Arslan Tekin ( 1953)
gazeteci, yazar



1953 yılında Yozgat’ın Yerköy kazasında doğdu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi ilçesinde, üniversiteyi A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde tamamladı (1977). Suudi Arabistan-Riyad’da Melik Suud Üniversitesinde iki dönem okudu. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Kürsüsünde “İbn-i Kesîr Tercümesi (4. Cilt, 1. Kısım) - Dil Özellikleri, Metin, Sözlük” teziyle Eski Anadolu Türkçesi sahasında doktorasını tamamladı.

Lise yıllarında başladığı gazeteciliğine İstanbul’da profesyonel olarak devam etti. Kısa bir süre Başbakanlık Osmanlı Arşiv Dairesi’nde Osmanlı belgelerinin tasnifinde vazife aldı (1979-1981). Hergün, Tercüman, Milliyet, Ortadoğu, Yeni Günaydın, Akşam, Türkiye ve Yeniçağ gazetelerinde muhabir, redaktör, haber müdürü, yazı işleri müdürü, köşe yazarı, röportaj yazarı olarak çalıştı. İspanya Bask bölgesinden Özbekistan’a; Yemen’den Çeçenistan’a 20 dolayında ülkeyi gezerek röportajlar yaptı. 1992’de “Bulgaristan”; 1996’da, “Ürperten İtiraflar”, 1998’de “Aynaroz’un İç Yüzü” seri röportajlarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ödüllerini aldı.

Acun-Türkçe’nin Gücü adıyla aylık bir dil dergisi çıkardı (2 sayı, Ağustos-Eylül 1993). Haftalık siyasî Türk Haber gazetesini kurdu ve genel yayın müdürlüğünü yaptı (24 sayı,2002).

Uluslararası Hoca Ahmet Yesevî Türk-Kazak Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde (Kazakistan) ders verdi (2004-2006). ATATV’de program danışmanlığı yaptı. Halen Yeniçağ gazetesinin köşe yazarıdır.

ESERLERİ:

Yazıcıoğlu Ahmed- Bîcân-Envarü’l-Âşıkîn (Melek Tekin ile, 1983), Süleyman Çelebi-Mevlid (Vesiletü’n-Necat (1983), Kovulacak Güçler (Yazılar, 1993), Balkan Volkanı (Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan röportajları, 1993), İbn-i Kesîr Tercümesi (4. cilt, 1. kısım) - Dil Özellikleri, Metin, Sözlük (1998), Alparslan Türkeş ve Liderlik (2012), İmralı’daki Konuk (Abdullah Öcalan’ın Yargılamasında İmralı’dan gözlemler, 2 cilt, 1999), Ata Yurda Yolculuk (Özbekistan röportajları, 2003), Edebiyatımızda İsimler ve Terimler (Yenilenmiş 4, bs. 2010; Edebiyatımızda İsimler ve Edebiyatımızda Terimler adlarıyla iki ayrı kitap, 1912), Türk Yurdu (Osmanlı yazısıyla
çıkan sayılarının yeni harflere aktarılması, 17 cilt, 1999-2002), Milliyetçi Hareket’te Devlet Bahçeli Dönemi (2001) Aynaroz Papazı (Macaristan, Gürcistan, Yunanistan-Aynaroz Yarımadası, Ukrayna, Ahıskalılar, Türkmenistan röportajları, 2005), Çeçen Gülü (Bask Bölgesi, İsrail-Filistin, İran, Çeçenistan röportajları, 2005), Gökkonuksal Avrat-Türkçenin Türkçesi (Dil tenkitleri, 2009), Alevîler ve Bektaşîler Arasında (Arnavutluk, Makedonya Bektaşîleri ve Anadolu Alevileri arasında röportajlar, incelemeler, 2009), Türk Yılı 1928 (Yusuf Akçura’nın Türk Yurdu’nun ilâvesi olarak hazırladığı eserin yeni harflerle yayını, Ahmet Zeki İzgöer ile, 2009), Anadolu Mecmuası (1924-1925 yılları arasında çıkan 12 sayılık derginin yeni yazıya aktarılması, A. Z. İzgöer ile, 2011), Yerin ve Göğün Oğlu Mete Han (2011), Türk’ün Tarihi (2012), Akşemsettin Fatih Fetih (1912), Selçuklu Tarihi (2013), Alamut’un Büyüsü-Haşhaşîler-Sır ve Ölüm (2013), Türk Adını Silme Planı (2013), Dergâh (1921-1923 arası 42 sayı çıkan derginin yeni yazıya aktarılması, A. Z. İzgöer ile, 3 2014), Muhsin Başkan (2014), Enver Paşa ve Dönemi (2016), Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu ve Ertuğrul Gazi (2017), Resimli Kitap (1911-1913 yılları arasında 51 sayı çıkan derginin yeni harflere aktarılan ilk 18 sayısı, 3 cilt, 2017), Üç Tarz-ı Siyaset ve Tartışmalar (Yusuf Akçura’nın makalesi ve imzalı imzasız verilen cevaplar, 2018), Ömer Seyfettin-Tük Ülküsü (2020).




