Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Ahmet Kavas

Türkiye Cumhuriyeti Dakar (Senegal) Büyükelçisi


akademisyen, yazar, büyükelçi



1964 yılında Samsun’un Vezirköprü ilçesinde doğdu. Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Gürsü Köyü ilkokulunu (1975) ve Merzifon ilçesi İmam-Hatip Lisesi’ni (1982) ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni (1987) bitirdi. Türkiye Diyanet Vakfı’nın verdiği yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursuyla öğrenim için Fransa’ya gitti (1988). Paris Denis Diderot Üniversitesi Coğrafya, Tarih ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde (Université de Denis Diderot / Paris-7, Géographie, Histoire et Sciences de la Société) Afrika’da İslâm ve Müslüman Toplumlar Uzmanı Prof. Dr. Jean-Louis TRIAUD’un yanında “1835-1912 yılları arasında Osmanlı İdaresi ile Trablusgarp’daki Senusiye Hareketi’nin Münasebetleri” konulu Yüksek Lisansını (1991) ve “Fransızca Konuşulan Afrika’da Modern Arapça–İslam Eğitiminin Gelişmesi, Mali Cumhuriyeti Medreseleri, 1980-1994 Yılları arasında Başkent Bamako’nun Konumu” konulu teziyle doktor unvanı aldı. 1996 yılı Temmuz ayından itibaren Türkiye Diyanet Vakfı’nın İstanbul’daki İslâm Araştırmaları Merkezî’nde (İSAM) araştırmacı oldu. 2002 yılında doçentlik unvanını da almıştır. 2006 yılı Şubat ayında İSAM’dan ayrılarak 2011 yılı Ekim ayına kadar İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, 2013 yılı Şubat ayına kadar da İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2008 yılı Ağustos-2011 Ağustos ayı arasında Afrika konusunda Başbakanlık Müşavirliği görevini yürüttü. 2012 yılında Çad Cumhuriyeti Encemine Büyükelçiliği’ne tayin edildi. 2015 yılı Ağustos ayına kadar devam ettiği bu görevini tamamlayıp İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesindeki görevine döndü. 2019 yılı Eylül ayına kadar öğretim üyeliği yanında dekanlık görevini yürüttü. 2020 yılı Ocak ayında T.C. Dakar Büyükelçiliğine tayin edildi, 14 Nisan 2020 tarihli kararname çerçevesinde görevine 1 Haziran 2020 tarihinde başladı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi (TDV İSAM) tarafından yayınlanan İslâm Ansiklopedisi için çoğunluğu Afrika kıtası ile ilgili olmak üzere 100’e yakın madde kaleme aldı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde “Afrika”, “Osmanlı Afrikası”, “Osmanlı-Fransa Münasebetleri” ve “Osmanlı’da Dinî Hayat” üzerine araştırmalar yapmakta olup farklı dergilerde bu konularla ilgili çok sayıda makalesi, yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen ilmi toplantılarda takdim ettiği tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Kavas, Türk-Libya Dostluk Derneği başkanlığı yanında, hâlihazırda Afrika Araştırmacıları Derneği (AFAM) başkanlığı görevini yürütmeye devam etmektedir.

ESERLERİ:

1.Batı Afrika ülkelerinden Mali Cumhuriyeti’ndeki özel eğitim kurumları medreseler üzerine doktora çalışması L’enseignement Islamique en Afrique francophone: Les médersas de la République du Mali, (IRCICA, İstanbul 2003),

2.Geçmişten Günümüze Afrika (Alelmas, 3. Baskı, Yalova 2019);

3.Les Les Relations Turco - Tchadiennes (La Politique ottomane en Afrique centrale) (TİKA, İstanbul 2014);

4.Osmanlı-Afrika İlişkileri (Kitabevi, 2. Baskı, İstanbul 2013) çeşitli dergilerde yayınlanan makalelerinin bir araya getirilmesiyle kitaplaştırılarak yayınlandı.

5.Fizan Sancağı (Alelmas, Yalova 2018).




İLETİŞİM:
[email protected]




HABER

KAVAS: TUAREGLER, OSMANLI DEVLETİNE GÖNÜLDEN BAĞLANDI
23 Şubat 2013

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından bir düşünce platformuna dönüştürülen Haliç Buluşmaları’nın konusu; “Afrika’nın Geleceği ve Türkiye” konuğu ise; doktorasını Paris Üniversitesi’nde, ‘Mali Cumhuriyeti Medreseleri’ üzerine yapan, uzun yıllar Mali’de yaşayan Afrika uzmanı, Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet KAVAS’tı.

