|
Ufuk Uras
ÖDP Eski Genel Başkanı
BDP İstanbul Eski Milletvekili
1959 yılında İstanbul Üsküdar‘da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. İktisat Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği, IFMC ve ÖES Genel Başkanlığı yaptı. Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kurucu Genel Başkanı. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri'nde İstanbul 1.Bölge'den solun ortak bağımsız milletvekili olarak 23. dönem meclisine girdi. 7 Ekim 2007 tarihinde yapılan 4. Olağanüstü Kongrede tekrar ÖDP Genel Başkanlığı'na seçildi. 1 Şubat 2009 tarihinde yapılan kongrede Genel Başkanlığı kaybetti. Genel Başkanlık seçimini eski başkanlardan Hayri Kozanoğlu kazandı. 2009 yılının son günlerinde, BDP'ye girdi.
ESERLERİ:
ÖDP Söyleşileri
İdeolojilerin Sonu mu? (Marksist Araştırmaları Destek Ödülü)
Sezgiciliğin Sonu mu?
Başka Bir Siyaset Mümkün
Siyaset Yazıları
Alternatif Siyaset Arayışları
Kurtuluş Savaşı‘nda Sol
HABER
Uras'tan yeni bir sol parti
Bugün ÖDP'den istifa eden Ufuk Uras yeni bir kitlesel sol partiye yelken açıyor. Yeni oluşumda SHP ve 10 Aralık Hareketi de var.
En kitlesel sosyalist parti Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) bölünüyor. Bağımsız Milletvekili ve eski ÖDP lideri Ufuk Uras’ın lideri olduğu ‘Özgürlükçü Sol Hareket’ (ÖSH) kanadının Sosyal demokrat Halkçı Parti (SHP) ve 10 Aralık Hareketi ile birleşeceği ileri sürülüyor. Bu üç grubun, Ufuk Uras’ın liderliğinde yeni ve kitlesel bir sol parti kurması bekleniyor.
Aslında, Uras’ın ayrılık yolundaki en belirgin adımı, geçen hafta Adana’da başlattığı ‘A’dan Z’ye’ (Adana’dan Zonguldak’a) hareketiydi. Amacını da “AKP ve CHP karşısında sol seçenek üretmek” sözleriyle açıklamıştı. Uras’ın bugün ÖDP’den istifa etmesi, ÖSH’lilerin de partiden ayrılması bekleniyor.
7 Haziran’da ise SHP 2. Olağanüstü Kurultayı yapıldı. Kurultayda onaylanan, ‘Çağdaş Solda Büyük Buluşma’ adlı taahhütnameye göre SHP; yeni sol parti için adını, tüzük ve programını değiştirme sözünü verdi. Yeni oluşumu savunan Hüseyin Ergün başkanlığa seçildi.
Siyasi kulislerde, Uras ve ekibinin SHP’ye katılacağı, SHP’nin birleşme sonrasında adı ve amblemini değiştireceği, Uras’ın da yeni partinin lideri olacağı ileri sürülüyor. DİSK’in kurduğu ve Prof. Dr. Burhan Şenatalar’ın sözcüsü olduğu 10 Aralık Hareketi ile Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticilerinin de oluşuma katılacağı belirtiliyor.
SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, iddiaları doğruluyor. CHP’nin sağ siyasette AKP ile MHP’nin arasına yerleştiğini, çağdaş sol partiye ihtiyaç duyulduğunu belirten Ergün, buluşmanın adresi olarak, yaygın örgütlenmesi, seçime girme hakkı ve 26 bin üyesiyle SHP’yi görüyor. Prof. Dr. Burhan Şenatalar ise projenin şimdilik temenniden ibaret olduğunu, gruplar arasında resmi görüşme yapılmadığını söylüyor.
Tartışmalar sürerken, ÖDP 20 -21 Haziran’da 6. Olağan Kongresi’ni yapacak. Başkanlık Kurulu’ndan Alper Taş, Uras’ın ÖDP’nin sağında kalan sosyal demokratlarla birlik kurmaya yöneldiklerini belirterek, “Memlekette sosyal demokrat partiye ihtiyaç var ama bu sosyalistlerin işi değil” diyor. Taş, ÖDP’nin yeni dönemde antikapitalizm ve antiemperyalizm vurgusunu öne çıkaracağını da kaydediyor.
Bir bölünmenin öyküsü: Ulusalcılar, özgürlükçüler
Ufuk Uras, 1996’da kurulan ÖDP’nin kurucu genel başkanıydı. Görevinden 2003’te ayrıldı. Dört yıl sonra, Şubat 2007’deki beşinci kongrede yeniden genel başkan oldu. İlk ayrılık, bu kongrede baş gösterdi.
Aynı yıl temmuz ayında genel seçimler vardı. ÖDP seçimlere girmeye hazırlanırken Uras, DTP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili adayı oldu. Zaten çatırdamaya başlayan ÖDP, fiilen bölündü. Uras’la hareket edenler seçim kampanyasına katılırken, ileride Devrimci Dayanışma (DD) adını alacak muhalefet, Uras’a değil destek, oy bile vermedi.
Geçen yıl Taraf gazetesindeki bir yazıda, DD’lilerin yönettiği Birgün gazetesinin toplantısında, eski yazarları Hrant Dink hakkında ‘Kovun Ermeniyi’ denildiği öne sürüldü. Bu iddia asılsız çıksa da, Taraf’taki kimi yazılarda, DD’lilerin ulusalcı, hatta Ergenekoncu oldukları savunuluyordu. Hesaplaşma, Taraf ile Birgün arasında sürerken, Uras sosyalistlerin hiç de hazzetmediği Zaman’daki söyleşisinde, partide ulusalcıların olduğunu söyleyince karşılıklı suçlamalar başladı.