HAKKINDA YAZILANLAR

Arslan Tekin’den herkes için dev bir eser

Dr. Arslan Tekin, hem edebiyatçı, hem gazeteci kimliğiyle önemli eserlere imza atıyor.
“Edebiyatımızda İsimler ve Terimler” Arslan Tekin’in son çalışması diyebiliriz. Dördüncü baskısı yapılan eserin hemen bütün maddelerini gözden geçirmiş, yeniden yazmış ve çok sayıda yeni madde eklemiş. İlk baskıya oranla yarı yarıya, üçüncü baskıya aranla üçte bir sayfa sayısı artmış. Herkesin elinde olması, mutlaka göz atması gereken son derece faydalı bir kitap.

Türk edebiyatını edebiyatçıları ve kavramlarıyla başlangıcından alarak bugüne madde madde taşıyor.
Arslan Tekin bir üslûp adamı, titiz bir araştırıcı. Ayrıca gazeteciliğinin pratikliğini eserlerinin her satırında hissettiren, merak uyandırıcı bir kaleme sahip.

Bir özelliği fikrini ilmiyle karıştırmamış… Gazeteciliğinde yaman bir polemikçi olarak bildiğimiz Arslan Tekin, “Edebiyatımızda İsimler ve Terimler”de herkesin hakkını vermiş, sağ-sol ayırmamış. Edebiyata bir şeyler katan her ismi kitapta görmek mümkün. Arslan Tekin’in kitabı ortaya çıkana kadar, belli kesim sadece belli ideolojik görüştekileri ve artık vazgeçilemeyen herkesin bildiği, kitapta bulamazsa eksiklik göreceği isimleri alırlar, değerlendirmelerini de belli perspektiften yaparlardı. Arslan Tekin, bir bakıma aşılmayan bu tabuyu yıktı ve görülmek istenmeyen, yok sayılan kıymetleri de edebiyat tarihine intikal ettirdi.

Bilge Oğuz yayınları, “Edebiyatımızın İsimler ve terimler” kitabının arka kapağında şu bilgileri veriyor:
“Edebiyatımızda İsimler ve Terimler Dr. Arslan Tekin’in artık klasikleşmiş bir eseridir.
Gerek isimleri gerekse terimleri, sıradan, alışılmış anlatımın dışında, satır arası bilgileri öne çıkararak yoğurmuş ve özel bir dağarcık ortaya koymuştur.

Edebiyatı ve okumayı sevdirdiğine inandığımız bir eseri elinizde tutuyorsunuz.

Edebiyatımızda İsimler ve Terimler, ne belli bir yaşa, ne belli bir kesime hitap ediyor. Her yaştan, her katmandan insan eserde kendisi için bir şey bulacak, çok yönlü bir bakış açısı yakalayacaktır.
İsimlerde kimsenin eksiği ve kimsenin fazlası verilmemiştir. Hangi şartlarda yetiştiklerini göstermek için mümkün olduğu kadar ayrıntı gösterilmiştir.

Bilgi çağında dünya çok küçülmüştür; Türk edebiyatçıları üzerinde etkili olmuş, Türkçede okunan yabancı yazarlar da kitaba alınmıştır.
İsimler ve terimler iç içe alfabetik sırayla verilmiştir. Çünkü, yazarların eserleriyle terimler ortaya çıkmıştır. Terimlerde örnekler ise yazarların eserlerinden seçilmiştir.

Edebiyatımızda İsimler ve Terimler’in bu baskısı önceki baskılardan daha farklı işlenmiş, yeni bilgilere göre hemen bütün madde elden geçmiş, yeni isimler ve terimler eklenmiştir.

