraşır. Bu dönemde serbest avukatlıkla da iştigal etmiştir.
TİP’i, sendikacılar kurar. Ancak parti sonra anahtar teslimi Mehmet Ali Aybar’a teslim edilir. Aybar’la birlikte yakın arkadaşları yazar Nazife ve Adnan Cemgil, Yaşar Kemal, Moiz Gabay, Kemal Sülker ve avukatCemal Hakkı Selek de TİP’e girerler.
TİP 1965 seçimlerinde, yüzde 3 oy alarak TBMM’ye 15 milletvekili gönderir.
Cemal Hakkı Selek 15 bin 840 oy alarak TİP İzmir milletvekili seçilir. TBMM’de 13. Dönem İzmir Milletvekilliği yapar. (1965-1969) yılları arasında TİP’in meclis grup başkanvekilidir.
TBMM çalışmaları içinde Cemal Hakkı Selek’in Alparslan Türkeş’le de bir görüşmesi olmuştur. 3 Mart 1966 tarihinde TBMM’de bulunan siyasi parti liderlerinin katıldığı bir toplantı düzenlenir. Liderler toplantısınaCKMP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’le TİP Genel Başkanı Behice Boran da katılırlar. ToplantıyaTürkeş’in yanında İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Boran’ın yanında ise Cemal Hakkı Selek katılmıştır.
Çetin Altan’ın TİP’e girişini Cemal Hakkı Selek sağlar
TİP Diyarbakır Milletvekili Tarık Ziya Ekinci anlatır. TİP 15 milletvekili çıkardığı zaman aslında Çetin Altan TİP’li değildir. TİP’in bağımsız kontenjanından seçilmiştir. TİP’e girişi Cemal Hakkı Selek’in daveti üzerine gerçekleşir.
Cemal Hakkı Selek, TİP’in yayınladığı ‘Sosyal Adalet’ dergisinin sahipliğini de üstlenir. Derginin Yazı Kurulu Başkanı Sadun Aren’dir. Derginin ilk sayısı 19 Mart 1963 tarihinde yayınlanır. Dergi bir süre sonra kapatılır ve Nisan 1964’te yeniden çıkmaya başlar.
Tarih Vakfı, arşivi ciddiye alan bir kuruluş. Sol odaklı vakfın arşiv bağışçıları arasında oğul Alp Selek ve babası Cemal Hakkı Selek isimlerine de rastlarız.
Cemal Hakkı Selek 28 Eylül 1996 tarihinde İstanbul’da vefat eder.
4.Damadı Türkkaya Ataöv kayınpederini anlatıyor
Cemal Hakkı Selek, Samiye Selek ile evlidir. Üç çocukları olur. Erkek çocukları avukat siyasetçi Alp Selek, gazeteci Pınar Selek’in babasıdır. Çiftin iki kızları vardır: Canan Ataöv ve Lale Kendi…
Türkkaya Ataöv, Cemal Hakkı Selek ile Samiye Selek’in kızı Candan Ataöv ile evli.
Profesör Türkkaya Ataöv’ü Ermeni Terörü ile alakalı olumlu çalışmalarıyla hatırlıyoruz.
Ataöv, kayınpederi Cemal Hakkı Selek’in ‘namus-ı mücessem’ bir adam olduğunu söylüyor.
5.Cemal Hakkı Selek, parti ajanına Divitçioğlu’nu dinletti mi?
Yalçın Küçük de kendisi gibi birinci ve ikinci dönem TİP’inde bulunan Cemal Hakkı Selek’in çok saygıdeğer ve mütevazı bir insan olduğunu, herkes tarafından örnek alındığını söylüyor. TİP’in İstanbul Cağaloğlu’ndaki merkezinde gençlerle sohbet eder. Gençlerde “koskoca Cemal Hakkı Bey bizimle akranıymışız gibi sohbet ediyor” kanaati oluşur.
Sencer Divitçioğlu, bir kahvede, TİP için propaganda çalışması yapıyor. Bakmış bir adam sürekli not tutuyor. Not tutan adam parti ajanıymış. Divitçioğlu, parti ajanını yakalamış ve bu işi tasarlayan TİP Genel Sekreteri Cemal Hakkı Selek’i terslemiş. Yalçın Küçük, saygıdeğer yaşlı adam Cemal Hakkı Selek’in bu dinletme uygulaması üzerine “üzüldüm ve utandım” diyor.
6.Cemal Hakkı Selek, Sabahattin Ali’nin telifini vermedi mi?
Cemal Hakkı Selek, aileden kalan toprakları satıp ‘Hakikat’ gazetesini yayımlamaya başlar. ‘Hakikat’ gazetesinin yazı işleri müdürü ise sonraları ‘Milliyet’ gazetesini kuracak olan Mehmet Ali Birand’ın kayınpederi Ali Naci Karacan’dır.
Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ adlı eseri 1940 yılında Hakikat gazetesinde tefrika edilir. Yayından sonra Sabahattin Ali telif ücretini alamaz.
Sabahattin Ali telifini alamayınca, ‘Kürk Mantolu Madonna’yı yayınlayan Hakikat gazetesi sahibi Cemal Hakkı Selek’e 10 Şubat 1941 tarihinde bir mektup yazar.
Ücret ödenmemesi dışında Cemal Hakkı Selek’in Sabahattin Ali’ye davranış biçimi de rencide edicidir.Sabahattin Ali, yazı hayatında ilk defa yazısının tutmadığı suratına çarpılır. Sabahattin Ali kırgındır. Kendisinden roman istenirken popülist tefrika romancılarının tiraj başarısını yakalaması ön şart olarak bildirilmemişken, yayın sonrası başarısızlık yazara fatura edilir.
Sabahattin Ali; mektubunda kendisinden Peride Celal, Kerime Nadir ve Mükerrem Kamil Hanımlar’danbeklenilecek bir roman istemiş olunamayacağını söyler.
7.Hatime: Mısır Çarşısı’nda yedi insanımızı öldürdüler
Girişte söyledik Pınar Selek, Batıcı jakoben bir projedir. O bir proje ise projeyi yorumlamak biz yerlilerin en tabii hakkıdır.
Ve terör insanlık suçudur… Teröre alet olan üstseçkinler’den de olsa kanun karşısında hesap vermelidir.Üstseçkinler’den olmak masum insanları öldürenlere alet olmayı gerektirmiyor.
Bugün isimleri bile zikredilmeden sadece ‘7 kişi’ olarak anılan bu ülkenin aziz, mübarek ve sahipsizinsanlarının ruhuna Fatiha okuyarak bu yazıyı bitiriyorum.
HABER
Mısır Çarşısı Davası'nda Pınar Selek'e Fransız desteği 19 Aralık 2014
Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili sosyolog Pınar Selek'in yargılandığı dava öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı.
Sezgin Tanrıkulu ve Fransa'dan gelen akademisyenler
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan açıklamaya Pınar Selek'in babası aynı zamanda avukatı Alp Selek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Fransa'dan gelen akademisyenler katıldı.