Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı



1949 yılında doğdu. Küçük yaşlarda İran’ın dini eğitim merkezi olan Kum kentine gitti ve orada klasik medrese eğitimi aldı. Din eğitimi alırken bir taraftan da Tahran Üniversitesi’nde hukuk eğitimi derslerine girmeye başladı. Hukuk alanında kendini geliştirmek için 1979 yılında İngiltere’ye gidip Glasgow Caledonian Üniversitesi'nde Hukuk Sosyolojisi alanında doktora yaptı.

1977 yılında ilk dikkat çeken olayı gerçekleşti. Humeyni’ye 'İmam' denilmesi için minberde açıkladığı öneri devrime destek veren insanlar tarafından benimsendi ve o günden sonra Humeyni’ye 'İmam Humeyni' dendi.

Devrimden önce aktif olarak siyasi faaliyetlere katılıp birçok kez tutuklandı. Devrimden sonra muhtelif görevlerde bulundu. Beş dönem milletvekili seçildi. İki dönem Savunma Komisyonu Başkanı, iki dönem de Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu.
Irak Savaşı sırasında üst düzey komutanlıklar ve Uzmanlar Konseyi Üyeliği yaptı.

Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nin kurulması ile birlikte bu konseyde dini liderin temsilcisi ve Konsey Genel Sekreteri oldu. Hatemi Hükümeti döneminde Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliğine devam etti. Nükleer Başmüzakerici oldu.

Halen Düzenin Yararını Teşhis Konseyi üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı. Bu kurumun Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı’nı yürütmekte.
Reformistlerin desteğiyle 2013 İran Cumhurbaşkanı adayı oldu.

Akıcı biçimde İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça konuştuğu ifade ediliyor.





HABER

İran'da reformcular kazandı
15 Haziran 2013

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy sayma işlemi sona erdi. Yerel basına göre seçimleri reformcu aday Hasan Ruhani kazandı.

İran İçişleri Bakanlığı, oy sayım işleminin sona erdiğini ve reformcu aday Hasan Ruhani'nin kazandığını açıkladı.

Henüz oy oranının açıklanmadığı İran'da ilk turda seçilmek için oyların yüzde 50'sini almak gerekiyor. Adaylardan biri ilk turda yüzde 50 oy alamazsa ikinci tur 21 Haziran'da yapılacak.

HAMANEY: SİSTEME GÜVEN TAZELENDİ
İran'da oy sayım işlemi devam ederken, Dini lider Ayethullah Ali Hamaney'den ilk açıklama geldi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından açıklama yapan Hamaney, cumhurbaşkanlığı seçimlerine yüksek katılımın, İslam Cumhuriyeti'ne olan güveni gösterdiğini söyledi.




HABER

İran'la anlaşma Ortadoğu'yu nasıl etkileyecek
25 Kasım 2013

İran'la varılan nükleer anlaşma Ortadoğu'da dengeleri değiştirebilir. Olası senaryolara göz atıldığında şöyle bir tablo artaya çıkıyor.

Uluslararası politika uzmanları, İran'la nükleer krizde sağlanan anlaşmanın Ortadoğu'da büyük bir değişimin habercisi olduğunu belirtiyor.

Anlaşmanın bölgede siyasi dengeleri ve oyunun kurallarını baştan aşağıya değiştireceği yorumları yapılıyor.

Nükleer anlaşmanın ardından ABD ve İran, Suriye konusunda da işbirliğine gidebilir. Böylesi bir durumda tarafların müzakere masasına oturtulmasıyla savaşın durdurulabileceği belirtiliyor.

Anlaşmanın ardından İran'ın Ortadoğu'da etkisini daha da artıracağı konusunda da görüşbirliği hakim. İran'ın elinin güçlenmesiyle Ortadoğu'da mezhep gerimilinin daha da artmasından kaygı duyanlar var.

Buna karşın Washington ve Tahran'ın Irak'ta işbirliğine gitmeleri durumunda bu ülkedeki Sünni-Şii çatışmasının azalabileceği ve bunun bölgeye olumlu yansıyacağı yorumu yapılıyor.




HABER

Ankara, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi ağırlıyor
9 Haziran 2014

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetine icabetle Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Seçildikten sonra ilk kez Türkiye’ye gelen Ruhani’yi Gül, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılayacak.

Çankaya Köşkü'ndeki karşılama töreni ardından, iki ülke arasında işbirliğini artırmaya yönelik bir dizi anlaşmaların imza törenine refaket edecek Gül ve Ruhani, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek. Çankaya Köşkü’ndeki kabulün ardından Ruhani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Başbakan Erdoğan ile çalışma yemeği yiyecek. Türkiye ile İran arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının ardından, Erdoğan ile Ruhani ortak basın toplantısı düzenleyecek. İran Cumhurbaşkanı’nın bugün Ankara’daki son programı ise Çankaya Köşkü’nde onuruna verilecek resmi akşam yemeğine katılmak olacak.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, diğer devlet başkanlarının aksine Ankara’daki resmi temaslarına Anıtkabir’i ziyaret ederek başlamayacağı ifade edilirken, Çankaya kaynakları, bunun iki ülke arasındaki protokol teamüllerine uygun olduğunun altını çiziyor. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ziyaretinin geleneksel komşuluk ilişkilerinin ötesinde, derin tarihi ve kültürel bağlara sahip olunan İran’la son dönemde gelişme gösteren ilişkilerin daha da ileriye taşınmasına katkı sağlayacağı ifade ediliyor.