Türk edebiyatçılar 1900 dolayındadır. Yabancı edebiyatçılar 200’e yakındır. Terim sayısı 800’ün üzerindedir. Örnek sayısı da aynı orandadır. Örneklerle de yetinilmemiş, yerine göre okuma parçalarıyla konular daha açılmıştır.
Dr. Arslan Tekin’in yıllara yayın emeğinin ürünü Edebiyatımızda İsimler ve Terimler herkesin kütüphanesinde, elinin altında bulunması gereken bir eserdir. Bu hacimdeki bir eseri tek ciltte vererek kullanım kolaylığı sağlamak istedik.”
*

Arslan Tekin, aynı zamanda bir Türk Dili doktoru olarak dilimiz üzerine de kafa yordu. Dil yanlışlarına dair çalışmalarını “Gökkonuksal Avrat- Türkçenin Türkçesi”, Alevîlik ve Bektaşîlik üzerine çalışmasını “Alevîler ve Bektaşîler Arasında”, Balkan röportajlarını “Balkan Volkanı”, Yunanistan röportajlarını “Aynaroz Papazı”, Çeçenistan ve Bosna Hersek röportajlarını “Çeçen Gülü”, PKK’nın başının İmralı’daki duruşmalarının hepsini takip ederek yazılmayanları “İmralı’daki Konuk”, Orta Asya izlenimlerini “Ana Yurda Yulculuk”, Alparslan Türkeş’in liderliğini ve mücadelesini “Alparslan Türkeş ve Liderlik” kitaplarında topladı.

“Bütün Eserleri” Bilgeoğuz Yayınları arasında sırasıyla çıkıyor.

1290 sayfayı bulan büyük boy “Edebiyatımızda İsimler ve Terimler”i Bilgeoğuz Yayınlarından isteyebilirsiniz. (Tel. 0212 527 33 64)





GÖRÜŞ

“Biyografi Kitabı” , ilmî bir çalışmadır

Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Tekin, Mahmut Çetin'in 'Biyografi Kitabı'nı yorumladı

Kendi 'kahramanınız'ı tanımazsanız...
Arslan Tekin
Yeniçağ 22 Ocak 2012

Türk sosyolojisine “Boğazdaki Aşiret”i armağan eden Mahmut Çetin “Biyografi Kitabı”ıyla karşımızda... Uzun zamandır böyle bir çalışma bekliyorduk. Mahmut Çetin’in neredeyse bütün yayınları biyografi ve “insan”ın iç yüzüne dairdir. Amiyane tabirle, Mahmut Çetin büyük bir cesaret göstererek “Türk”e yabancılaşmış, satılık ruhların ipliğini pazara çıkarmıştır.

İnsanın bir görünen yüzü vardır, bir de “karine”yle bilinebilecek iç yüzü... Mahmut Çetin yıllar yılı, kıyıda köşede ne bilgi bulmuşsa dağarcığına atmış, zamanı geldikçe bu bilgileri birbirine ulamış, analitik süzgeçten geçirdikten sonra bize ulaştırmıştır. “Boğazdaki Aşiret”, klanların cemiyetimiz üzerine nasıl gölge düşürdüğünü gösterir. “X İlişkiler”, kimin eli kimin cebinde, bütün çıplaklığıyla ortaya koyar. “Aydın Yabancılaşması”, içinden çıktığı topluma sırt çevirenleri didikler.

Son eseri, büyük emek ürünü “Biyografi Kitabı” , ilmî bir çalışmadır; bize biyografinin nasıl yazılacağını anlatır.

Mahmut Çetin, kapağa bir Afrika atasözünü koymuş:
“Arslanlar kendi tarihçilerini ortaya çıkarmadıkları sürece, tarih, avcıların kahramanlık hikâyelerinden oluşmaya devam edecektir.”

Bizim eksiğimiz, çok az yazmamızdır. Kendi “kahramanlarımız”ı bilmeyince, başkalarının “kahramanları”nda kendimizi arıyoruz!
Biyografi birinci derecede önem verdiğim bir konudur. “Edebiyatımızda İsimler”i biliyorsunuz. Mahmut Çetin bu kitabımın üzerinde neden durduğumun yakın tanıdığıdır ve bana hak verir. Biz “biz”i yazmazsak, başkaları “biz”i asla yazmaz; düsturum budur! Bundan ne demek istediğimi kitabımı karıştırınca anlarsınız. Herkes, hak ettiği kadar yer kaplamalıdır!