Uras, bu yıl genel başkanlık yetkisini kullanarak, 21 Haziran’daki olağan genel kurulu beklemeden olağanüstü kongre kararı alınca saflar tümden ayrıldı. Urasçılar kendilerini ‘Özgürlükçü Sol Hareket’ diye adlandırırken, muhalifler DD adını aldı. Olağanüstü kongre, 1 Şubat 2009’da yapıldı. Uras, koltuğunu DD’nin adayı Hayri Kozanoğlu’na kaptırdı. Uras’a düşen hem genel başkanlıktan hem de partisinden ayrılmak oldu.
HABER
Entegrist Aydınlar'dan Öcalan için imza kampanyası
7 Tmmuz 2015
İmza Metni ve İmzacılar:
ÇÖZÜME DEVAM
Bizler, çözüm sürecinin devamından ve sürecin kalıcı bir barış sürecine evrilmesinden; başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların haklarının tanınmasından ve garanti altına alınmasından yanayız. Çözüm sürecinin en önemli aktörlerinden birisi olan Abdullah Öcalan’la görüşmelerin haftalardır yapılamaması, her geçen gün sürecin yeniden başlamasını zorlaştıran temel sorundur. Barış için Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin bir an önce kaldırılmasını ve görüşmelerin acilen başlatılmasını istiyoruz.
Ali İhsan Özeren
Ahmet Kuzik
Ahmet Uhri
Alev Özgüner
Ali Dağ
Ali Kerim Mutlu
Ali Nesin
Aras Öztürk
Arife Köse
Arzu Şenel Atmaca
Atilla Dirim
Attila Tuygan
Ayşe Demirbilek
Ayşe Erzan
Ayşe Gözen
Ayşe Günaysu
Ayşegül Altınay
Ayşegül Devecioğlu
Ayşın Yeşilay İnan
Aytekin Yılmaz
Barış Sulu
Baskın Oran
Berkay Bağcı
Betül Yarar
Birgül Hakan
Boti Aksu
Burak Aslan
Bülent Aydın
Bülent Bilmez
Bülent Somay
Büşra Ersanlı
Can Gölpınarlı
Can Irmak Özinanır
Celal İnal
Cengiz Aktar
Cengizhan Yücel
Cumhur Orancı
Cüneyt Pala
Cüneyt Yalaz
Çağatay Anadol
Çağla Oflas
Defne Asal
Demet Karakaş
Deniz Göktaş
Dilek Kurban
Edip Ertaş
Emrah Bayram
Erdal Külahçı
Eren Keskin
Ergun Kuzenk
Erol Katırcıoğlu
Ersin Damarsardı
Esat Olgun Buharalıoğlu
Ethem Güneşer
F. Levent Şensever
Faruk Sevim
Fatma Akdokur
Fatma Yörür
Ferda Keskin
Ferhat Encü
Ferhat Kentel
Fethi İnan
Fethiye Çetin
Garo Kaprielyan
Gökalp Öztürk
Güliz Türker
Güney Levi
H. Baha Coşkun
Hakan Yücel
Hale Koray
Hasan Fehmi Özer
Hasan Öztoprak
Hasan Uzma
Hatice Çevik
Hemet Ali Erat
İlyas Danyeli
İrvin Cemil Schick
İsmail Çapar
Jale Görgün
Julide Kural
Jülide Aslan
K. Mükremin Barut
Karnik Olgar
Kemal Başak
Kemal Kasar
Kerem Kabadayı
Kızbes Aydın
Korhan Gümüş
Lale Aykent Tunçman
Levent Ünal
Ludmilla Büyüm
Mehmet Ali Fırat
Mehmet Ördekçi
Meltem Oral
Meral Kızılırmak
Meriç Demiray
Mevlüt Ülgen
Mualla Damarsardı
Muhteşem Özdamar
Murat Erkman
Murat Özer
Murat Utkucu
Mustafa Arslantunalı
Mustafa Mısır
Nabi Yağcı
Naci Sönmez
Nadya Uygun
Neslihan Dağ
Nevzat Süer Sezgin
Nıvart Bakırcıoğlu
Nihat Dağlı
Nilüfer İsvan
Nuran Aslan
Nuran Yüce
Nuray Çevirmen
Nurdan Düvenci
Oktay Çaparoğlu
Oya Baydar
Oya Yağcı
Ozan Tekin
Öktem Kalaycıoğlu
Ömer Faruk Gergerlioğlu
Özden Arıkan
Özgür Ünveren
Rafael Demircan
Raffi Hermon Araks
Raif Oto
Roni Margulies
Selami Gürel
Selim Eskiizmirliler
Sema Köksal
Semih Gümüş
Serdar Kordu
Sinan Özbek
Şener Büyükbektaş
Şengül Çifci
Şenol Karakaş
Şermin Evrendilek
Şevki Evrendilek
Şule Taylan Savaş
Talat Ulusoy
Tatyos Bebek
Tayfun Mater
Temel İskit
Tolga Tüzün
Tuma Çelik
Ufuk Uras
Uğur Derin
Ümit Aktaş
Ümit İzmen
Ümit Kıvanç
Vartkes Hergel
Vasıf Köksal
Veli Bozkurt
Volkan Akyıldırım
Yahya Madra
Yasemin Çongar
Yıldız Önen
Yılmaz Murat Bilican
Zeki Gül
Zeynep Saygı
Zeynep Tanbay
Zeynep Tozduman
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|