UTESAV’ın 21 Şubat 2013 Perşembe günü MÜSİAD Genel Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen buluşmaya; çeşitli basın organlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin yöneticileri, yazarlar, iş adamları ve birçok sayıda akademisyen katıldı. Buluşmada Afrika’daki yakın gelişmeler, Afrika’da emperyalistlerin planları, oyunları ve paylaştıkları haçlı sofrası masaya yatırıldı.

YÜZLERCE YILDIR AFRİKA’YI TALAN EDEN BATILILAR:
“AFRİKA’YA ÖZÜR BORCUNUZ VAR!..”

Programın açılış konuşmasını yapan UTESAV Başkanı İsrafil KURALAY: “Dünyanın ikinci büyük kıtası olan Afrika; hep zulüm, çile, işkence, sürgün ve kölelikle yaşamaya mahkûm bırakıldı. İnsanlığın özellikle de Batılı ülkelerin Afrika’ya karşı büyük bir özür borcu var. Batılılar; yıllardır, yüzyıllardır Afrika’nın hem insanlarını hem de kaynaklarını sömürerek bu hale geldiler. Ama artık Afrika kendine geliyor, toparlanıyor, yenileniyor.” dedi. Kuralay, 21.yüzyılın ikinci yarısından sonra dünyada Afrika döneminin başlayacağını ifade etti. Afrika’daki olan olaylar hakkında sağlıklı bilgi verilmediğini ifade eden Kuralay, sebebini şöyle anlattı: Çünkü biz Afrika ile ilgili haberleri, gerçekleştirilen operasyonları, Fransız ve İngiliz kaynaklı haber ajansları vasıtasıyla öğrenmekteyiz. Yani olayların hem failleri hem de haberini veren de onlar olduğu için bize aktarılanların ne kadarı gerçek ne kadarı doğru bilmiyoruz. Kuralay konuşmasını 21.Yüzyılın insanlığa ve Afrika’ya huzur, barış getirmesi temennisinde bulundu.

AFRİKA KITASININ GERÇEK NÜFUS SAYISI 1 MİLYAR OLAMAZ!..

Haliç Buluşması’nın konuğu Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas ise, Afrika’nın tarihî, siyasî, etnik ve sosyal durumunu veciz şekilde özetleyerek çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kavas: “Öncelikle dünya nüfusu meselesinde Afrika’ya çok büyük haksızlık yapılmaktadır. 54 Afrika ülkesinin nüfusunun ciddî manada sayım yapılmadan afakî ve on yıl öncesinin tahminleriyle bilgilendirme yapıldığını ve. Afrika kıtasının nüfusunun 1 milyar olarak dillendirilmesi, kıtaya karşı yapılan haksız bir propagandadır.” dedi.
Kavas konuyla ilgili ; “Ben yıllardır Afrika’da yaptığım çalışmalar neticesinde bir değerlendirme yapacak olursam bence, kıtanın nüfusunun 1 milyar değil, 1,5 milyar hatta yaklaşık iki milyar olduğunu söylemek mümkündür.” Açıklamalarında bulundu.

Kavas; ”İkinci bir husus olarak da dünya kaynaklarının %22’sinin Afrika’da yer aldığı söyleniyor batılılar tarafından. Bence bilinçli bir çarpıtma, yanlış bilgilendirme yapılmaktadır. Afrika’nın kaynaklarının % 22 ‘den fazla olduğunu düşünüyorum. Çünkü hep tahmini bilgiler veriliyor, kıtada batılıların daha hiç gitmedikleri, gidemedikleri yerler var.” dedi.

Büyükelçi; “Üçüncü bir husus da Afrika’nın dinî kimliği konusunda da yine yanlış bilgilendirme söz konusudur. Afrika’da misyonerlerin çok ciddî Hıristiyanlaştırma çalışmaları yaptığını ama buna rağmen Müslüman nüfusun söylenenden daha fazla olduğu bir gerçek.” dedi. Afrika uzmanı Kavas, Afrika’nın geleceğini etkileyecek çok farklı hamlelerin gerçekleştiğini, bu hamlelerin bazılarının içerden bazılarının Asya’dan bazılarının da Avrupa’dan geldiğini dile getirdi.