***

Prof. Dr. Ali Birinci Üstadımız zamanımızda biyografinin pîridir. “Yakın tarihin alaca karanlığı”nda kalmış kişiler üzerine derin araştırmalar yapmış ve bunları kalın kalın ciltler hâlinde yayınlamıştır.

Ali Birinci, biyografinin önemini anlatırken, biyografinin örnek insanların hayatını ele alarak yeni nesillere yol gösterdiğini işaret eder: “İyi ve başarılı insanları tanımak, iyi nesiller yetiştirmenin de ilk ve en tesirli vasıtasıdır.” (“Biyografi kitapları ne işe yarar?, Prof. Dr. Ali Birinci ile Konuşma”, Dergâh, S. 127, Temmuz 2001)
Biyografi, bir hayatı, eğitici yönleriyle model olarak sunar. Beşir Ayvazoğlu’nun dediği gibi, biyografi, hazır hayat tecrübesidir.\super
Biyografi yazarı Claire Tomalin’e göre, “Başka bir hayatla temas kurduğunuzda, sürprizler birbirini izler ve bu çok hoş bir şeydir.”

Dursun Gürlek, sohbetleri ve biyografik çalışmalarıyla tanınan kıymetli bir kültür adamımızdır. “Ayaklı Kütüphaneler”i yazmıştır. Dursun Gürlek de, “Kültür insanlarını tanımak ve anlatmak kadar güzel bir şey yoktur”der. Ona göre kültür yolculuğuna çıkmak için, kültür insanlarını, âbideleşen şahsiyetleri tanımak gerekir. Ne var ki bu insanların bir çoğu unutulmuş, tarihin derinliklerine gömülmüştür.

***

Yeni Türk edebiyatı sahasının yaşayan büyük otoritesi Prof. Dr. Orhan Okay, çok doğru söylüyor: “Biyografi tarihin üvey evlâdıdır.”
Hâlbuki tarih kişilerle vardır. Kişileri tanıdıkça tarihi doğru yorumlarız.

“Biyografi Kitabı”nda biyografinin tanımı, özellikleri, biyografi ve belge ilişkisi, biyografi yazımının süreçleri, tarihte ve günümüzde biyografi, biyografinin diğer alanlarla ilişkisi, biyografi kimlik ilişkisi, görüntü ve sesle biyografinin teşekkülü, biyografik dokümanlar, Cv’nin hikayesi, Dünyada ve Türkiye’de biyografi araştırmaları ara başlıklarıyla ayrıntıları aralarsak kitabın önemini daha iyi kavrarız.

Mahmut Çetin televizyonculuk döneminde, biyografiyle de ilgili dokümanter, kültür-sanat ve tartışma programları yapmıştır.

Çok önce kurduğu “www.biyografi.net” bugün Türkçenin vazgeçilmez kaynak sitelerinden biridir.
“Biyografi Kitabı” araştırıcılar ve öğrenciler yanında meraklıların da el altında bulunduracağı bir kaynak eserdir.
(Biyografi.net Yayınları, 0542 235 72 49)




HABER

Eski dergiler ikinci baharını yaşıyor
Zaman 2 Ağustos 2014

Sanat, edebiyat ve düşünce tarihi incelenirken bir devre tutulacak en iyi ayna vazifesi gören edebiyat dergileri, dönemin fikirleri, edebiyat dünyasına katılan yeni isimleri, akımları en iyi gösteren belgelerdir.

Ne var ki harf inkılâbı öncesinde çıkmış ve eski yazıyla vücut bulmuş dergiler, tıpkı diğer edebî eserler gibi toplumdan ayrı ve mahzun kalmışlar ve 1928 yılı öncesi herkes için ulaşılır olmaktan çıkar. Türk Edebiyatı Dergisi, ağustos sayısında “Eski dergilerin ikinci baharı” başlığıyla çıktı ve “ulaşılmaz ve okunamaz” dergilerin günümüze aktarılışını ele aldı. Beşir Ayvazoğlu'nun ‘Hasbıhal' yazısında belirttiği gibi hiç olmazsa ana düşünce akımlarını temsil eden önemli dergiler Kültür Bakanlığı, üniversiteler, TTK ve TDK gibi kurumlar tarafından günümüze kazandırılmalıydı. Ayvazoğlu, “Ancak bu kurumlar asıl görevlerini yerine getirmedikleri için böyle büyük işlere tek tek fertler soyunuyor.” diyor ve Türk Yurdu, Anadolu Mecmuası ve Dergâh gibi önemli dergileri yeni harflere aktaran Dr. Arslan Tekin'den ve tıpkıbasımı yapılan dergilerden bahsediyor.