HABER

İran, Yemen’de Husileri kışkırtıyor
Zaman 20 Ekim 2014

Yemen’de Şii Husilerin saldırıları sürüyor. Husi milisler dün başkent Sana’da belediye binasını bastı, ülkenin güneyine giden anayol üzerindeki 100 bin nüfuslu Yarim kasabasını ele geçirdi. Yemen’deki Şiilere gizlice silah yardımı yaptığı iddia edilen İran yönetimi, Husileri desteklediğini açıkladı.

İran, Suudi Arabistan ile güç mücadelesine giriştiği Yemen’de kontrol alanlarını giderek artıran Şii Husi milislerine destek verdi. Önceki gün Tahran’da Yemen’den gelen din adamları ile görüşen İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in sözcüsü Ali Ekber Velayeti, Husi isyanını, ‘Arap Uyanışı’nın bir parçası olarak gördüklerini söyledi. Velayeti, İran yönetiminin, Husilerin “haklı mücadelelerini desteklediğini” ifade etti. Basra Körfezi bölgesinde Riyad ile nüfuz yarışında olan Tahran yönetiminin yıllardır Husi milislerine İran’da özel eğitim verdiği ve silah yardımı yaptığı iddia ediliyor. Tahran ise bu iddiaları yalanlıyor.

Eylül ayında Yemen’in başkenti Sana’ya girerek burada hakimiyet kuran Husiler ise ilerleyişlerini sürdürüyor. Husi milisleri Sanaa’nın güneyindeki İbb şehri ile stratejik liman şehri Hudeyda’nın ardından dün de başkente 170 kilometre mesafedeki Yarim kasabasını aldı. 100 bin nüfuslu kasaba Sünnilerin çoğunlukta olduğu güney eyaletlerine giden anayol üzerinde bulunuyor. Sanaa’da da yolsuzlukla suçladıkları valinin istifasını isteyen milisler, belediye binaları ile valinin konutunu bastı. Ülke nüfusunun beşte birini teşkil eden Husiler, çoğunlukta oldukları ülkenin kuzeyinin üç değil tek bir bölge olarak belirlenmesini istiyor, anayasanın hazırlanmasında da daha fazla söz sahibi olmayı talep ediyor. Husilerin son haftalardaki hızlı askeri ilerleyişi, ülkenin kuzeyinde tam kontrol hakkı elde etme arayışında oldukları yönünde yorumlanıyor. Şiilerin, Sanaa’daki merkezi hükümete kendi taleplerini dayatması ise 1990’da kuzeyle birleşen güneyde ayrılıkçı hareketleri güçlendiriyor. Dün Hudeyda şehrinde binlerce kişi sokaklara inerek Husi milislerinin kentten çekilmesini istedi. Güney Yemenliler, ülke gelirlerinin adaletsiz bir şekilde paylaşıldığını ve kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığını söylüyor.

Arap yarımadasının en kalabalık ve en yoksul ülkesi Yemen’de, 33 yıllık Ali Abdullah Salih iktidarının uluslararası baskılarla görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011 sonundan bu yana merkezi otorite giderek zayıflıyor. 25 milyonluk ülke Husi isyanının yanı sıra kabileler arası çekişme, mezhepsel gerginlikler, El Kaide tehlikesi, ekonomik krizle çalkalanıyor. Ülkede yeniden bölünme senaryoları konuşuluyor. Yemen sınırı Husi kontrolünde olan Suudi Arabistan da hem Şiilerin etki alanlarını daha da artırmasından hem de çatışmaların kendi topraklarına sıçramasından endişe ediyor




haber

İran'da kazanan Ruhani oldu
Hürriyet 20 Mayıs 2017

İran'da resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 12'nci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yaklaşık yüzde 59'unu alan Hasan Ruhani kazandı.

Başkent Tahran'daki İçişleri Bakanlığı binasındaki konferans salonunda konuşan İran Seçim Kurulu Başkanı Ali Asgar Ahmedi, ilk resmi sonuçları açıkladı.

Valiliklerden seçim kuruluna ulaşan ilk sonuçlara göre, 25 milyon 966 bin 729 oydan 25 milyon 182 bin 310'nun geçerli olduğunu belirten Ahmedi, reformist ve ılımlı muhafazakarların adayı Hasan Ruhani'nin 14 milyon 619 bin 848, muhafazakarların adayı İbrahim Reisi'nin ise 10 milyon 125 bin 855 oy aldığını duyurdu.

Diğer iki aday, Mustafa Mir Selim 297 bin 276 oy alırken, Mustafa Haşimiteba'ya 139 bin 331 oy çıktı.







www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)