“AFRİKA ÇİN OLABİLİR”

Afrika'nın ekonomik anlamda Çin'e rakip olabileceğini vurgulayan Ahmet Kavas, Afrika'da kalkınmalar yaşandığını kaydetti. Afrika Birliği'nin Birleşmiş Milletler (BM) gibi işlevler olması için çalışıldığını ifade eden Kavas, Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin bunun finansörü olduğunu belirtti. Kavas, Kaddafi'nin Afrika'da Merkez Bankası gibi bir çalışma yaptığının söylendiğini de kaydetti. Libya’daki gelişmelere bu perspektiften de bakmak gerektiğini hatırlattı.

KAVAS: TUAREGLER, OSMANLI DEVLETİNE GÖNÜLDEN BAĞLANDI

UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı İsrafil Kuralay'ın evsahipliğinde konuşan Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika ile ilgili bilgiler paylaştı. Sahra'da hür yaşayan insanlar Fransızlar gelene kadar hiç kimseye tabi olmadığını ve hiçbir devletin tebaası olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kavas, Tuareglerin Fransız işgalini gördükten sonra Osmanlı devletine gönülden bağlandığını söyledi. Tuareglerin kuzey Tuaregler ve güney Tuaregler diye ikiye ayrıldığını kaydeden Kavas, kuzeydekiler Libya ve Cezayir sınırında, güneydekiler Mali ve Nijer sınırında olduklarını ve toplam 6 milyon civarında nüfusları olduğunu belirtti. Kavas, kuzey Tuareglerinin Osmanlı devletine tabi olduklarını kaydetti.

“YERYÜZÜNDE 200 BİN KATOLİK OKUL VAR”

Geçen yılki sayısal verilere göre yeryüzünde 200 bin katolik okul olduğunu, 2 milyon öğretmen ve personel, 40 milyonda öğrenci olduğunu belirten Kavas, “Bu okullarda, isteyene dört dörtlük Hıristiyanlık eğitimi veriliyor. Afrika'da misyonerlerin, Müslümanları Hıristiyanlaştırırken, en kuvvetli kullandıkları silahtan birisi eğitimdir” dedi.

ÖNCE KAZANDIR SONRA KAZAN!..

Ahmet Kavas, Afrika’nın ekonomik durumunu da değerlendirerek iş adamlarına önemli hatırlatmalarda bulundu. İş adamlarının önce Afrika’nın insanlarına kazandırmak, onlar kalkındırmak gerektiğini, daha sonra da kazanmayı düşünmeleri konusunda bilgilendirdi. Biz Avrupalılar gibi sömürgeci olamayız, onlara Osmanlı’da olduğu gibi hizmet götürüp öz kimliklerini kazandırmamız gerektiğini söyledi. Türkiye’nin de Afrika ile ilgili artık projelerinin olduğunu, iş adamlarımızın artık Afrika’ya gitmeye başladığını, Fransız hava yollarından sonra ikinci büyük hava yolunun Türk Hava Yolları olduğunu ve yakın zamanda da Fransızları da geçeceğini ifade etti.

Kavas: “2011 yılında Fransa’daki bir araştırma grubu, Afrika’daki etkin yeni aktörler olarak kıtaya ilgi duyan 4 ülke ülkeyi tesbit ediyor. Bunlar: Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye. Oysa bunların haricinde Batılı devletlerle birlikte Japonya da ilgi duymaktadır. Çünkü dünyada şu an ekilebilir olup da ekilemeyen arazilerin %60 ‘ı Afrika kıtasında yer almaktadır. Çin başta olmak üzere Hindistan Afrika kıtasındaki ekilebilir arzileri satın almakta ve tarım faaliyetleri yürütmektedir.” dedi.

İŞ ADAMLARI AFRİKA’YA GİDERKEN BİLİMADAMLARINI DA GÖTÜRSÜN!..

Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Vakfı (ORDAF) Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ise, basın mensuplarının, yazarlarımızın Afrika’yı daha araştırması, hakkında haber yapması gündemde tutması gerektiğinin altını çizdi.
Ayrıca Afrika’ya gidecek iş adamlarımızın yanlarında mühendislerle beraber, bilim adamı, tarihçi, araştırmacı götürmelerini önerdi. Eğer böyle yapılırsa Afrika konusunda ilerleme kaydedileceğini ifade etti.







Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com