Ayvazoğlu'nun tespitiyle tıpkıbasımı yapılan ilk dergi Orhan Veli ve arkadaşları tarafından 1949 ve 50 tarihleri arasında, 28 sayı çıkarılan “Yaprak” dergisi. Daha sonra tıpkıbasımı yapılan dergiler arasında ise Yakup Kadri ve arkadaşlarının çıkardığı “Kadro”, Necip Fazıl'ın 1936 yılında 17 sayı çıkarabildiği “Ağaç” dergisi bulunuyor. Yeni yazıya aktarılarak günümüz okuyucusuyla buluşturulan dergilerden bazıları ise M. Ertuğrul Düzdağ'ın büyük bir titizlikle üzerinde çalışarak çevirdiği Derviş Vahdetî'nin “Volkan” dergisi, Arslan Tekin'in kazandırdığı “Türk Yurdu” dergisi, İsmail Parlatır ve Nurullah Çetin tarafından yeni harflere aktarılan Ali Canip, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp'in “Genç Kalemler” dergisi, Cüneyd Okay'ın çevirisiyle “Türk Derneği”, Ali Fuat Bilkan ve Ömer Çakır tarafından aktarılan “Harp Mecmuası”. Bunların dışında “Sıratımüstakim”, “Dergâh”, “Anadolu Mecmuası” ve “Birlik” dergileri de yeni harflere kazandırılan dergiler arasında. Türk Edebiyatı dergisinin son sayısında ayrıca Sadık Kutalmış'ın Arslan Tekin'le gerçekleştirdiği bir söyleşi yer alıyor.




HABER

‘TURANCILIK’ BİLDİRGESİ


Turan ülküsü; bazı çevrelerce hayalci bir düşünce olarak yaftalanıp değersizleştirilmeye çalışılmıştır. Hâlbuki bu yüce ülkü; Türk’e muhteşem tarihinin yüklemiş olduğu sorumlulukların özüdür. Bu yüzden çağın şartlarına uygun biçimde yeniden tanımlanıp gündeme taşınması zaruri hâle gelmiştir.

Turan, Türk birliğidir. Kişilerle gönül, devletlerle iş birliğini amaçladığı gibi; Türklük duygusunun canlanmasında önemli rolü olan Gaspıralı İsmail Bey’in “Dilde, fikirde, işte birlik” düşüncesinin hayata geçirilmesini hedef alır.

Turancılık, tarihi, töresi, ahlakı, coğrafyası, mitolojisi ve sanatıyla Türk uygarlığından beslenen millîbir
düşünce sistemidir.

Turancılık düşüncesinin günümüzdeki ilk amacı, Türk devletlerinin sınırlarının birleştirilmesi değil; siyaset, ekonomi, ticaret, eğitim, silahlı kuvvetler gibi hayatın pek çok alanında iş birliği yapılmasını sağlamaktır.

Turancılık, Türk milletine dönük bir yapıyı ifade eder. Dünyanın neresinde bir Türk varsa, Turan ülküsünün doğal temsilcisidir.

Turancılık, bütün Türklerin refahını, bağımsız yaşamasını ve millî kimliğinin korunmasını amaç edinmiştir. Türk uygarlığı; sömürgeci ve insanlığı yok sayan bir zihnin değil, insanlık değerlerini önceleyen bir düşüncenin ürünüdür. Bu yüzden tarih boyunca sömürgecileri ürküten, mazlumlara güven veren bir sığınak olmuştur. Turan, bunalımda olan insanlık için de güvenli bir dünya sağlayacaktır. Türk Devletlerinin dayanışmasını ve iş birliğini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen Turancılık, bu devletlerin diğer ülkelerle ilişkilerine karşı ve müdahil değildir. Turan ülküsünün, Türk milleti ve devletleri dışındaki ülkeler ve toplumlarla ilişkileri açısından olumsuz değil; aksine geniş bir coğrafya ile teması sağlayacağından dolayı olumlu etkileri olacaktır. Ancak, Turancılık, Türk devletlerinin karşılaşacağı muhtemel tehditler karşısında birlikte hareket etmeyi ve iş birliğini zorunlu kabul eder. Karabağ'da, Azerbaycan'la Türkiye birlikte hareket etmiş ve işgal altındaki toprakların büyük kısmını kurtarmışlardır. Bu durum, iki Türk devletinin iş birliğinin somut sonucudur.

