Nuri Pakdil
yazar



1934 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İlkokuldan itibaren yazmaya başladı. Ortaokuldayken tanıştığı Büyük Doğu, hem düşünce ve hem de yazı macerasına ivme kazandırdı. Lisedeyken iki arkadaşıyla birlikte 'Hamle' dergisini çıkardı. Kahramanmaraş'ta çıkan Demokrasiye Hizmet ve Gençlik gazetelerinde yazıları yayınlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Bir süre Yeni İstiklâl Gazetesi'nde sanat sayfaları düzenledi. Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Hukuk Müşavirliği (1965-67) ve Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman (1967-73) olarak çalıştı. 1973 Mart’ında görevinden ayrıldı. 1969-1984 yılları arasında Edebiyat dergisini çıkardı.

28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan çıkardığı “Sükût Sûretinde” isimli kitabıyla suskunluğunu bozdu ve ard arda kitaplar yayınlamaya başladı. Ankara'da yaşadı.

18 Ekim 2019 tarihinde Ankara'da vefat etti. Hamamönü'nde Tacettin Dergahı bahçesine defnedildi.




HABER

Nuri Pakdil Sempozyumu
Zaman 28.01.2012

Düşünce ve edebiyatımızın özgün kalemi Nuri Pakdil, İstanbul'da düzenlenen bir sempozyumla gündeme gelecek.İlk ikisi, Kahramanmaraş ve Ankara'da gerçekleştirilen 'Nuri Pakdil Sempozyumları'nın üçüncüsü, 4 Şubat'ta İstanbul'da Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Salonu'nda yapılacak. Sempozyumu Hece dergisiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü birlikte düzenliyor. Nuri Pakdil ve Edebiyat dergisi düşüncesinden beslenen yazar ve araştırmacıların konuşmacı olarak katılacağı sempozyumda Edebiyat dergisi ve Nuri Pakdil'in düşüncesi, dünya, insan ve toplum algısı tartışılacak.




HABER

Nuri Pakdil Sözlüğü
6 Aralık 2012

Şair Arif Ay yönetiminde çıkan aylık edebiyat dergisi Edep, aralık sayısında Nuri Pakdil Sözlüğü hazırladı.

Mehmet Eliusta’nın derlediği sözlük, Nuri Pakdil’in eserlerinde kısa bir yolculuk vaat ediyor: Anne: “Hiç yazılmamış uzun bir destandır annelerin yüzleri.” (Bir Yazarın Notları-2, 24) Edebiyat: “Edebiyat alanı, önce kendi diline saygılı olanı, titizlik göstereni gönendirir.” (Biat-2, 44) İsrail: “İsrailliler öldürmenin özdeşi oldular Ortadoğu’da. Bu gerçeği yazmak, bunun üstüne düşünmekse, insanlığın bizden beklediği bir davranıştır.” (Biat-2, 32).




HABER

Nuri Pakdil Paneli yapıldı
24 Haziran 2014

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezinin (KAGEM) düzenlediği "Birazdan gün doğacak" panelinde, şair ve yazar Nuri Pakdil'in yaşamı ve eserleri değerlendirildi

TDV Kocatepe Konferans Salonu'ndaki panel, Ehlibeyt Cami'si imamı Raşit Şenol'un Kur'an okuması ile başladı. Açılışta konuşan KAGEM Müdürü Hicret Toprak, Nuri Pakdil'in sadece nostaljik bir değer olmadığını, hayatı ve dünyayı anlamlandırmaya çalışırken başvurdukları önemli bir entelektüel ve eylem adamı olarak simgesel değer taşıdığını söyledi.

"Yeni kuşakların Pakdil'e sadece idol olarak bakmalarının oluşturacağı tehlikenin de farkında olduklarını" belirten Toprak, panel vesilesiyle Pakdil'i tanıtma ve anlama yolunda bir adım atmaktan büyük sevinç duyduklarını kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı ve TDV Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Görmez, konuşmasında, özellikle gençlerin etkinliğe gösterdikleri ilginin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Nuri Pakdil'in "zihnine düştüğü zamanı" aktarmak istediğini ifade eden Görmez, şöyle konuştu:

O GÜN DÜŞTÜ BENİM AKLIMA
"İmam hatip lisesi yıllarımda hutbe yazma yarışmasına katıldım. Namazla ilgili bir hutbe yazdırdılar bana, şöyle bir cümle yazmıştım: 'Namaz hayatın en büyük eylemidir'. Jüri üyeleri yazıyı çok beğendikleri halde o cümleye takılmışlar. Hutbe çok güzel ama o zamanlar eylem, devrim kelimeleri çok tehlikeli kelimeler. 'Ahengi bozuyor' dedi meslek hocamız, edebiyat hocamız da dedi ki 'Hayır, Nuri Pakdil de namaza eylem der'. O gün düştü benim aklıma Nuri Pakdil. Ben namaza eylem demeye devam ediyorum"

Daha sonra edebiyat hocasına gittiğini ve Nuri Pakdil'in kitabını hocasından istediğini belirten Görmez, Pakdil'in o zaman zihnine düştüğünü ve ancak ünlü şair daha önce sükut orucunda olduğu için kendisine aktarmadığı bu anıyı şimdi paylaştığını söyledi.

Moderatörlüğünü Necip Evlice'nin yaptığı, Rasim Özdenören, Arif Ay, İbrahim Demirci'nin konuşma yaptığı panelde "Nuri Pakdil'in devrimciliği", "Nuri Pakdil'in söz, sükut ve eylemi", "Nuri Pakdil'in dili" konuları ele alındı.

Panelin ardından katılımcıları selamlayan Nuri Pakdil'e ve panelistlere günün anısına hediye takdim edildi.




HABER

Akar ve Fidan, Nuri Pakdil'i ziyaret etti!
29.01.2017

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yazar Nuri Pakdil'i Ankara'daki evinde ziyaret etti.

Yeni Şafak'ın haberine göre, Cuma günü düzenlenen sürpriz ziyarette gündeme ilişkin sohbet edildiği öğrenildi.




VEFAT-HABER

Yazar Nuri Pakdil vefat etti
18 Ekim 2019

Pakdil, 85 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.

Üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile önceki gün Ankara Şehir Hastanesi'ne kaldırılmıştı. 85 yaşındaki ünlü edebiyatçının tedavi gördüğü hastanede kalbi durmuştu.

Yapılan müdahale ile yeniden hayata dönen Pakdil yoğun bakım ünitesine nakledilmişti. Pakdil'den bugün acı haber geldi. Nuri Pakdil tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.



www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)