Turancılık, hiçbir millete düşmanlığı amaç edinmez. Turancılığı "ırkçılık", "gericilik" diye yaftalayanlar kesinlikle ya gafil, ya art niyetli, ya da Türklüğün bilinçli düşmanlarıdır.

Turancılık; günümüzde çeşitli devletlerin ortak değerleriyle oluşturduğu birliklerin, Turan coğrafyasındaki somutlaşmış biçimi olan Turan ülkeleri iş birliğidir. Bu ülkü; Türk devletleri arasında serbest geçiş ve dolaşım kolaylığı sağlamayı, her alanda iş birliğini kolaylaştırmayı, iş ve güç birliğiyle Türk milletini en iyi şartlara kavuşturmayı, Türklerin toplumun bir parçası olarak varlığını devam ettirdiği ülkelerle ilişkileri geliştirmeyi, dünyanın neresinde olursa olsun, her soydaşımızla iletişim sağlayabilmeyi hedefler.

Türklük ve Türk dünyası için faaliyet gösteren kuruluşlar bir araya gelmeli, ortak akılla Turan’a yürüyecek bir yol çizmelidir. Bütün Türklerin gururla birbirine söyleyeceği 'Siz varsanız, biz varız.’ cümlesi, Turan ülküsünün başlangıç noktası olmalıdır. 20. yüzyılın başlarında bütün Türklüğün saldırıya uğradığı, zaferle çıkanın yalnızca Türkiye Türkleri olduğu unutulmamalıdır. "Siz varsanız, biz varız." cümlesinin göstermiş olduğu asıl anlam budur.

Sonuç olarak bütün Türkler birbirlerinin teminatıdır!

Türk aydınları olarak, içi boşaltılmaya çalışılan Turan ülkümüzün çağın şartlarına uygun bir şekilde yeniden hayat bulması, doğru tanımlanması, somutlaştırılması ve dünya Türklüğünü, özellikle genç kuşakları heyecanlandıracak etkin bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yukarıda sıralanan düşüncelerle hazırlanan bu bildirgenin, Türk milleti ve devletlerinin tercihlerinde dikkate alınmasını diliyoruz.

Türk ve dünya kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

DTCF AKADEMİ

BİLDİRGEYİ İMZALAYANLAR

1 A.Yağmur TUNALI Yazar – Şair
2 Abdullah ŞALCI Eğitimci - Siyasetçi
3 Ahmet BAYRAKTAR Eğitimci
4 Ahmet DALAR Eğitimci
5 Ahmet HACIOĞLU Eğitimci
6 Ahmet KORGALI Eğitimci
7 Ahmet VAR Eğitimci
8 Ali BAYRAK Eğitimci
9 Ali KUZENCİK Eğitimci
10 Ali Osman KAPÇI Eğitimci
11 Ali YÖNTEM Eğitimci
12 Ali SABUNCUOĞLU Eğitimci
13 Arslan KÜÇÜKYILDIZ Yapımcı – Yönetmen - Yazar
14 Ayhan ACAR Eğitimci
15 Ayşe TAMER Eğitimci
16 Ayten ALTAYLI Eğitimci
17 Baki KARABIÇAK İşadamı
18 Bayram SÖNMEZ E. Öğretim Görevlisi
19 Behçet Kemal GÜRSOY Eğitimci
20 Bilgi YILMAZ Eğitimci
21 Birol ONAT Eğitimci
22 Bünyamin AKSUNGUR Sanatçı - Yapımcı - Yönetmen
23 Bünyamin TIRAŞ Eğitimci
24 Celal DEMİRAY Eğitimci
25 Cengiz ASLAN Araştırmacı Yazar
26 Doç. Dr. Mehmet SARI Akademisyen
27 Doç. Dr. Yusuf Ziya BİLDİRİCİ Akademisyen
28 Doç. Dr. Vahit ÇALIŞIR Akademisyen
29 Dr. Arslan TEKİN Eğitimci - Gazeteci - Yazar
30 Dr. Ayhan PALA Akademisyen
31 Dr. Fahri ATASOY Akademisyen
32 Dr. İbrahim KARAER Akademisyen
33 Dr. İlhan PALALI Akademisyen
34 Dr. Kürşat KURTULGAN Akademisyen
35 Dr. Leyla KAPLAN Akademisyen
36 Dr. Muzaffer KILIÇ Akademisyen
37 Dr. Süleyman ÜNÜVAR Akademisyen
38 Dr. Zülal DEMİREZEN Akademisyen
39 Dursun KEPÇEOĞLU Eğitimci - Şair
40 Ercan ÇALIŞKAN Eğitimci - Yazar
41 Ercan KARAYERLİ Eğitimci
42 Ercan PEHLİVAN Eğitimci
43 Ergin DEMELİOĞLU Eğitimci
44 Erkan ÖLMEZ Eğitimci
45 Erol AKŞEN Eğitimci
46 Esat BÜTÜN Eğitimci - 20. Dönem Milletvekili
47 Esat PALAMUTOĞLU Eğitimci
48 Ethem GÖKTÜRK Eğitimci
49 Fahri ÇETİNKAYA Eğitimci
50 Fatma ERDOĞDU Eğitimci
51 Fatma ARICA ÖLMEZ Eğitimci
52 Fatma KOÇ ÖZKUL E. Öğretim Görevlisi
53 Feridun YILDIZ Eğitimci - Gazeteci - Siyasetçi
54 Fikriye ARAZ ÖZTÜRK Eğitimci
55 Firdevs AKGÜN Eğitimci
56 Fitnaz BULUT Eğitimci
57 Gökhan TÜRKMENOĞLU Eğitimci
58 Gürol DELİCE Eğitimci
59 Hakan GEDİK Eğitimci
60 Halil YİĞİT Eğitimci
61 Halit TOKGÖZ Eğitimci
62 Haluk FATI Eğitimci
63 Haluk GÖKÇE Eğitimci
64 Hanife DEMİRHAN Eğitimci
65 Hasan Ali DOĞAN E. Öğretim Üyesi
66 Hasan TÜLKAY Eğitimci
67 Hasan KALLİMCİ Yazar
68 Hatice DEVRİM Eğitimci
69 Hayret YILDIZ Eğitimci
70 Hikmet MERT Eğitimci
71 Hilmi OLCA Eğitimci
72 Hüseyin DENİZ Eğitimci
73 Hüseyin IŞIK Eğitimci
74 İbrahim ARIKOĞLU Eğitimci
75 İbrahim EKİNCİ Eğitimci
76 İbrahim ŞEKER Eğitimci
77 İbrahim YALÇINKAYA Eğitimci
78 İlyas COŞKUN Eğitimci
79 İrfan KOCAKAHYA Eğitimci - TFF Gözlemci
80 İrfan YILMAZ Eğitimci
81 İsmail DEMİRHAN E. Vali Yard.
82 İsmail KANDEMİR Eğitimci
83 İsmail ŞENOL Gediz E. Belediye Başkanı
84 İsmail ÜNLÜ Eğitimci
85 İsmail VAYVAYLI Eğitimci
86 İsmet İPEK E. Müze Müdürü
87 Levent ÇAĞIRAN Eğitimci
88 Mehmet AYKANAT Eğitimci
89 Mehmet Gökhan TÜRKMENOĞLU Eğitimci
90 Mehmet YAPRAK Eğitimci - Hukukçu
91 Mehmet YEŞİLÖZ Eğitimci
92 Mehmet YILMAZ Eğitimci
93 Meral GÖKDEMİR Eğitimci
94 Meryem KARACA Eğitimci
95 Metin TÜRKOĞLU Eğitimci
96 Metin DAĞISTAN Eğitimci
97 Metin ÖZDEMİR Eğitimci - E. Albay
98 Muharrem ERDOĞAN Eğitimci - E. Albay
99 Muharrem KILIÇ Araştırmacı Yazar - Şair
100 Muhittin GÜMÜŞ Eğitimci
101 Mukadder ALTAYLI Eğitimci
102 Murat ÖZYİĞİT Eğitimci
103 Musa AŞIK Eğitimci
104 Mustafa ERKILAVUZ Eğitimci
105 Mustafa ERTÜRK Eğitimci
106 Mustafa KAPLAN Eğitimci - Hukukçu
107 Mustafa SÖNMEZ Eğitimci
108 Mustafa Tanju GÖZER Eğitimci
109 Mustafa TOMBULOĞLU Eğitimci - Gazeteci
110 Mustafa ÜMİT Eğitimci
111 Mümin BÜYÜK Eğitimci
112 Münir TAŞBAŞ Eğitimci
113 Naim AYDOĞDU Eğitimci
114 Necmettin ÖZGÜRSOY Eğitimci
115 Nevzat KAVUN Eğitimci
116 Nur ÖZBAY Eğitimci
117 Nuray SAKALLI AÇIKGÖZ Eğitimci
118 Nurcan KANDEMİR Eğitimci
119 Nurettin SATKIN Eğitimci - Hukukçu
120 Nurhayat PALAMUTOĞLU Eğitimci
121 Nurten ALTUNTAŞ Eğitimci
122 Oğuz Beyler KOÇLU Eğitimci - Hukukçu
123 Osman KARA Eğitimci
124 Osman KAYA Eğitimci
125 Osman KÖROĞLU Eğitimci
126 Osman YALNIZ Eğitimci
127 Ömer Faruk BEYCEOĞLU Eğitimci
128 Ömer Faruk ŞANLI Eğitimci
129 Prof. Dr. Ayfer ÖZÇELİK Akademisyen
130 Prof. Dr. Ayşe İLKER Akademisyen
131 Prof. Dr.Dursun YILDIRIM Akademisyen
132 Prof. Dr. Erdal AÇIKSES Akademisyen
133 Prof. Dr. Hale ŞIVGIN Akademisyen
134 Prof. Dr. Halit ÇAL Akademisyen
135 Prof. Dr. İsmail ÖZÇELİK Akademisyen
136 Prof. Dr. Kadir KASALAK Akademisyen
137 Prof. Dr. Kenan Ziya TAŞ Akademisyen
138 Prof. Dr. Mehmet AKGÜN Akademisyen
139 Prof. Dr. Mehmet ŞAHİNGÖZ Akademisyen
140 Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Akademisyen
141 Prof. Dr. Namık AÇIKGÖZ Akademisyen
142 Prof. Dr. Nezahat GÜÇLÜ Akademisyen
143 Prof. Dr. Nurullah ÇETİN Akademisyen
144 Prof. Dr. Nusret ÇAM Akademisyen
145 Prof. Dr. Rahmi DOĞANAY Akademisyen
146 Prof. Dr. Salih ÇEÇEN Akademisyen
147 Prof. Dr. Selma YEL Akademisyen
148 Prof. Dr. Sezai BALCI Akademisyen
149 Prof. Dr. Şener DEMİREL Akademisyen
150 Prof. Dr. Üçler BULDUK Akademisyen
151 Prof. Dr. Vahit TÜRK Akademisyen
152 Prof. Dr. Yılmaz KURT Akademisyen
153 Ramazan ACAR E.Öğ.Kd.Albay
154 Raşit DEMİRTAŞ Yapımcı-Yönetmen
155 Reşat GÜREL Eğitimci - Yazar
156 Sabire Canan MUŞMAL Eğitimci
157 Salah KAHVECİOĞLU Eğitimci
158 Salih AKÇA Eğitimci
159 Salih ATMACA Eğitimci
160 Salih DEVECİ Eğitimci
161 Salih YILDIRIM Eğitimci
162 Sami İL Eğitimci
163 Savaş IRMAK Eğitimci
164 Sebahattin KÖROĞLU Eğitimci
165 Suzan AYDIN YAPRAK Eğitimci
166 Şerif KUTLUDAĞ E. Öğr. Gör. - Yazar - Şair
167 Şinasi BAŞAL Eğitimci
168 Şükrü NİŞANCI Eğitimci
169 Tahir YURTSEVER Eğitimci
170 Teslime DUMAN Eğitimci
171 Turgay ÇALIŞKAN Eğitimci
172 Turgut SARI Eğitimci
173 Tülay ALPASLAN Eğitimci
174 Türkmen ÇAĞRI Eğitimci
175 Ülkü DEMİRCİ BEKTAŞ Eğitimci
176 Ümit ALPARSLAN Eğitimci
177 Ümmü KURTULGAN Eğitimci
178 Yakup Bilgin KOÇAL E. Yalova Belediye Başkanı
179 Yaşar KÖSE Eğitimci
180 Yaşasın ÜNALAN Eğitimci
181 Yusuf DEMİRLİ Eğitimci
182 Yusuf ERDOĞDU Eğitimci
183 Yusuf İzzet KILINÇER Eğitimci
184 Zeki TAŞDEMİR Eğitimci
185 Zekiye YEŞİLÖZ Eğitimci
186 Zeynel KORKMAZ Eğitimci - Yönetmen







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)